Hrvatski Fokus
Kultura

Vitold Košir izlaže na Krku u galeriji Decumanus

Betonske forme Vitolda Košira samo na izgled djeluju grubo i teško

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski kipar Vitold Košir, autor izrazito osobnog i originalnog izraza, realiziranih u betonu i željezu, sredinom srpnja predstavio se je s izborom svojim djela u krčkoj Galeriji Decumanus. Izložba će biti otvorena do početka kolovoza.

I ovom prigodom umjetnik je izložio karakterističan odabir raznolikih, osebujnih ovalnih oblika u kojima su zabilježeni tonovi, dijelovi gudačkih kvarteta. Betonske forme Vitolda Košira samo na izgled djeluju grubo i teško, no umjetnik je radeći s tim materijalima vješto promijenio njihovu izvornu strukturu u vrlo suptilnu konstrukciju. Dio izloženih djela možemo nazivati i slikoskulpturama jer vise na zidu ili klasičnom skulptorskom izvedbom koje su samostalno postavljene unutar izložbenog prostora. Vitold Košir godinama uspješno razvija, dograđuje i obogaćuje svoj specifični svijet betonskih formi, često omeđenih željeznim okvirom, istražujući svekoliku mogućnosti uobičajenih građevinskih materijala, interpolirajući svoju ideju u beton i željezo, ističući njihovu novu fragilnost. I ova izložba u Galeriji Decumanus na otoku Krku nedvojbenu potvrđuje avangardnost složenog opusa Vitolda Košira, kipara, glazbenika i sokolara.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Chopin i prijatelji

hrvatski-fokus

Nemoj slovu prići

HF

Dodjela nagrada u ‘Ljetnom književnom izazovu GKK 2022.’

hrvatski-fokus

Klizišta smrti

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više