Hrvatski Fokus

Miro Gavran izlazi pred čitatelje s izborom od devet drama nastalih u protekla dva desetljeća

 

U ponedjeljak 3. svibnja 2021. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog (Trg Stjepana Radića 4) s početkom u 12:00, bit će predstavljena knjiga Mire Gavrana „Odabrane drame 2001. – 2021.“.

Dvadeset godina nakon objavljivanja kultnog naslova “Odabrane drame” (2001.), Miro Gavran izlazi pred čitatelje s izborom od devet drama nastalih u protekla dva desetljeća, od kojih se pet prvi put tiska u knjizi. „Odabrane drame Gavran 2001.-2021.“ pružaju sjajan materijal glumcima i redateljima za gradnju sugestivnih predstava, ali bez sumnje ovi tekstovi su zanimljivi i za čitanje, poput devet atraktivnih pripovijesti kojima se na umjetnički uvjerljiv način tematizira naša suvremenost.

 Pogovor ovom vrijednom izdanju napisao je Venko Andonovski, vodeći suvremeni makedonski dramatičar, romanopisac, sveučilišni profesor i semiotičar kazališta.

 Miro Gavran nije samo najizvođeniji hrvatski pisac u Hrvatskoj i svijetu, s brojnim nagradama i priznanjima. On je i kazališne fenomen stalno otvoren za eksperimente na svim mogućim razinama. To je pozicija koju brane svi veliki, iznimni svjetski pisci današnjeg doba, a nema ih puno. Djela su mu prevedena na više od 40 jezika. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 400 kazališnih premijera diljem svijeta, a pogledalo ih je više od četiri milijuna ljudi. Vjerojatno je jedini živući dramatičar u svijetu kojem su u čak pet zemalja organizirali kazališni festival njemu posvećen GavranFest ), na kojem se izvode predstave nastale isključivo prema njegovim dramama i komedijama.

Na predstavljanju sudjeluju: Mira Muhoberac, teatrologinja, Hana Vunić, urednica knjige, Miro Gavran, autor i Marko Hadjur, voditelj. Ulomke iz drama izvodit će Mladena i Jakov Gavran, Dragan Despot i Ivan Glowatzky.

Anđelka Felja

Povezane objave

Ne zaboravimo Đuru Brodarca

HF

NATO čuva istočne narode

HF

U Europi zatvorenoj zbog koronavirusa, EU otvara svoja vrata američkoj vojsci

hrvatski-fokus

Vjenceslavu Čižeku (29. 2. 1929. – 25. 11. 2000.)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više