Hrvatski Fokus
Kultura

Hommage Murtiću Mladena Žunjića

Žunjić strastveno istražuje Murtićeve teme i motive

 

O značaju i ugledu djela Ede Murtića suvišno je govoriti, no dobro je s vremena na vrijeme spomenuti njegov slikarski opus i podsjetiti nove generacije na iznimno djelo. I ja ga se sjećam kao mlad novinar, u ranim osamdesetim napravio sam s njim nekoliko razgovora za dnevne novine u impresivnom Bukovčevom atelijeru u središtu Zagreba. S Murtićem sam lako i brzo realizirao razgovore, bio je vrlo profesionalan. Osobno sam bio vrlo zadovoljan što sam mogao napraviti te razgovore, doživio sam ga kao velikog i jakog umjetnika.

Nedavno je suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, autor vrlo obimnog i složenog opusa ulja i akrila na platnu, uglavnom velikih formata, s izrazitim nefigurativnim motivima, predstavio niz slika, kombinacija ulja i akrila na platnu (120 x 100 i 100 x 100 cm), posvećenih ovom velikom slikaru pod nazivom Hommage Murtiću. U nizu ovih slika Žunjić strastveno istražuje Murtićeve teme i motive, koji su vrlo karakteristični za njegovo slikarstvo, uzavreli kolor,neprestane energetske tijekove, različito usmjerena gibanja, silovito sučeljavanje oblika i boja. Naravno, Žunjić vješto u te slike umeće i svoje omiljene motive, od očiju koje nadziru sveukupni volumen,značajno prisustvo crne boje, koja na mnogim slikama dominira svojim crnilom, neprozirnošću unatoč bljeskova boja. Na nizu ovih slika možemo uočiti i raznoliko oformljena fantastična tijela, oživotvorene boje umjesto krvotoka i srca. Žunjić se na svoj način zahvalio na iskustvima i slikarskim dosezima velikog majstora Ede Murtića, koja su sretno i spretno interpolirana u opuse mnogih slikara.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Željku Joziću treba pomoći

HF

Tradicijskim korijenima o Smajićevom kiparstvu

hrvatski-fokus

Pliva obilježava 95 godina postojanja

HF

Sunčan dan

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...