Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Zašto je poništen natječaj za ravnatelja ZKVH-a?

Pritisci dolaze iz okruženja sadašnje uprave ZKVH-a koja želi da svi protukandidati odustanu kako bi Tomislav Žigmanov bio reizabran

 

Hrvatski demokratski forum (HDF), sa sjedištem u Subotici, upozorava javnost da su potencijalni kandidati, koji su se prije nešto više od mjesec dana prijavili na natječaj za izbor ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH), a izrazili su spremnost prijaviti se i na ponovljeni natječaj, izloženi pritiscima i prijetnjama da odustanu od kandidature. Pritisci dolaze iz okruženja sadašnje uprave ZKVH-a i njima se želi otvoriti prostor da svi protukandidati odustanu, te da dosadašnji ravnatelj kao jedini kandidat bude nesmetano izabran bez obzira na ozbiljne sumnje u zakonitost poslovanja ZKVH-a.

Naime, Upravni odbor ZKVH-a je, nakon što je vlastiti natječaj za izbor ravnatelja te ustanove poništio prije mjesec dana, ponovno raspisao javni natječaj za istu funkciju. Prvobitni natječaj je poništen zbog protuzakonitosti prilikom njegovog raspisivanja i očiglednog pogodovanja dosadašnjem ravnatelju koji je na toj dužnosti već 13 godina. Međutim, i ponovljeni natječaj je raspisan s očitom namjerom da se pod svaku cijenu osiguraju uvjeti da dosadašnji ravnatelj na toj funkciji ostane i u budućnosti, a po mogućnosti do kraja života.

HDF smatra da, osim protuzakonitih radnji koje su utvrđene prošle godine kada je putem zahtjeva za informacije od javnog značaja javnost imala priliku ostvariti samo ovlaš uvid u poslovanje ZKVH-a, za što je odgovorna osoba ravnatelj ustanove, dosadašnji ravnatelj ne može tu dužnost obnašati i zato što je u isto vrijeme i predsjednik jedne političke stranke, a što je u suprotnosti s etičkim normama civiliziranog i uređenog društva.

HDF godinama skreće pozornost javnosti na netransparentnost i nepotizam u institucijama hrvatske zajednice, u kojima svim resursima namijenjenim građanima Republike Srbije hrvatske nacionalnosti, neovlašteno upravlja čovjek koji nikada nije dobio povjerenje Hrvata. S tim u vezi HDF poziva sve kandidate koji ispunjavaju uvjete da se slobodno prijave, a od nadležnih tijela hrvatske zajednice i države očekuje da poduzmu mjere kako bi procedura izbora ravnatelja ZKVH-a protekla sukladno zakonu i pravnim aktima ustanove.

Natječaj je otvoren do 11. 10. 2021. godine.

Zvonimir Perušić, Hrvatski demokratski forum

Povezane objave

Godišnjica rođenja Stipana Blažetina

HF

Srbija nastavlja sa smanjivanjem prava Hrvata

HF

Preprekovi pjesnici

HF

Dolazi golemi val useljavanja u Hrvatsku

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više