Hrvatski Fokus
Kultura

Carlos Garaicoa: „Kad grad spava, građani se bude“

Garaicoa stvara snažne vizualne kompozicije kao platforme različitog tipa govora

 

Izložba kubanskog umjetnika Carlos Garaicoa-e (Havana, 1967.) po prvi puta splitsku i hrvatsku javnost upoznaje s radom jednog od najvitalnijih suvremenih kubanskih autora, snažnog internacionalnog odjeka i značenja. Instalacijama osmišljenim posebno za prostor Galerije Kula i za Atrij Galerije umjetnina Garaicoa, kroz specifičan spoj povijesti i suvremenosti, progovara o vezama kulture i politike, umjetnosti i društva.

Kombiniranjem filmskih plakata ratnih filmova i suvremene masovno proizvedene jeftine grobne plastike, instalacijom u Galeriji Kula nadovezuje se na praksu kojom iz repozitorija izrazito teških momenata iz povijesti dvadesetog stoljeća, osobito onih vezanih uz ratove i zločine u njima počinjenima, konfrontira suvremenog promatrača s problematikom na izrazito snažan i sugestivan način. Njegov pogled nije nostalgičan ni ideološki, već je fokusiran na anomalije „po srodnosti“ koje se razvijaju u različitim povijesnim kontekstima i prodiru duboko u sadašnjost. S druge strane, u atriju Galerije umjetnina postavlja rad kojim otvara dijalog između umjetnosti i urbaniteta, istražujući socijalnu strukturu grada kroz motive arhitekture.

Garaicoa svoja kreativna pregnuća upravlja prema konstrukciji imaginarnog okruženja za artikulaciju govora neke nove realnosti, nalik urbanim aglomeracijama, koje podjednako prevodi u taktilno polje umjetničkog eksperimenta, kao i u utopijski intelektualni diskurs. Posežući za kolaborativnim radom i multimedijskom aparaturom Garaicoa stvara snažne vizualne kompozicije kao platforme različitog tipa govora, prvenstveno kritičkoga. Pritom ne zapostavlja ni estetsku kvalitetu kao snažno oruđe podražaja receptora. Iako u naravi koristi izrazito ideološki i politički motivirane događaje, njegov govor za cilj nema politički pamflet, niti politički diskurs, već je više usmjeren ka transcendentnim i duhovnim praksama unutar područja suvremenog umjetničkog stvaralaštva. Izložba u Splitu fokusirat će se na radove koji propituju konvencionalne estetske norme u medijima fotografije, instalacije, skulpture, crteža. Njegova izložba hrvatsku javnost upoznaje s jednim od najvitalnijih suvremenih kubanskih autora, snažnog internacionalnog odjeka i značenja.

Izložba Carlosa Garaicoe je nastavak uspješne suradnje Galerije Kula i Galerije umjetnina nakon organizacije nekolicine izložbi: Juliao Sarmenta (2016.), Mimma Paladina (2017.), Ignasi Aballia (2018.), Tony Cragga (2019.) i Matt Mullicana (2020.) koje su organizirane s idejom kvalitetnije internacionalizacije umjetničkih prezentacija u Splitu i Hrvatskoj.

Carlos Garaicoa (1967. Havana, Kuba) je multimedijski umjetnik koji trenutno živi i radi u Havani i Madridu. Istraživanjem arhitekture, urbanizma i povijesti progovara o pitanjima kulture i politike u medijima instalacije, videa, fotografije, skulpture, knjige i crteža.

Nives Matijević

Povezane objave

Pustošitelji

hrvatski-fokus

Kartija moga dida

HF

Na istom putu

hrvatski-fokus

Kolorizam Ranka Ajdinovića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više