Hrvatski Fokus

Miro Gavran izlazi pred čitatelje s izborom od devet drama nastalih u protekla dva desetljeća

 

U ponedjeljak 3. svibnja 2021. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog (Trg Stjepana Radića 4) s početkom u 12:00, bit će predstavljena knjiga Mire Gavrana „Odabrane drame 2001. – 2021.“.

Dvadeset godina nakon objavljivanja kultnog naslova “Odabrane drame” (2001.), Miro Gavran izlazi pred čitatelje s izborom od devet drama nastalih u protekla dva desetljeća, od kojih se pet prvi put tiska u knjizi. „Odabrane drame Gavran 2001.-2021.“ pružaju sjajan materijal glumcima i redateljima za gradnju sugestivnih predstava, ali bez sumnje ovi tekstovi su zanimljivi i za čitanje, poput devet atraktivnih pripovijesti kojima se na umjetnički uvjerljiv način tematizira naša suvremenost.

 Pogovor ovom vrijednom izdanju napisao je Venko Andonovski, vodeći suvremeni makedonski dramatičar, romanopisac, sveučilišni profesor i semiotičar kazališta.

 Miro Gavran nije samo najizvođeniji hrvatski pisac u Hrvatskoj i svijetu, s brojnim nagradama i priznanjima. On je i kazališne fenomen stalno otvoren za eksperimente na svim mogućim razinama. To je pozicija koju brane svi veliki, iznimni svjetski pisci današnjeg doba, a nema ih puno. Djela su mu prevedena na više od 40 jezika. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 400 kazališnih premijera diljem svijeta, a pogledalo ih je više od četiri milijuna ljudi. Vjerojatno je jedini živući dramatičar u svijetu kojem su u čak pet zemalja organizirali kazališni festival njemu posvećen GavranFest ), na kojem se izvode predstave nastale isključivo prema njegovim dramama i komedijama.

Na predstavljanju sudjeluju: Mira Muhoberac, teatrologinja, Hana Vunić, urednica knjige, Miro Gavran, autor i Marko Hadjur, voditelj. Ulomke iz drama izvodit će Mladena i Jakov Gavran, Dragan Despot i Ivan Glowatzky.

Anđelka Felja

Povezane objave

Najvrsniji umjetnici hrvatske naive

HF

Umro Žarko Marić

HF

Imamo pravo pisati povijest “iz vlastite glave”

HF

Uvijek puštam da me vodi osjećaj

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više