Hrvatski Fokus
Kolumne

Stevo Stevan Đurđević od Beograda

Zdravko Mustač – od Schreibtischtätera iz Udbine centrale do “Nacionalovog” ubojitog pera iz Gline

 

Hrvatski sabor trebao je raspravljati o Zlati Đurđević, kandidatkinji predsjednika Zorana Milanovića za predsjednicu Vrhovnog suda, inače poznatoj protivnici donošenja “Lex Perković“ kao nepotrebnog i suvišnog – s argumentacijom da Hrvatska i bez tog zakona ne smije Njemačkoj izručiti udbaše Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Proteklih se mjeseci dosta raspravljalo i pisalo o Zlati Đurđević, a ona je opširno govorila o sebi, o svojoj stručnosti i kompetencijama, i odgovarala na većinu pitanja koja su joj postavljana. Osim na jedno – kakvu je odgojnu, svjetonazorsku i ideološku ulogu na nju imala obiteljska agenda. Naime, njen otac Stevo-Stevan, dotepenac (kako bi rekla Mirela Holly) iz nekog sela kod Beograda i umirovljeni pukovnik JNA-vazduhoplovstva, bio je – kako svjedoče njegove kolege – žestoki protivnik Franje Tuđmana, HDZ-a i „ustaške države“, tj. Republike Hrvatske. (vidi privitak: dokumentacija o Stevanu-Stevi Đurđeviću)

O kakvom se kandidatu u slučaju Zlate Đurđević radi možda najbolje govori činjenica da je u zadnje vrijeme, pored Zorana Milanovića i Ante Nobila, njen najglasniji zagovornik Zdravko Mustač koji se trenutno nalazi na izdržavanju kazne doživotnog zatvora u Kaznionici u Glini (zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića). Mustač u tjedniku “Nacional” na pune četiri stranice hvali i zagovara Zlatu Đurđević. Štoviše, Mustač u istom članku iznosi tvrdnju, odnosno prijeti, da bi se u zatvoru umjesto njega trebali nalaziti bivši predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić i zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela, koji su odobrili njegovo izručenje Njemačkoj. (vidi: Zdravko Mustač, „Zašto Zlata Đurđević jest u pravu, a Ivan Turudić nije“, Nacional, Zagreb – 15. lipnja 2021.)

Uredništvo „Nacionala“ solidalizira se s Mustačem odgovarajućem opremom njegova teksta. Tako jedan međunaslov glasi: „Vrhovni sudac Mrčela – u Strasbourg ili u Remetinac“. Iz teksta se može naslutiti kako Mustač smatra da je Mrčela zapravo već jednom nogom u zatvoru, ali se „sprema kidnuti od hrvatskog pravosuđa“ na mjesto predsjednika GRECO-a u Strasbourg.

NAPOMENA o Kaznionici u Glini: Kaznionica u Glini osnovana je 1902. godine kao Kraljevsko zemaljsko popravilište, od 1. siječnja 1947. godine nosi naziv Kazneno-popravni dom za osuđene maloljetnike u kojem je bilo smješteno oko 150 maloljetnika, od 1951. godine nosi naziv Odgojno popravni dom u koji su se smještali maloljetni počinitelji kaznenih djela radi odgoja, a od 1977. godine nosi naziv Dom za preodgoj.

Za vrijeme Domovinskog rata djelovala je kao Dom za preodgoj Glina sjedište Turopolje, od 1995. godine nosi ime Kazneni zavod u Glini radi izvršavanja kazne zatvora za prvi put osuđene, a od 2002. godine nosi sadašnji naziv – Kaznionica u Glini. (vidi: https://mpu.gov.hr/…/kaznionica-u-glini/o-kaznionici/7517

Bože Vukušić

Povezane objave

Ptičji svijet u Gradu Dubrovniku

hrvatski-fokus

Podnosim kaznenu prijavu protiv Zlate Hrvoj-Šipek i drugih

hrvatski-fokus

Zašto Mađarska postaje moćnija, a Hrvatska sve slabija?

hrvatski-fokus

Dejan Jović – čovjek s neskrivenim hrvatofobnim sentimentom

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više