Hrvatski Fokus
Gledišta

Baštovanović iznio amandmane na predložene izmjene Zakona o kulturi

Upozorio je na posljedice predloženih izmjena zakona

 

Na portalu Hrvatskog nacionalnog vijeća od 19. veljače 2021. godine stoji (citat u cijelosti): „Na javnim raspravama o predloženim izmjenama Zakona o kulturi, održanim 12. veljače u Subotici i 17. veljače u Novom Sadu, sudjelovao je Darko Baštovanović, međunarodni tajnik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

U ime HNV-a Baštovanović je na javnoj raspravi održanoj u Novom Sadu iznio amandmane na predložene izmjene spomenutog zakona, upozorivši na probleme s kojima se pripadnici nacionalnih manjina mogu suočiti u slučaju njihovog neusvajanja. Upozorio je na posljedice predloženih izmjena Zakona o kulturi koje bi obuhvaćale isključivanje nacionalnih vijeća iz upravljačkih struktura ustanova kulture te na koliziju predviđenih izmjena Zakona o kulturi s Zakonom o nacionalnim vijećima koji nacionalnim manjinama decidirano jamči pravo sudjelovanja u upravljačkim strukturama. Brojne su ustanove od posebnog značaja proglašene upravo od nacionalnih manjina te u njihove upravne i nadzorne odbore manjinske zajednice delegiraju svoje članove. Neophodno je da državne vlasti budu svjesne te činjenice te da štite prava nacionalnih manjina i cijene njihove dosadašnje doprinose u društvu. To je poruka koju sam nastojao prenijeti i na javnoj raspravi u Novom Sadu, a iskustvo rasprave u Subotici pokazuje kako su sve nacionalne manjine po tom pitanju složne, komentira Baštovanović.

Predstavnik Ministarstva kulture i informiranja Republike Srbije i voditelj radne skupine za izmjene Zakona o kulturi Radovan Jokić izrazio je spremnost pronalaska kompromisa, kao i uvažavanja manjinskih amandmana i stajališta, kako bi se u mogućim izmjenama zakona izbjegla šteta po nacionalne manjine”. Uz tekst stoji i slika na kojoj se vidi da je mali Vrtlarević (na hrvatskom ispravno Baštovanović iliti “Srijemski Hrvat” iz Subotice) na ovu raspravu došao s tatom da ne bi brljavio nešto što tati i mami ne odgovara.

I sve je to sasvim razumljivo i jako lijepo ali začuđeni smo da mama nije bila s tatom, a frapirani da ona tatu nije ni spomenula na svom portalu! Nije valjda došlo do razvoda?! Onda bismo bili očajni! A već izbezumljeni čekamo takozvani Dnevnik na hrvatskom jeziku (koji često govori istinu). Kad i tamo samo mali Vrtlarević! Nema tate! U nadi da nas ipak, kao što je to uglavnom, svi oni zavaravaju i zamajavaju da bi samo što duže redovito primali svoje plaće, noćas ipak ne ćemo mirno spavati (govorim, kao i uvijek, kao srijemski Hrvat, za Bunjevce ne znam).

Branimir Miroslav Tomlekin, Novi Sad, 19. veljače 2021.

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Izdajica bez dosjea

HF

Zloporaba prognanih srijemskih i bačkih Hrvata

HF

Zahtijevam da se Hrvatskoj televiziji oduzme licencija na tri dana

HF

Kolinda negira Domovinski rat

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više