Hrvatski Fokus
Znanost

Herbicid na bazi glifosata Roundup uzrokuje visoku razinu smrtnosti

Razarajući utjecaj herbicida na bazi glifosata na ljudsko zdravlje i okoliš

 

Dana 9. travnja 2021. umirovljena liječnica, borac za zdravstvo i zaštitu okoliša dr. Rosemary Mason, pisala je Danskoj agenciji za zaštitu okoliša (DEPA). Željela je skrenuti pozornost agencije na nalaze koji ukazuju na to da herbicid na bazi glifosataRoundup uzrokuje visoku razinu smrtnosti, nakon izlaganja pčela herbicidima; herbicidi formulirani s glifosatom najčešće su korišteni weedicidi u poljoprivredi širom svijeta. To je, tvrdi Mason, dovelo do uništenja bumbara i pčela u Danskoj. Upitala je agenciju zašto je upotrijebila “lažnu znanost” o glifosatu Europske komisije i Europske kemijske agencije, koje pak svoju “znanost” preuzimaju iz Monsanta/Bayera, umjesto iz izravnih opažanja Danske agencije za prirodu. Njezina korespondencija usredotočila se na razorne utjecaje glifosata na okoliš, ali i na razorne aspekte koju te kemikalije imaju po ljudsko zdravlje.

U vezi sa sankcioniranjem kontinuirane upotrebe glifosata u Europi, Mason je ranije primijetila da je potpuno neprihvatljivo, da se radi o nemaru i da je to čak i kazneno djelo, kada je Europska unija dopustila skupini znanstvenika u Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i Feed (PAFF), čije je znanje o ljudskoj fiziologiji toliko manjkavo da nisu prepoznali da glifosat utječe na ljude, donošenje odluka koje utječu na ljudsko zdravlje. Uloga PAFF-a bila je ključna u odluci o ponovnoj licenci za uporabu glifosata u EU 2017. godine. Do danas, osim što je DEPA potvrdila njezino pismo, nije odgovoreno na pokrenuta pitanja. Kao nastavak, Mason je poslala najnovije uvide DEPA-i o tužbama protiv Monsanto-Bayera u SAD-u. Tri slučaja koja su pokrenuli Lee Johnson, Edwin Hardeman i Alva i Alberta Pilliod već su prošla na suđenju. U svakom su sudu utvrdili da je Roundup uzrokovao pojave raka i da je Monsanto skrivao rizike svojih proizvoda. Mason je također proslijedila informacije Magnusu Hennickeu, ministru zdravstva, ukazujući na ulogu glifosata u poticanju karcinoma i drugih bolesti u Danskoj. Ministar hrane, poljoprivrede i ribarstva Rasmus Prehn i specijalni savjetnik Casper Steen Petersen također su dobili kopije ovih podataka.

Njihovu su pažnju privukle tvrdnje Instituta za odgovornu tehnologiju da karcinomi uzrokovani Roundupom uključuju ne-Hodgkinov limfom, rak kostiju, rak debelog crijeva, rak bubrega, rak jetre, melanom, rak gušterače i rak štitnjače. Mason je također citirao Roberta F. Kennedyja mlađeg, poznatog odvjetnika za zaštitu okoliša, koji je 2018. godine govorio o: „…kaskadnim znanstvenim dokazima koji povezuju glifosat s konstelacijom drugih zdravstvenih problema, koji su postali rašireni od njegovog uvođenja, uključujući pretilost, depresiju, Alzheimerovu bolest, ADHD, autizam, multiplu sklerozu, Parkinsonovu bolest, bolesti bubrega i upalne bolesti crijeva, mozga, rak dojke i prostate, pobačaj, urođene mane i opadanje broja spermija. Znanost sugerira da je glifosat krivac za povećavanje epidemija celijakije, kolitisa, osjetljivosti na gluten, dijabetesa i bezalkoholnog karcinoma jetre koji po prvi put napada djecu od 10 godina. ”

Mason je zaključila svoju pritužbu: “Ostavit ću premijerku Mette Frederiksen, kojoj sam također poslala kopiju, i ostalim ministrima neka traže odgovore od danske Agencije za zaštitu okoliša. Pate li oni ili njihova rodbina od bilo koje od ovih bolesti: Alzheimerove, Parkinsonove, autizma, dijabetesa, multiple skleroze itd.? Dok se Roundup ne eliminira iz hrane i vode za piće, ovi problemi i dalje će nas mučiti. To znači da poljoprivrednici moraju prestati koristiti Roundup.” Rosemary Mason više se od deset godina obraća službenicima u Velikoj Britaniji i Europi o učincima Roundupa i ostalih agrokemijskih proizvoda, dokumentirajući utjecaje na zdravlje i okoliš, kao i institucionalnu korupciju koja je dovela do njihove daljnje upotrebe.

Nova studija

Izgleda kao da ne može proći ni mjesec dana, a da se ne pojavi neki novi članak ili studija koji podržavaju ono što Mason govori već dugo. Na primjer, prema nedavnom višestrukom autorskom radu ”Dubinska usporedna toksikogenomija i Roundup herbicidi”, otkriveno je da glifosat i Roundup mijenjaju funkciju gena i uzrokuju oštećenje DNK. Istraživanje je pokazalo da glifosat i herbicidi formulirani glifosatom aktiviraju mehanizme koji sudjeluju u razvoju raka, uključujući oštećenje DNK; i ti se učinci javljaju u postotcima za koje regulator pretpostavlja da ne može sadržavati štetne učinke. Studija je otkrila da je oštećenje DNK uzrokovano oksidativnim stresom, destruktivnom neravnotežom u tijelu, koja može uzrokovati dugačak popis bolesti. U svome djelu, kojeg je objavila na GMWatch, Claire Robinson sažima nalaze i implikacije politike. Ona navodi da bi nalazi, prema zakonu EU o pesticidima, trebali rezultirati zabranom glifosata i svih njegovih formulacija. Studiju su vodili dr. Michael Antoniou i dr. Robin Mesnage na King’s Collegeu u Londonu. Nastavlja se na nalazima prethodne studije istih autora. U toj su studiji nalazi pokazali da glifosat i Roundup, dani u dozama za koje regulatori tvrde da su sigurne, rezultiraju poremećajima mikrobioma u crijevima i oksidativnim stresom, uz naznake mogućnosti oštećenja jetre.

U novoj naknadnoj studiji istraživači su proveli neke od standardnih testova koje regulatori zahtijevaju od industrije pesticida, da bi stekli odobrenje za tržište svojih proizvoda; točnije provjere biokemije krvi i histopatologiju bubrega i jetre (mikroskopsko ispitivanje tkiva).

Također su provodili dubinska ispitivanja, odnosno molekularno profiliranje, koja nisu potrebna od strane regulatora ili ih obično provodi industrija. Uz to, istraživači su poduzeli testove koji mogu otkriti izravno oštećenje DNK. Robinson primjećuje da su, što je zabrinjavajuće za javno zdravlje, najneobičniji bili nestandardni testovi molekularnog profiliranja, koji regulatorima pesticida nisu potrebni. Utvrđeno je da Roundup mijenja ekspresiju 96 gena u jetri, posebno povezanu s oštećenjem DNA i oksidativnim stresom, kao i poremećajem cirkadijskih ritmova ili “tjelesnih satova”. Nalazi snažno sugeriraju da su ključne promjene u funkciji gena, koje odražavaju oksidativni stres i oštećenje DNA posljedica glifosata, a ne dodatnih supstanci ili dodataka, prisutnih u formulaciji Roundup. Utvrđeno je da se izravno oštećenje DNK jetre povećava s izloženošću glifosatu.

Zaštita javnog zdravstva

Claire Robinson tvrdi da ovi nalazi potencijalno predstavljaju način kako bi se moglo okončati odobrenje glifosata u EU, jer Uredba EU o pesticidima (1107/2009) ima ono što je poznato kao kriteriji za određivanje na temelju opasnosti. Ona navodi: „To znači da ako se pokaže da aktivni sastojak pesticida uzrokuje određenu vrstu štete po zdravlje u bilo kojoj dozi, on mora biti zabranjen. Jedna od navedenih vrsta štete je oštećenje DNK. Otkriće da samo glifosat oštećuje DNK na živoj životinji trebalo bi, ako se regulatori pridržavaju zakona, rezultirati zabranom glifosata.” Studija je pokazala da i glifosat i njegova komercijalna formulacija Roundup aktiviraju mehanizme koji sudjeluju u razvoju raka, uzrokujući promjene u ekspresiji gena koje odražavaju oksidativni stres i oštećenje DNK. Velika Britanija trenutno se zalaže za deregulaciju genetski modificiranih usjeva i proizvoda i ne regulaciju genetski modificiranih organizama (GMO-a) izvedenih iz novijih tehnika poput uređivanja gena. To je samo po sebi zabrinjavajuće, s obzirom na znanstvene dokaze koji ukazuju na zdravstvene i ekološke opasnosti povezane s ovom tehnologijom.

Međutim, istovremeno bi vladina strategija samo dodatno služila donjem dijelu agrokemijskih tvrtki, istovremeno pridonoseći trajnoj krizi javnog zdravstva koju su prouzročili njihovi proizvodi. Na primjer, nedavni članak ”Otpornost na herbicide: još jedna vruća agronomska osobina za uređivanje biljnog genoma”, objavljen u stručnom časopisu “Plants”, kaže da, usprkos tvrdnjama GMO promotora da će uređivanje gena smanjiti upotrebu pesticida, ono što možemo očekivati je samo više od istog; usjeve tolerantne na GMO herbicide i povećanu upotrebu herbicida.

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da želi “osloboditi izvanredni britanski sektor bioznanosti od pravila antigenske modifikacije”. Vrsta “oslobađanja” na koju Johnson doista misli znači nastavak s primjenom GMO-a i nastavak bombardiranja naših tijela i zdravlja, kao i okoliša i hrane različitim kemikalijama. Vrijeme je da Johnson počne služiti narodu, a ne vladinim, korporativnim gospodarima. Vrijeme je da EU ”slijedi znanost” i bočni utjecaj industrije.

Samir A., https://www.logicno.com/politika/razarajuci-utjecaj-na-ljudsko-zdravlje-i-okolis-herbicida-na-bazi-glifosata.html

Povezane objave

Dokažite se svojim radom

HF

Ivermektin liječi, a Pfizer i slični lijekovi ubijaju

hrvatski-fokus

Kako je genijalni nobelovac i otkrivatelj PCR metode odbacio PCR test?

hrvatski-fokus

Pogrješna znanost o klimi metastazirala je u masovnu šok-novinarsku pseudoznanost

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više