Hrvatski Fokus
Kultura

Žuto plavi ciklus slika Ranka Ajdinovića

Odnos dvije dominantne boje, žute i plave, u različitim oblicima, od ploha do mrlja boje

 

Akademski slikar iz Karlovca, Ranko Ajdinović, istaknuti je pripadnik nadolazeće generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, grupe slikara koja se žestoko bore za svoju poziciju i koja uporno, vješto i nezaustavljivo ostavlja sve dublji trag u javnosti svojim originalnim opusom. Ajdinović predvodi tu skupinu, ističući se posebice svojim radom i slikama nastalih u razdoblju od 2015. do 2021. godine, kreirajući impresivne nefigurativne cikluse na platnima većeg i velikog formata, većinom je riječ o kombiniranim akrilima. U tom razdoblju pojavljuje se i formira zanimljivi i specifično objedinjeni ciklus, koga čini više cjelina s jednostavnim nazivom Žuto plavi ciklus.

Odnos dvije dominantne boje, žute i plave, u različitim oblicima, od ploha do mrlja boje ili pak pravaca i ovala, koje istodobno egzistiraju kao lice i naličje jednog te istog motiva i njegove dualne pojavnosti. Taj uzbuđujući, naizgled mirni a mnogo je više uznemirujući odnos daje slikama posebnu karakteristiku, jedinstveni ton, znak, obilježje, neusporediv s drugim, posve samosvojan. Ajdinović konstruira nepostojeći a tako stvaran svijet oblika i znakova u pokretu, u treperenju, u neznatnom ali ipak primjetljivom kretanju. Žuto plavi ciklus Ranka Ajdinović često je i pojedionačno izlagan na brojnim samostalnim izložbama,uspješno i sa znatnim zanimanjem publike. Svakako bi bilo dobro predstaviti odabrane radove iz ovoga cikusa na jednoj izložbi u dobrom i adekvatnom izložbenom prostoru. Akademski slikar Ranko Ajdinović kontinuirano i logično izgrađuje i nadograđuje svoj autorski svijet nizom slika snažne imaginacije, artistički vješto i nadahnuto.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Kao slikar reagiram na svoju stvarnost

HF

Kompleksni svijet simbola, tajanstvenih znakova i oznaka

hrvatski-fokus

Izložba Tanje Deman ‘Hramovi kulture’

HF

Otok

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...