Hrvatski Fokus
Kultura

Maskirani likovi Duška Šibla

Niz novih likova prekrivenih lica ali i tijela

 

Najnoviji kolaži unutar već sada značajnog opusa akademskog slikara Duška Šibla ponešto su drugačiji od brojnih likova s poznatim i nepoznatim licima, bizarni su ili skriveni, svi u izrazitom ritmu gibanja, harmoničnom ili grčevitom, strastvenom, dominantnom. Niz novih likova prekrivenih lica ali i tijela, ne odaju ništa o sebi, ne znamo ništa o njima, niti koje su njihove namjere, za pretpostaviti je da pripadaju povorci maskiranih, oni su dio maskenbala i sada mogu slobodno i neuvijeno, svima nama reći što oni ovakvi, prikriveni misle o nama i o našem ozbiljnom svijetu, bez ustezanja i straha. Figure su ili same, osamljene možda ili su u duelu, u odmjeravanju svojih intimnih svjetova i uvriježenih ili novo stečenih nazora.

Ovoga puta, njihov kolor nije toliko snažan,izrazit kao u proteklim nizovima, on je prigušen, u dvije, tri boje, jednostavniji ali odlučniji. Zanimljiv je i apstraktni moment u ovoj seriji kolaža, očito slikar teži, klizi prema nefigurativnom, simboličnom. Šibl je uspješno nanizao mnoštvo zanimljivih kolažiranih likova, slažući njihove plesne ili ratničke pokrete u izdvojeni svijet oživjelih šarenih papira. Slikar je kreirao zasebni, posve izdvojeni svijet figura koje sliče stvarnosti ali nisu svakodnevne, one žive samo za sebe, obilježene kolorom i pokretima.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Vrlo mi je važna kompozicija

HF

Krajobrazi Ivane Jovanović Trostmann

hrvatski-fokus

Moj mačak

HF

Bodulica

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...