Hrvatski Fokus

Zaštita proračuna EU-a: Ured europskog javnog tužitelja počet će s radom 1. lipnja

 

Komisija je službeno potvrdila da će Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) početi s radom 1. lipnja. Potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová izjavila je: U posljednjoj smo fazi otvaranja prvog neovisnog ureda EU-a za istraživanje i progon kaznenih djela koja utječu na proračun EU-a. Od 1. lipnja europski tužitelji, pod odlučnim vodstvom Laure Kövesi, zaustavljat će počinitelje kaznenih djela i pobrinuti se da se ni jedan euro ne izgubi zbog korupcije ili prijevare.

Europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders izjavio je: Otvaranjem Ureda europskog javnog tužitelja započet će nova faza u povijesti europskih integracija. Temeljna je misija tog europskog tijela zaštititi sredstva EU-a od kriminalaca u zajedničkom interesu naših građana. Pomno će pratiti provedbu instrumenta NextGenerationEU kako bi se osiguralo da će se sredstva u potpunosti iskoristiti za oporavak naših gospodarstava od krize.

EPPO je nadležan za provođenje kaznenih istraga i progon kaznenih djela protiv proračuna EU-a. To je prvi nadnacionalni ured javnog tužitelja. Istražuje i kazneno goni sljedeće vrste prijevara i drugih kaznenih djela koja štete financijskim interesima EU-a:

  • prijevare povezane s rashodima i prihodima;
  • prijevare povezane s PDV-om (ako uključuju dvije države članice ili više njih i u vrijednosti su od najmanje 10 milijuna eura);
  • pranje novca stečenog prijevarom proračuna EU-a;
  • aktivna i pasivna korupcija ili pronevjera koja utječe na financijske interese EU-a;
  • sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji ako su njezine aktivnosti usmjerene na počinjenje kaznenih djela protiv proračuna EU-a.

To novo tijelo Unije također može istraživati i kazneno goniti sve druge nezakonite aktivnosti koje su „neraskidivo povezane” s kaznenim djelom protiv proračuna EU-a.

EPPO će provoditi istrage i kazneni progon potpuno neovisno od Komisije, drugih institucija i tijela EU-a te država članica. Pomagat će i surađivati s drugim tijelima i agencijama EU-a kao što su OLAF, Eurojust i Europol, kao i s nadležnim tijelima država članica koje ne sudjeluju u radu Ureda europskog tužitelja. Očekuje se da će EPPO u konačnici istraživati otprilike 3000 predmeta godišnje.

Osnovan Uredbom (EU) 2017/1939 od 12. listopada 2017. i financiran iz proračuna EU-a, EPPO je prvi iznadnacionalni ured javnog tužitelja nadležan za kaznene istrage i progone kaznenih djela. U trenutačnom ustroju 22 države članice EU-a sudjeluju u pojačanoj suradnji. Na čelu s Laurom Codruțom Kövesi, glavnom europskom tužiteljicom, EPPO ima središnji ured u Luxembourgu koji se sastoji od po jednog europskog tužitelja iz svake države članice sudionice i drugog osoblja. Osim toga, delegirani europski tužitelji koji se nalaze u državama članicama sastavni su dio tog neovisnog tijela.

https://ec.europa.eu/croatia/news/protecting_the_eu_budget_european_public_prosecutors_office_will_start_operating_on_1st_june_hr

Povezane objave

Ne daj se, Ukrajino!

hrvatski-fokus

Srbijanski ministar Aleksandar Martinović laže kada pokušava braniti zločinca Šešelja

hrvatski-fokus

Prešućen i ban Josip Jelačić

HF

Pismo za rođendan

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više