Hrvatski Fokus
Kultura

Poetski ciklus mrtvih priroda Ivane Jovanović Trostmann

Cvjetni motivi

 

Dubrovačka akademska slikarica Ivana Jovanović Trostmann, autorica niza nadahnutih ciklusa, izlagala je na brojnim zapaženim samostalnim izložbama, istaknuta je hrvatska likovna umjetnica. Jedan od ciklusa na kojemu kontinuirano radi, istražuje, slika jest niz slika s motivima mrtvih priroda, najčešće je riječ o razbuktalom, raskriljenom cvijeću u vazi unutar jednako ako ne i izrazitijeg kolorističkog okruženja. Cvjetni motivi ove slikarice, ulja i akrili na platnu srednjeg formata, nose u sebi jednostavnost ljepote života, prikazani suptilno, vrlo odmjereno, njihova fragilnost samo pojačava lepezu osjećaja.

Promatrajući ove razigrane motive često sam razmišljao o njihovoj dvojnosti, iako stvarni, doimaju se nestvarni, kao da uvijek ističu svoje arkadijsko podrijetlo. Ciklus cvjetnih motiva ove slikarice emotivni je dnevnik svakodnevnog života u kojemu se redaju, izmjenjuju tamne i svijetle stranice, srećom, ovaj ciklus nosi fantastična svjetlost duha. Buketi raznobojnog cvijeća nose jedinstvenu poruku ljubavi, oni šire ljubav, a u današnjem, manje više tamnom, zamračenom svijetu, oni su nada. Ciklus cvjetnih motiva Ivane Jovanović Trostmann posveta je i skrivenim i doživljenim emocijama, ove su slike pobuđuju sjećanje. Jedinstven i snažan ciklus ulja i akrila Ivane Jovanović Trostmann.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Ljubavne oluje

hrvatski-fokus

Peter Halley i Lauren Clay – Qube

HF

Improvizacija kompozicije Mladena Žunjića

HF

Slika s motivom iz nove serije “Meduze”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...