Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Zasluženi potop IDS-a u Istri na lokalnim izborima

Trideset godina obmana, manipulacija, licemjerstva i promašaja

 

Lokalni izbori završili su u finišu 30. svibnja 2021. godine sa gubitkom vlasti IDS-a, u Puli, Pazinu, Buzetu, Vodnjanu, Gračišću… IDS nije više neprikosnoveni gospodar u Istri! Time su istarski glasači jasno pokazali što misle o IDS-ovoj vladavini Istrom i izabrali su nove ljude koji će donijeti promjene i slobodno odlučivanje, a ne diktatorski, jednoumni i jednopartijski način vladavine.

Boris Miletić, predsjednik IDS-a nije ni shvatio što im se dogodilo, samo 54 glasa više od SDP-ovca Danijela Ferića spasilo je IDS od općeg potopa na izborima. Danijel Ferić 26.251 glasa, a Boris Miletić je sa 26.305, veoma tijesno pobijedio. Usporedimo li izbore sa 2017. IDS je izgubio u te četiri godine 29.215, glasova u izboru za župana Istarske županije. Ipak za utjehu IDS je uspio sačuvati većinu u Skupštini Istarske županije sa 23 vijećnika, ali sa 13.211 manje osvojenih glasova u odnosu na 2017.godinu! U Puli je cijenjeni ravnatelj puljske Gimnazije Filip Zoričić pobijedio Elenu Puh Belci velikom razlikom od 2441 glasova, 10.666, nasuprot 8225 koliko je sakupila Belci.

U Pazinu je u 2. krugu Suzana Jašić (Možemo) bila bolja od Renata Krulčića (IDS), Jašić je osvojila 1812 glasova, Krulčić 1657.

U Buzetu je Damir Kajin sa 1677 osvojenih glasova novi gradonačelnik Buzeta, nezavisni kandidat Dean Prodan, osvojio je 1057 glasa.

U Medulinu je nezavisni kandidat za načelnika Medulina, Ivan Kirac, bio bolji od nezavisnog kandidata Gorana Burića, dok je u Kršanu nezavisni Roman Carić pobijedio nezavisnog Valdija Runka. U Karojbi je nezavisnog načelnika Alena Rosića zamijenio Marko Lakošeljac (HDZ).

U Brtonigli je nezavisni Neš Sinožić pobijedio kandidata IDS-a, Ezija Barnabu.

U Gračišću je nezavisni kandidat Ivan Jeromela skinuo s trona dugogodišnjeg načelnika Ivana Mijandrušića (IDS).

U Oprtlju je nezavisni Leo Bazjak slavio pobjedu nad kandidatom IDS-a, Sebastijanom Bančićem.

Konačan rezultat je: IDS je od 10 gradova ostao na vlasti u 5: Buje, Labin, Novigrad, Poreč i Rovinj, a od 31 općine osvojio je vlast u samo 13: Barban, Cerovlje, Grožnjan, Kaštelir-Labinci, Ližnjan, Lupoglav, Marčana, Pićan, Raša, Sveta Nedjelja, Sv. Lovreč, Svetvinčenat i Vrsar. Doista poražavajuće za „gospodare“ Istre!

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u obraćanju javnosti nakon proglašenja izbornih rezultata, vidno nezadovoljan najavio je dati svoj mandat na raspolaganje i učiniti obveznu analizu rezultata izbora: “Građani su rekli svoje, naši su kolege gradonačelnici u prvom krugu imali kvalitetan rezultat, u Županijskoj skupštini imamo većinu pa ćemo lakše funkcionirati. Čeka nas detaljna analiza svih rezultata. IDS uživa povjerenje većine građana” i poručio “ovo nije kraj dominacije IDS-a”. Očito će teško Boris Miletić uspjeti napraviti objektivnu analizu, kada je poručio „ovo nije kraj dominacije IDS-a“ ne shvaćajući da ih je upravo ta dominacija stajala gubitka izbora, jer kako je rekao Filip Zoričić u sučeljavanju s Elenom Puh Belci u Glasu Istre „dosadili su već Bogu i vragu“ sa svojim diktatorskim i jednopartijskim načinom vladanja i odlučivanja.

Prateći godinama politiku IDS-a i njihov način rada, usudim sa dati kritički osvrt na njihovo 30-godišnje upravljanje Istrom uz napomenu neslobode i veliku zatvorenost medijskog prostora, pod kontrolom IDS-a, tako da je meni osobno bio onemogućen pristup i komentiranje na svim stranicama IDS-a. To je ta njihova demokracija samo za podobne!

Obmana birača

Odgovorno tvrdim i odgovorno ću obrazložiti, mada se IDS-ovci ne će sa mnom suglasiti, ali neka me isto tako odgovorno i argumentirano demantiraju, ako mogu! Na Saboru IDS-a u Pazinu 14. veljače 2021. povodom 31. obljetnice osnivanja stranke Valter Flego je izjavio: „Ako mene pitate, IDS je još jednom svojim radom opravdao povjerenje građana. Nemamo se čega sramiti. Svakog građana možemo pogledati u oči.” E pa ne možete, nažalost ne možete! IDS nije opravdao povjerenje građana! IDS može itekako biti sram što je od Istre napravio! IDS je katastrofa za Istru po gospodarskom, kulturnom, demokratskom, etničkom i političkom djelovanju. Pokazali su se nesposobnima, nezrelim demokratima, nevoljnim razumjeti vlastiti istarski puk stalno mu namećući svoj vrijednosni sustav! Nisu se ponašali u obnašanju vlasti po Ustavu RH da „vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu“. Živjeli su i radili u svom svijetu udaljenom od naroda! Od samog početka, od osnivanja, počelo se sa prijevarom, i to je okarakteriziralo stranku!

Lili Benčik

Povezane objave

LAŽI VLADAJUĆIH – Povijesne činjenice o Jasenovcu

HF

Milanovićeva era vladanja prouzročila je 200 milijardi kuna štete

HF

Balkanizacija hrvatske politike

HF

Saborskoj crvenoj većini smetaju vukovarski branitelji

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više