Hrvatski Fokus
Kultura

Snažan prodor slikara Alfreda Krupe u inozemstvu

Umjetnost govori razumljivim jezikom svima, umjetnost ne treba prevoditelje

 

Akademski slikar Alfred Krupa iz Karlovca, ugledno je ime domaće likovne produkcije,autor vrijedan i nadahnut realizirao je više zapaženih i vrlo dojmljivih ciklusa, posebice crteža,izlagač na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u domovini ali još i više u inozemstvu. U posljednje vrijeme stiglo je nekoliko više dobrih vijesti za ovog umjetnika iz različitih inozemnih galerija, umjetničkih akademija i slično, od Amerike, preko Njemačke, do Grčke i drugih zemalja, da bi istodobno Krupin rad i njegovi artistički dosezi bili predmetom niza objava i osvrta u stranim glasilima. Na te vijesti bit će i glasova koji će reći, koliko su bitne te nagrade i priznanja, kako su uopće oni ukupno vrednovani u inozemstvu, tko su zapravo oni ili tko stoji iza njih?

Umjetnost govori razumljivim jezikom svima, umjetnost ne treba prevoditelje, ona je u istom trenutku ili bliska ili udaljena, ovisi, koliko vas umjetnost zanima, producirate li je, pratite je ili vam je to sve skupa sasvim nevažno. Koristeći univerzalni jezik umjetnost Krupa je odlučno iskoračio iz vlastitog životnog i radnog okruženja, predstavljajući svoju crtačku vještinu na mnogo mjesta i u mnogo prigoda i ostvario vrlo konkretne rezultate, očito nezadovoljan vlastitom pozicijom u domaćem likovnom svijetu i njegovom rangiranju. Bez ikakva straha i ustezanja ušao je hrabro u tu međunarodnu, nimalo prijateljski nastrojenu arenu i suočio se s drugima, nastojeći kontinuirano postići što bolje završne rezultate za svoja djela. Naravno, taj put nije nimalo jednostavan, ali oslobađa čovjeka, umjetnika, postaje svjestan svoje stvarne likovne moći. Nadajmo se da će akademski slikar iz Karlovca Alfred Krupa u budućem vremenu izboriti za još bolju osobnu poziciju u globalnom svjetu likovnih zbivanja i realizirati jednako ili još snažnije,impresivnije cikluse.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Tiha radost

HF

“Mala retrospektiva” Slavke Pavić u Fotoklubu Split

HF

Tišina

HF

Izložba fotografija Svetozara Prodanovića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više