Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Zasluženi potop IDS-a u Istri na lokalnim izborima

Trideset godina obmana, manipulacija, licemjerstva i promašaja

 

Lokalni izbori završili su u finišu 30. svibnja 2021. godine sa gubitkom vlasti IDS-a, u Puli, Pazinu, Buzetu, Vodnjanu, Gračišću… IDS nije više neprikosnoveni gospodar u Istri! Time su istarski glasači jasno pokazali što misle o IDS-ovoj vladavini Istrom i izabrali su nove ljude koji će donijeti promjene i slobodno odlučivanje, a ne diktatorski, jednoumni i jednopartijski način vladavine.

Boris Miletić, predsjednik IDS-a nije ni shvatio što im se dogodilo, samo 54 glasa više od SDP-ovca Danijela Ferića spasilo je IDS od općeg potopa na izborima. Danijel Ferić 26.251 glasa, a Boris Miletić je sa 26.305, veoma tijesno pobijedio. Usporedimo li izbore sa 2017. IDS je izgubio u te četiri godine 29.215, glasova u izboru za župana Istarske županije. Ipak za utjehu IDS je uspio sačuvati većinu u Skupštini Istarske županije sa 23 vijećnika, ali sa 13.211 manje osvojenih glasova u odnosu na 2017.godinu! U Puli je cijenjeni ravnatelj puljske Gimnazije Filip Zoričić pobijedio Elenu Puh Belci velikom razlikom od 2441 glasova, 10.666, nasuprot 8225 koliko je sakupila Belci.

U Pazinu je u 2. krugu Suzana Jašić (Možemo) bila bolja od Renata Krulčića (IDS), Jašić je osvojila 1812 glasova, Krulčić 1657.

U Buzetu je Damir Kajin sa 1677 osvojenih glasova novi gradonačelnik Buzeta, nezavisni kandidat Dean Prodan, osvojio je 1057 glasa.

U Medulinu je nezavisni kandidat za načelnika Medulina, Ivan Kirac, bio bolji od nezavisnog kandidata Gorana Burića, dok je u Kršanu nezavisni Roman Carić pobijedio nezavisnog Valdija Runka. U Karojbi je nezavisnog načelnika Alena Rosića zamijenio Marko Lakošeljac (HDZ).

U Brtonigli je nezavisni Neš Sinožić pobijedio kandidata IDS-a, Ezija Barnabu.

U Gračišću je nezavisni kandidat Ivan Jeromela skinuo s trona dugogodišnjeg načelnika Ivana Mijandrušića (IDS).

U Oprtlju je nezavisni Leo Bazjak slavio pobjedu nad kandidatom IDS-a, Sebastijanom Bančićem.

Konačan rezultat je: IDS je od 10 gradova ostao na vlasti u 5: Buje, Labin, Novigrad, Poreč i Rovinj, a od 31 općine osvojio je vlast u samo 13: Barban, Cerovlje, Grožnjan, Kaštelir-Labinci, Ližnjan, Lupoglav, Marčana, Pićan, Raša, Sveta Nedjelja, Sv. Lovreč, Svetvinčenat i Vrsar. Doista poražavajuće za „gospodare“ Istre!

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u obraćanju javnosti nakon proglašenja izbornih rezultata, vidno nezadovoljan najavio je dati svoj mandat na raspolaganje i učiniti obveznu analizu rezultata izbora: “Građani su rekli svoje, naši su kolege gradonačelnici u prvom krugu imali kvalitetan rezultat, u Županijskoj skupštini imamo većinu pa ćemo lakše funkcionirati. Čeka nas detaljna analiza svih rezultata. IDS uživa povjerenje većine građana” i poručio “ovo nije kraj dominacije IDS-a”. Očito će teško Boris Miletić uspjeti napraviti objektivnu analizu, kada je poručio „ovo nije kraj dominacije IDS-a“ ne shvaćajući da ih je upravo ta dominacija stajala gubitka izbora, jer kako je rekao Filip Zoričić u sučeljavanju s Elenom Puh Belci u Glasu Istre „dosadili su već Bogu i vragu“ sa svojim diktatorskim i jednopartijskim načinom vladanja i odlučivanja.

Prateći godinama politiku IDS-a i njihov način rada, usudim sa dati kritički osvrt na njihovo 30-godišnje upravljanje Istrom uz napomenu neslobode i veliku zatvorenost medijskog prostora, pod kontrolom IDS-a, tako da je meni osobno bio onemogućen pristup i komentiranje na svim stranicama IDS-a. To je ta njihova demokracija samo za podobne!

Obmana birača

Odgovorno tvrdim i odgovorno ću obrazložiti, mada se IDS-ovci ne će sa mnom suglasiti, ali neka me isto tako odgovorno i argumentirano demantiraju, ako mogu! Na Saboru IDS-a u Pazinu 14. veljače 2021. povodom 31. obljetnice osnivanja stranke Valter Flego je izjavio: „Ako mene pitate, IDS je još jednom svojim radom opravdao povjerenje građana. Nemamo se čega sramiti. Svakog građana možemo pogledati u oči.” E pa ne možete, nažalost ne možete! IDS nije opravdao povjerenje građana! IDS može itekako biti sram što je od Istre napravio! IDS je katastrofa za Istru po gospodarskom, kulturnom, demokratskom, etničkom i političkom djelovanju. Pokazali su se nesposobnima, nezrelim demokratima, nevoljnim razumjeti vlastiti istarski puk stalno mu namećući svoj vrijednosni sustav! Nisu se ponašali u obnašanju vlasti po Ustavu RH da „vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu“. Živjeli su i radili u svom svijetu udaljenom od naroda! Od samog početka, od osnivanja, počelo se sa prijevarom, i to je okarakteriziralo stranku!

Lili Benčik

Povezane objave

Marijana Petir odbila Plenkovićevu ucjenu

HF

Trump prihvatio poziv hrvatske predsjednice

HF

Srpska “istina” o Stepincu

HF

SDP-ova i Pupovčeva politička smicalica prvoga reda

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više