Hrvatski Fokus
Intervjui

Pročelnici ne će dati mandate na raspolaganje, to je zakonski određeno

Postoji u Zagrebu sigurno biospalionica, organskih polimera od živoga. Koja se zove Krematorij.

 

Pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić šest dana prije drugoga kruga izbora gostovao je u programu N1 televizije. Osvrnuo se na pročelnike grada Zagreba i navode Tomislava Tomaševića da bi bilo dobro da pročelnici daju svoj mandat na raspolaganje.

  • Bi li netko od tih pročelnika trebao ostati na svojim mjestima?

– Ne smatram da bi itko trebao ostati, nego da treba biti kako je propisano po zakonu. I kad se zakon promijeni, on će se odnositi na iduću garnituru. Treba uvesti da bilo koja funkcija može biti maksimalno dva mandata. Tako bi se mnoge negativne konotacije preventivno spriječile. Sve što je u skladu sa zakonom treba poštivati, bilo da nam taj zakon odgovara ili ne.

  • Vidi te li sebe da surađujete s ekipom koja će doći na vlast?

– Nije me birala ni prošla vlast. Bio je nekakav nesretni natječaj. I ova ekipa koja je sad došla smatra da se rodila danom izbora, počeli su im ispadati leševi iz ormara, kako su se zaposlili, gdje, otkud stan, garaža… Tko god da dođe na vlast, morat će sjesti sa svakim. Iz izloženog će se donijeti zaključak ima li smisla ili nema nastaviti priču. 

  • Hoćete li dati svoj mandat na raspolaganje?

– Nema mandata da se da na raspolaganje, bio je natječaj… Oni će morati sjesti sa svima, porazgovarati i vidjeti situaciju. Ovaj tip ureda koji sam ja vodio, možda ga ukinu, ali to bi bio glup potez. Bilo je glupih poteza, sada nemamo Imunološki zavod pa ne možemo proizvoditi cjepivo…

  • Što mislite od civilnoj zaštiti?

– Ekipa iz civilne zaštite je iz rata i ona je prestara već. Mlađa generacija je neobučena za ono što bi trebala znati u civilnoj zaštiti, a mnogi su i nezainteresirani zbog negativne konotacije civilne zaštite koja se vukla kroz medije. 

  • Je li 27 gradskih ureda previše?

– Neki se mogu spojiti, a neki ne. Problem je što nema dovoljno kvalitetnog kadra, to smo vidjeli na ministarskoj razini, na gradskoj razini…

  • Jedan kandidat za gradonačelnika želi da svi ponude svoje pozicije na raspolaganje, a drugi ne zna nabrojiti tri pročelnika od njih 27.

– Izbori, kad bi nešto mijenjali, onda bi prvo u Americi bili zabranjeni. Izbori su izmišljeni da bi dali ljudima privid da će nešto promijeniti. Krupni kapital… Kad je Obama ostao, ni milimetar im se nije promijenilo… I Zagreb i Sisak i Petrinja su trebali biti veliko gradilište nakon potresa, ali to se nije dogodilo. Problem RH je u tome što velika većina nisu ljudi iz realnog sektora… Imate ministre kojima je to bilo prvo radno mjesto i tu stvar sigurno ne može funkcionirati. Ne smatram da će biti bolje jer RH nije u stanju napraviti radikalni iskorak, kaže Kalinić.

  • Što mislite o spalionici o kojoj je govorio Miroslav Škoro, kao i na činjenicu da su dvojica kandidata za gradonačelnika Zagreba ideološki na dijametralno suprotnim stranama?

– Na Krematoriju sigurno ima, a za drugo ne znam. Oni su ideološki na suprotnim stranama, ali ovdje su komunalni problemi u pitanju. Prioritet je završiti Sveučilišnu bolnicu i da RH bude u stanju proizvoditi cjepiva.

  • Kada Vam ističe ugovor te što ćete raditi ako Vaš ured bude ukinut?

– Za malo manje od tri godine. Za mene uvijek ima alternativa, ali ne moram ja raditi u Gradu. Ovakav tip ureda bi trebali imati gradovi tipa Osijek, Split i Rijeka osim Zagreba. Tražit ću, dok god budem u mogućnosti, helikoptersku službu spašavanja.

N1 TV, 24. V. 2021., https://hr.n1info.com/vijesti/kalinic-o-skorinoj-izjavi-o-spalionici-na-mirogoju-krematorij-ju-sigurno-ima/

Povezane objave

Šport je također okrutan, iako obično mislite samo na njegovu ljepotu

hrvatski-fokus

Švindleraj – to je pravi izraz kojim bi akademik Ibler nazvao ovaj arbitražni skandal

HF

Nisam izdao Hrvatsku, nego Tuđman Sloveniju

HF

Ne povlaštenost Crkve, nego uređeni odnosi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više