Hrvatski Fokus
Gledišta

Baštovanović iznio amandmane na predložene izmjene Zakona o kulturi

Upozorio je na posljedice predloženih izmjena zakona

 

Na portalu Hrvatskog nacionalnog vijeća od 19. veljače 2021. godine stoji (citat u cijelosti): „Na javnim raspravama o predloženim izmjenama Zakona o kulturi, održanim 12. veljače u Subotici i 17. veljače u Novom Sadu, sudjelovao je Darko Baštovanović, međunarodni tajnik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

U ime HNV-a Baštovanović je na javnoj raspravi održanoj u Novom Sadu iznio amandmane na predložene izmjene spomenutog zakona, upozorivši na probleme s kojima se pripadnici nacionalnih manjina mogu suočiti u slučaju njihovog neusvajanja. Upozorio je na posljedice predloženih izmjena Zakona o kulturi koje bi obuhvaćale isključivanje nacionalnih vijeća iz upravljačkih struktura ustanova kulture te na koliziju predviđenih izmjena Zakona o kulturi s Zakonom o nacionalnim vijećima koji nacionalnim manjinama decidirano jamči pravo sudjelovanja u upravljačkim strukturama. Brojne su ustanove od posebnog značaja proglašene upravo od nacionalnih manjina te u njihove upravne i nadzorne odbore manjinske zajednice delegiraju svoje članove. Neophodno je da državne vlasti budu svjesne te činjenice te da štite prava nacionalnih manjina i cijene njihove dosadašnje doprinose u društvu. To je poruka koju sam nastojao prenijeti i na javnoj raspravi u Novom Sadu, a iskustvo rasprave u Subotici pokazuje kako su sve nacionalne manjine po tom pitanju složne, komentira Baštovanović.

Predstavnik Ministarstva kulture i informiranja Republike Srbije i voditelj radne skupine za izmjene Zakona o kulturi Radovan Jokić izrazio je spremnost pronalaska kompromisa, kao i uvažavanja manjinskih amandmana i stajališta, kako bi se u mogućim izmjenama zakona izbjegla šteta po nacionalne manjine”. Uz tekst stoji i slika na kojoj se vidi da je mali Vrtlarević (na hrvatskom ispravno Baštovanović iliti “Srijemski Hrvat” iz Subotice) na ovu raspravu došao s tatom da ne bi brljavio nešto što tati i mami ne odgovara.

I sve je to sasvim razumljivo i jako lijepo ali začuđeni smo da mama nije bila s tatom, a frapirani da ona tatu nije ni spomenula na svom portalu! Nije valjda došlo do razvoda?! Onda bismo bili očajni! A već izbezumljeni čekamo takozvani Dnevnik na hrvatskom jeziku (koji često govori istinu). Kad i tamo samo mali Vrtlarević! Nema tate! U nadi da nas ipak, kao što je to uglavnom, svi oni zavaravaju i zamajavaju da bi samo što duže redovito primali svoje plaće, noćas ipak ne ćemo mirno spavati (govorim, kao i uvijek, kao srijemski Hrvat, za Bunjevce ne znam).

Branimir Miroslav Tomlekin, Novi Sad, 19. veljače 2021.

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Profesori ustavnog prava šute o utjecaju XI. i XII. izborne jedinice na legitimitet vladajuće većine

hrvatski-fokus

Prijevoz učenika do škole

hrvatski-fokus

Žigmanov: Premalo dobivamo novca za HNV

HF

Presuda suda u od 13. studenoga 2018.

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više