Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus akril na platnu Vrućina tijela i Primavera Duška Šibla

Izrazita čulnost, tjelesnost i putenost

 

Nedavno je promovirana zbirka stihova uglednog hrvatskog književnika iz Karlovca, Tomislava Domovića 100 ljubavnih i ni jedna više u vrlo reprezentativnom izdanju, obogaćena akrilima na platnu velikog formata, 90 x 120 i 120 x 90 cm, Duška Šibla (ukupno njih dvanaest) iz dva ciklusa Vrućina tijela i Primavera.

Izrazita čulnost, tjelesnost, putenost i ovdje su ključna obilježja dinamičnog i izazovnog slikarstva Duška Šibla, koji se u posljednjih nekoliko godina izborio za jednu od najistaknutijih pozicija u suvremenom hrvatskom i europskom slikarstvu. Erotičnost kao ključ za razumijevanje života današnjeg čovjeka,erotičnost koja današnji svijet istodobno oslobađa do krajnjih granica ali ga i sputava emocionalnim stanjima i događanjima,složena je dvojnost.

Šibl smiono, bez ustezanja, slika svijet uzavrelih doživljavanja, prepletenih dodira, uznemirenih gesti s dvije, tri ili više figura u kolopletu sudarajućih i nezaustavljivih vlastitih, jasnih i nerazgovijetnih osjećaja u kratkotrajnom vremenu susreta. I u ovim ciklusima energetski naboj likova iznimno je snažan, njihovo neprekidno gibanje, kretnje,ali i pogledi i riječi koji promiču površinom platna ostavljaju snažan,dubok dojam na promatrača, kojem se za trenutak čini kako bi gotovo mogao dodirnuti ispružene ruke Šiblovih tajnovitih lica. Ciklusi akrila Vrućina tijela i Primavera Duška Šibla prirodno se uklapaju u visoke slikarske dosege umjetnika, koji kontinuirano istražuje nepotrošive motive bliskosti.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Vrijedna djela u pravilu se stvaraju lakoćom

HF

Franz von Suppé je rođen u Splitu

HF

Utjecaj secesije kod Edwarda Okuńa

HF

Lakomost je strana knjizi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...