Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Uspomene oca Antona Špehara 

Ljubav prema obitelji i prema hrvatskoj domovini  

 

Eduard Špehar (1926.) je hrvatski književnik koji piše memoarsku prozu. U književnosti javio se dosta kasno. Autor je memoarske U ime naroda. Djelo odstupa od uobičajene memoaristike. Prvi dio knjige čine uspomena njegova oca Antona Špehara, dok drugi dio prikazuje sudbinu samog autora Eduarda.

Autor knjige U ime naroda je Eduard Špehar, Višnja Špehar Scripnick je urednica, Nedjeljka Batinović je urednica i prevoditeljica, Eduard Špehar i Matej Batinović  su ilustratori, a Adrian Beljo je prevoditelj.  Michael Palaich je napisao predgovor.

Knjiga je vjera u višu silu i vjera u čovječanstvo. To je autorova misaona priča o očevoj ljubavi prema obitelji, ljubavi prema hrvatskoj domovini, uvjerenju da se čovjekova neljudskost prema čovjeku može prevladati i da će buduće generacije učiti iz tih tragedija i odlučiti ih ne ponavljati. Memoari započinju dramatičnim kušnjama i nevoljama Eduardova vlastitog oca kao ratnog zarobljenika ruske Crvene armije tijekom Prvog svjetskog rata; njegov bijeg pješice preko planine Ural, njegova pokretačka želja da se vrati obitelji i svojoj domovini. Ironično, Eduard će steći dublji uvid u očeve nevolje godinama kasnije jer je proživljavao vlastite patnje na kraju Drugog svjetskog rata prije nego što je konačno pobjegao iz komunističke Jugoslavije godinama kasnije. Drugi svjetski rat u Europi možda je službeno bio završen u svibnju 1945., ali sustavna kampanja komunističke Jugoslavije za uništavanje njezinih protivnika tek je započela kad je Tito pokrenuo kampanju terora protiv svih i svih protivnika novom režimu diktatora. U prvim tjednima nakon Drugog svjetskog rata, Jugoslavenska nacionalna armija, pod Titovim vodstvom, to je postigla pokoljem stotina tisuća predanih hrvatskih vojnika i građana, uključujući žene i djecu. Sljedećih tjedana i mjeseci, komunistička je Jugoslavija prisiljavala preživjele protivnike na marševe smrti i radničke logore gdje su pogubljeni zatvorenici noću bacani u masovne grobnice i podzemne špilje. Eduard Špehar uhvaćen je u ovom paklenom vrtlogu i uspio je sve to preživjeti, živeći dijeleći svoja iskustva u ovom memoaru koji izaziva razmišljanje, U IME LJUDI. U IME LJUDI nevjerojatni su osobni memoari o preživljavanju mladića u genocidu kojeg financira država, kao i snažno svjedočanstvo o nevjerojatnoj snazi ​​ljudskog duha. Također je bila komunistička parola da je jugoslavenski režim utiskivao svaki službeni dokument kojim se nalaže pogubljenje ili slanje muškaraca i žena u radničke logore – uključujući i dokument koji osuđuje Eduarda Špehara. Ne samo da su riječi U IME NARODA pokušaj davanja legitimiteta i opravdavanja barbarskih praksi, paradoksalno, pokušaj da se “narod”, građanima Jugoslavije učini suučesnikom u zločinima počinjenim protiv ” narod”. Ovo je priča o čovjeku koji je preživio stravične zločine protiv čovječnosti, a opet je, nekako, uspio zadržati svoje vjerovanje u Boga, kao i u unutarnje dobro čovječanstva, do kraja svog života. (h.f.)

Povezane objave

Posljednje ljeto

HF

Folklor kot točka identifikacije (11)

HF

Proročke riječi Vojislava Sekelja

HF

Hrvatsko državljanstvo državnim neprijateljima

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više