Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Od Hrvaca, preko Runovića i Zmijavaca do Stuttgarta i Münchena

Fra Marinko Vukman – višedesetljetni duhovni otac Hrvata u Baden Württembergu

 

U nakladi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja izdana je knjiga „Tragovi vjere i ljubavi. 40 godina života i rada fra Marinka Vukmana u Njemačkoj“. Knjiga na 480 stranica monografski obrađuje život i djelo fra Marinka Vukmana, svećenika, redovnika, člana Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Urednici izdanja su fra Šimun Markulin i fra Ante Akrap, a recenzenti don Ivan Bodrožić i don Marko Trogrlić.

Bivši dugogodišnji voditelj hrvatskih misija u Stuttgartu, Sindelfingenu i Kelkheimu te sadašnji dušobrižnik u Münchenu je rođen 1954. godine u Hrvacama kod Sinja. Prije dolaska u Njemačku, a nakon ređenja za svećenika, fra Marinko Vukman je proveo dvije godine u Domovini (Runovići / Zmijavci), a potom je 1984. godine poslan na pastoralni rad među hrvatske iseljenike u Njemačku, gdje djeluje i danas.

Od samog početka djelovanja u Njemačkoj, fra Marinko se nametnuo kao odličan organizator i predvodnik mladih. Prvi je hrvatski katolički svećenik u iseljeništvu koji je počeo organizirati nogometne turnire na koje su vrlo brzo počeli dolaziti aktivni hrvatski amaterski klubovi iz Stuttgarta i okolice. Bili su to pravi prijateljski i sportski susreti naših klubova i njihovih pristaša gdje sama igra nije bila u prvom planu. Fra Marinko je bio aktivan i kod osnivanja reprezentacije hrvatskih katoličkih svećenika, koju je početkom devedesetih godina osnovao velečasni Luka Lucić iz Rottweila, a trener je bio proslavljeni raniji igrač zagrebačkog Dinama, Karlsruhea i hrvatske reprezentacije te kasniji trener u klubovima Karlsruhe i Mannheima Srećko Bogdan. Kao veliki ljubitelj športa, pogotovu nogometa, fra Marinko je omiljen i među hrvatskim nogometašima i trenerima.

Među narodom Sinja i cetinskog kraja prepoznat je po mnogobrojnim karitativnim akcijama i pomoći, kako pojedincima tako i ustanovama tj. organizacijama. Osobito je za vrijeme Domovinskog rata i poraća pozivao Hrvate u Njemačkoj da pomognu pogođenim područjima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a pod njegovim vodstvom pomoć je pristizala i u mjesta cetinskog kraja. I danas rado pomaže, organizira i povezuje ljude, pri čemu valja istaknuti i njegov doprinos u izgradnji kulturnih mostova između Hrvatske i Njemačke. Upravo su zahvaljujući fra Marinku mnogobrojni estradni umjetnici, kulturnjaci i znanstvenici dobili priliku da predstave svoj rad u Njemačkoj, pri čemu je osobito pazio da mlađe generacije budu upoznate s bogatstvom hrvatske povijesti i kulture. Prepoznao je ulogu medija i uz pomoć radija, televizije ili novina rado širio glas o Hrvatima u Njemačkoj. Široko polje rada često ga je povezivalo s hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Njemačkoj, a sve s jednim ciljem – da u okrilju katoličke vjere bude na službu svakom čovjeku.

„Staviti nečiji život na papir nije baš tako lagana stvar, pogotovo ako je taj život dinamičan i bogat, kao što je slučaj sa životom fra Marinka Vukmana. Riječ je o zauzetom pastiru i angažiranom radniku na njivi Gospodnjoj, koji kao franjevac radi među Hrvatima u dijaspori. Čitatelju je pružen skup svjedočanstava o fra Marinkovu životu i aktivnosti, kao neka vrsta mozaika ili kolaža koji služe da se složi jedna smislena cjelina.

Povijest i sistematizacija njegovih aktivnosti pokazuju da nije provodio neku svoju privatnu aktivnost, već aktivnost za dobrobit Crkve u hrvatskom narodu. Time je pokazao da svoje služenje ne obavlja samostalno, već u duhu crkvenosti, u zajedništvu s pastirima koji vode Božji narod. Ova knjiga kao takva ozbiljan je uradak koji ostaje za povijest, ali ne za povijest kao neku prošlost, već ostaje kao živi rad koji i danas nešto znači i koji se i danas pamti, jer učinjena dobra djela ne treba nikad zaboravljati.“ (Izvadak iz recenzije prof. dr. sc. Ivana Bodrožića)

 „Knjiga o svećeniku franjevcu fra Marinku Vukmanu odgovor je na poticaj koji je proistekao iz plemenite ljudske i kršćanske zahvalnosti. Sa stranica ove knjige iščitava se bogat životni, redovnički i svećenički hod fra Marinka: mnoštvo događaja, susreta, aktivnosti, poticaja, poduhvata… Sve je to popraćeno materijalima, napose pomno odabranim ilustracijama. Ova je knjiga ujedno svjedočanstvo o jednom nemilom vremenu u kojem se kroz mnoge teškoće valjalo probijati u pastoralno-duhovnoj skrbi za hrvatskog čovjeka u tuđini, za očuvanje njegova vjerskog i nacionalnog identiteta, počesto i za sam njegov opstanak i opstanak njegove poveznice s domovinom i zavičajem. Upravo u tom smislu ona nam je više no dobro došla, i ona će zasigurno biti vrijednim izvorom pri pisanju nekog budućeg djela o povijesti djelovanja Crkve u Hrvata među našim iseljenicima, napose pak u drugoj polovici burnog 20. i početkom, svi smo tomu svjedoci, ne manje burnog i izazovnog 21. stoljeća.“ (Izvadak iz recenzije prof. dr. sc. Marka Trogrlića)

Monografija sadrži mnogo radova iz pera raznih autora, koji su tematski podijeljeni u osam cjelina: nakon predgovora slijede prikaz njegova životnog puta; evangelizacijsko i karitativno djelovanje; obrazovne, kulturne, folklorne i sportske aktivnosti; opis komunikacijskih vještina i društvenog djelovanja te dodatci. Autori tekstova bliski su fra Marinkovi suradnici iz Stuttgarta, Sindelfingena, Kelkheima i Münchena, kao i njegovi prijatelji. Fotografije, kojima su protkana tematska poglavlja, dolaze iz fra Marinkove osobne arhive, kao i iz arhiva njegovih poznanika, koji su za vlastite potrebe sačuvali fotografske zapise važnih događaja i svečanosti na kojim su sudjelovali.

Nakon općeg uvoda urednika knjige, slijede četiri predgovora: predsjednika Vijeća Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije za inozemnu pastvu mons. Tome Vukšića, provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marka Mrše, ministra vanjskih i europskih poslova u Vladi Republike Hrvatske dr. sc. Gordana Grlića Radmana i resornog voditelja dušobrižništva i crkvenog života u Nadbiskupiji München-Freising mons. Thomasa Schlichtinga.

Drugi dio knjige donosi fra Marinkov životopis s naglaskom na najzanimljivije detalje iz njegova života, a u tom se dijelu posebno obrađuju i četiri značajne obljetnice: 25., 30. i 40. obljetnica svećeništva te 50. obljetnica završetka osmogodišnjeg školovanja u rodnim Hrvacama.

U trećem dijelu prikazano je evangelizacijsko djelovanje kroz tekstove: „Evangelizacijsko-pastoralna djelatnost“, „Hodočašća i studijska putovanja“, „Suradnja s časnim sestrama i drugim odgovornima u HKZ-u Sindelfingen“, „Suradnja s njemačkim zajednicama i albanskom katoličkom misijom“ i „Zajedničko poslanje na njivi Gospodnjoj“. Gostovanja prezbitera i biskupa i oproštaji od zajednica uvijek su bili posebni događaji za zajednicu, a svoje su mjesto našli u ovoj tematskoj cjelini koja završava tekstom „Poslužitelj, pastir, sluga“ u kojem se autori prisjećaju njegovih prvih svećeničkih dana provedenih u župi Runović-Zmijavci.

Četvrti dio knjige zaokružuje tematsku cjelinu posvećenu karitativnom djelovanju kroz različite priče u kojima su se velikodušnost i ljubav pokazale na djelu: „Ljubav iseljenih Hrvata prema Vukovaru“, „Spomen-crkva sv. Mihaela Arkanđela u Staroj Gradiški“, „Ako zapne, ujak je tu“, „Ljubav na djelu“ i „Pomoć za Anđele“. U tom dijelu osobitu pozornost zaslužuje tablični prikaz donacija koje je fra Marinko prikupljao i sa suradnicima upućivao na razne strane, najviše u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Peto tematsko područje obrađuje fra Marinkovu aktivnost na obrazovnom, kulturnom, folklornom i sportskom području kroz radove: „Obrazovna i kulturna djelatnost“, „Folklorne skupine“, „Gostovanja glazbenika i glazbenih skupina u Hrvatskim katoličkim misijama Stuttgart, Sindelfingen i Kelkheim od 1981. do 2017.“ te „Zaljubljenik u sport“.

Fra Marinko se u svom djelovanju pokazao kao vješt komunikator, shvativši na vrijeme ulogu te vještine za postizanje kako osobnog tako i profesionalnog uspjeha. Taj njegov dar mnogi su prepoznali u njegovim javnim nastupima, stoga šesti dio knjige govori o fra Marinku kao komunikatoru: „Fra Marinko kao komunikator – percepcija njegova djelovanja i utjecaj na imidž Crkve“, „Fra Marinko Vukman na radiju i televiziji“, „Medijska Liga prvaka“ te „I riječ je tiskana…“.

Fra Marinkovo društveno djelovanje tema je sedmog dijela ove knjige kroz tri teksta: „Društveno djelovanje i obrana nacionalnog identiteta“ „Leteći fratar“ i „Dragi brat i prijatelj bez premca“. Završna, osma tematska cjelina pod naslovom „Dodatci“ sadrži svjedočanstva vjernika i fra Marinkovih suradnika (10 svjedočanstava); odabrane medijske intervjue (8 razgovora); važne isječke i novinske uratke pod naslovom „Iz tiskanih medija“ (15 tekstova); razne homilije i nagovore koje je fra Marinko održao u posebnim prigodama (11 tesktova) te kolaž fotografija s pripadajućim legendama.

Slijede sažetci na 4 jezika (hrvatski, engleski, talijanski i njemački jezik) te životopisi urednika i autora tekstova – ukupno 26. Donosimo njihova imena: Ante Akrap, Ilija Barišić, Anto Batinić, Eliana Čandrlić Glibota, Iva s. Rozarija Ćurić, Frano Doljanin, Anka Đikić, Zvonko Erceg, Vladimir Vlado Ereš, Stipica Grgat, Anita Hrstić, Vjenceslav Tuno Janjić, Petar Klapež, Biserka Lukan, Božo Marić, Šimun Markulin, Ivan Miklenić, Adolf Polegubić, Stipe Puđa, Božo Skoko, Vesna Škare Ožbolt, Petar Todorić, Marko Vidović, Bono Žepić, Ivica Žuljević i Jozo Župić. Konačni broj suradnika daleko je viši – oko 50. Na predzadnjoj stranici donesen je popis dobročinitelja, a na zadnjoj izvori i autori fotografija.

Svi tekstovi u izronili su iz žitnice sjećanja i vlastitog iskustva. Svaka napisana riječ govori o divljenju, naklonosti, ali i poštovanju prema čovjeku i svećeniku velikog srca. Istančan osjećaj za potrebe drugih oblikovao ga je kao poniznoga, veselog i otvorenog franjevca, stvorenoga posebno za traženje prijatelja, u potpunosti predana duhu dužnosti i rada na njivi Gospodnjoj. Uronjen u život svog vremena i svog naroda, svojom životnom pričom ispričanom kroz mozaik različitih tematskih cjelina, mnogima može poslužiti kao inspiracija u traženju vlastitog životnog puta.

Nives Matijević

Povezani članci

Srebrni jubilej zlatnog sjaja

HF

Preprekovi pjesnici

HF

Nova stolnoteniska nada

HF

Pucali su i na naša vrata

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...