Hrvatski Fokus
Društvo

Priča o Plavom stablu

Slikovnica je koja progovara o utjecaju koji jedno umjetničko djelo može imati na svoju okolinu, na ljude i na prostor

 

Nakladnička kuća Iris Illyrica izdala je slikovnicu „Priča o Plavom Stablu“ autorice Anite Kojundžić Smolčić, nastavnice engleskog jezika i likovne kulture u Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu i Hane Lukas Midžić, akademske kiparice i ilustratorice, Splićanke sa zagrebačkom adresom, a vremenski se poklapa s nekoliko okruglih godišnjica: 14. lipnja bilo je 90 godina od kada se rodio Vasko Lipovac, 13. srpnja navršit će se 15 godina od njegova odlaska, a Plavo stablo niknulo je na asfaltu Vukovarske ulici u Splitu prije deset godina.

Priča o Plavom stablu slikovnica je koja progovara o utjecaju koji jedno umjetničko djelo može imati na svoju okolinu, na ljude i na prostor u kojem se nalazi. Plavo stablo poznata je skulptura Vaska Lipovca koja uljepšava vizuru Splita, no neko je vrijeme bila uklonjena iz javnog prostora. Anita Kojundžić Smolčić pripovijeda priču o postavljanju, uklanjanju, pa napokon premještanju skulpture u novi prostor iz perspektive djevojčice Matee, na koju je ona ostavila snažan dojam. Matea je djevojčica iz čije priče učimo koliko jedno umjetničko djelo može ostaviti traga u srcima onih najmlađih i kako jedna skulptura može promijeniti izgled cijele ulice ili pak dijela grada.

„Ovo je zapravo priča o stablu koje je „izraslo“ 13. srpnja 2011. i „posječeno“ 16. travnja 2015. te je ponovno izraslo na livadi  dan uoči obljetnice Vaskovog rođendana 2018. Kao što stabla već znaju, razveseljavalo je prolaznike, uljepšavalo okoliš, odmaralo oči umorne od sivila i betona, pozivalo na sanjarenje i igru. U cijeloj priči ništa ne mijenja činjenica da nije riječ o prirodnom već o umjetnom stablu. Umjetan je materijal od kojega je (čelik) i boja njegovog debla, grana i lišća (plava), umjetno je postolje od betona i nema korijenje u zemlji, a ipak je autentično i potpuno uronjeno u ambijent. Gubitak svakog stabla trebao bi buditi tugu u čovjeku, a gubitak ovog ništa manje.

Te 2011. obilježavala se 80. godišnjica rođenja i 5. obljetnica smrti značajnog hrvatskog slikara, grafičara i kipara Vaska Lipovca (Kotor, 1931.- Split, 2006.). Tim povodom je u neposrednoj blizini njegova dugogodišnjeg ateljea na početku Vukovarske ulice u Splitu, entuzijazmom prijatelja i obitelji, a po umjetnikovim nacrtima, podignuto osam metara visoko Plavo stablo koje su besplatno izradili radnici Brodosplita. Zadužio je njih Vasko Lipovac, između ostalog, svojim davnim zalaganjima da se radničke hale i tvornice učine humanijima intervencijom umjetnika kako bi to postao živopisan i veseo prostor,“  kaže autorica teksta Anita Kujundžić Smolčić.

Plavo stablo je u travnju 2015. godine uklonjeno, a građani su grafitom „Venem bez Plavog stabla“ na zidu Riječke ulice zazivali vraćanje omiljene skulpture. Zahvaljujući suradnji Grada Splita i udruge ‘Vasko Lipovac’, Plavo stablo je 13. lipnja 2018. postavljeno na travnjak pokraj Doma mladih.

Uz to što ukazuje na vrijedni opus Vaska Lipovca, novo stablo u urbanom tkivu Splita uklopilo se i u neke aktualne teme grada. S jedne strane, u trenutku kada mnoge zelene površine grada zamjenjuju parking mjesta, ova skulptura simbolički govori o mjestu stabala u gradskom krajoliku i veselju koje donose stanovnicima. Plavo stablo je izvrstan primjer kako javna skulptura može imati veseo karakter, oplemeniti svakodnevni život građana i oživjeti urbane zone odmaknute od Rive.

Osim što čitatelji Priče o plavom stablu uviđaju važnost umjetnosti, upoznaju jednog važnog umjetnika i njegov uradak, imaju priliku vidjeti i lijepe i manje lijepe događaje koje mogu zadesiti neki grad, možda baš onaj njihov. Ilustracije su posebne i neobične pa će teško proći nezapaženo pored znatiželjnih dječjih pogleda.      

Nives Matijević

Povezane objave

Neplanirani noćni sastanak

HF

Manje sjedenja – više zdravlja

HF

AFORIZMI – Do konačnog suda

HF

RJEČNIČARA – TV psovač

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više