Hrvatski Fokus
Društvo

Laboratorijska djeca

Trebala bi postojati međunarodna zabrana kloniranja ljudi

 

Dr. Richard Hoe Lawrence Day (New York, 28. III. 1905. – Westbrook, Connecticut, 15. VI. 1989.) rodio se 28. ožujka 1905. u New Yorku u Sjedinjenim Državama Amerike kada je njegov otac William Scofield Day imao 41, a majka Emily Hoe Lawrence 37 godina. Živio je na Summitu, Union, New Jersey, Sjedinjene Države oko 10 godina i The Bronx, New York City, New York, Sjedinjene Države 1940. Umro je 15. lipnja 1989. u Westbrooku, Middlesex, Connecticut, Sjedinjene Države, u dobi od 84 godine, i pokopan je u Bronxu, Bronx, New York, Sjedinjene Države.

“Spol i reprodukcija bili bi odvojeni. Seksali biste se bez reprodukcije, a onda je tehnologija bila reprodukcija bez seksa. To bi se radilo u laboratoriju”, bila je sljedeća tema u izlaganju dr. Richarda Daya grupi.

Doktor Dunegan nije se mogao sjetiti detalja ovog dijela izlaganja dr. Daya, navodeći da nije mogao razlikovati što je Day tada rekao i što je naknadno naučio.

Prvi uspješni znanstveni eksperiment u plodnosti proveo je 1884. godine liječnik iz Philadelphije William Pancoast. Pancoast je liječio neplodnost para ubrizgavajući u nju spermu studentice medicine dok je bila pod anestezijom, a devet mjeseci kasnije rodila je dječaka. Ovo je prvi zabilježeni incident umjetne oplodnje, iako se u medicinskom časopisu Medical World Journal pojavio tek 1909. godine. Nekoliko drugih eksperimenata dogodilo se početkom 1900-ih s ograničenim uspjehom.

Godine 1944. laborantica Miriam Menkin postala je prva osoba koja je oplodila ljudsko jaje izvan ljudskog tijela. Nakon što je šest godina radila na vanjskoj gnojidbi jajašaca, njezin je prvi uspjeh postignut u veljači 1944. Nastavila je taj uspjeh tri puta između veljače i travnja 1944. godine.

Iako je Menkin bila uspješna u gnojenju jajašaca izvan tijela, njezino eksperimentiranje nikada nije doseglo fazu da ih ponovno ugradi u donora.

Prvo dijete na epruveti na svijetu bila je Louise Brown koja je rođena 1978. godine. Istraživanjem profesora Sir Roberta Edwardsa s njegovim kolegom Patrickom Steptoeom, IVF liječenje postalo je dostupno milijunima širom svijeta, a do danas je došlo do rođenja preko pet milijuna djece. Godine 2013. prvo pravo  dijete iz epruvete postala je stvarna mogućnost kada su znanstvenici sa Sveučilišta za zdravlje i znanost Oregon izvadili matične stanice iz ljudskih embrija stvorenih u laboratoriju.

Iako su ljudski embriji već bili stvoreni, iz njih nisu izvađene zdrave matične stanice. Stvaranjem zdravih matičnih stanica znanstvenici su poduzeli važan korak u stvaranju kloniranih ljudi. Događanja su izazvala zabrinutost među predizbornim skupinama koje su dovodile u pitanje potrebu za istraživanjem kad već postoje jednostavniji načini stvaranja matičnih stanica za biološka istraživanja. Tim s Oregonskog sveučilišta za zdravstvo i znanost također su kritizirali i drugi znanstvenici s tog područja zbog objavljivanja kontroverznih podataka istraživanja tvrdeći da je tim bio neodgovoran, a drugi tvrdeći da bi trebala postojati međunarodna zabrana kloniranja ljudi.

Poredak istine, https://drrichardday.wordpress.com/2014/01/09/laboratory-babies/

Povezane objave

Nekad i sad

HF

Globalna promjena u životinjskom carstvu

HF

AFORIZMI – Zemlja znanja

HF

Hercegovina očima Zlatka Tomičića prije šest desetljeća

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više