Hrvatski Fokus
Kultura

Sašo Sedlaček u Galeriji umjetnina Split

Izložba istaknutoga slovenskog umjetnika multimedije i intermedije

 

Izložba slovenskoga umjetnika Saše Sedlačeka „Tres(h) Chic“ otvorena je u četvrtak 10. lipnja 2021. u Galeriji umjetnina u Splitu. Kustosica izložbe je Marija Stipišić Vuković. Sašo Sedlaček istaknuti je slovenski umjetnik multimedije i intermedije koji u svojoj umjetnosti koristi nove tehnologije – elektronske i informatičke strukture, vežući ih s različitim disciplinama u intrigantne sinergijske sklopove u svrhu propitivanja i provociranja različitih aktualnih socijalnih fenomena. U fokusu njegove umjetničke prakse je razmišljanje o otpadu i njegovom recikliranju kao novoj prilici i resursu uz korištenje low-cost tehnologija i open source softvera. Istraživačkim, avangardnim i nadasve originalnim pristupom dolazi do izuzetno maštovitih, impresivnih i energijom nabijenih radova u kojima se očituje interes za komunikacijski potencijal umjetničkih djela u kojima vrlo često aktivno sudjeluje i sama publika. Na izložbi u Galeriji umjetnina predstavlja se izborom radova nastalih u proteklih dvadesetak godina njegova djelovanja koji svjedoče o intrigantnom i dobro osmišljenom programu vrijednom predstavljanja hrvatskoj publici.

Sašo Sedlaček (1974, Ljubljana) je slovenski suvremeni vizualni umjetnik koji radi u mediju instalacije, videa i animacije. 2000. godine diplomirao je na ALUO – Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani (Skulptura i Video). Redovito izlaže svoje radove na međunarodnim izložbama kao što su: Tipei Biennial, Taiwan, Land(e)scape, Kunstlerhaus Graz, Austrija, Institute for Advanced Media Art and Science, Ogaki, Japan, Public Turbulence, ISOLA Art Center, Milano, ISCP Open Studio, New York, Future Nomad, Vox Populi, Filadelfija, Alexandria Biennial, Alxandria, Egipat, Transmediale, Berlin, Njemačka, Ars Electronica, Linz, Austrija itd. Dobitnik je brojnih nagrada. Od 2015. je izvanredni profesor na smjeru Video i novi mediji na ALUO-Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani.

Izložba ostaje otvorena do 12. Srpnja 2021.

Nives Matijević

Povezani članci

Najteže je pronaći originalni rukopis

HF

Boja i linija su odraz moga temperamenta

HF

Svježina motiva Mara Kriste

HF

Izložba fotografija Grete Vuković

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...