Hrvatski Fokus
Gledišta

Treba – ići do kraja!

Tko je u pravu, policija koja ne da zapisnik ili čelnici Hrvata u Subotici?

 

Hrvatsko nacionalno vijeće je na svom portalu 6. kolovoza 2021. pod naslovom Novi etnički motiviran napad na pripadnike hrvatske zajednice u Republici Srbiji objavilo detaljan opis događaja 2. kolovoza 2021. godine kada je: “u jutarnjim satima u subotičkom prigradskom naselju Aleksandrovo nepoznati muškarac nasrnuo na Z. B. (51), stežući ga za vrat i bacajući ga na zemlju. Prethodno je napadač prišao automobilu sa zagrebačkim registracijama u kojem su se nalazili rođaci Z. B. od kojih su njih petero državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Republici Hrvatskoj. Nepoznati napadač je, uz najgnjusnije uvrede na nacionalnoj osnovi, prvo nasrnuo na putnike u automobilu zagrebačkih registracija poručujući im kako će „poklati sve ustaše“ i psujući „majku ustašku“. Na upit Z. B. zbog čega to radi došlo je do fizičkoga napada na Z. B. koji je pretrpio lakše tjelesne ozlijede. Napadnuti Z. B. je nakon toga kontaktirao policiju koja je izašla na teren i napravila uviđaj, ali Z. B. nije dobio zapisnik s uviđaja”. Tekst potpisuje Darko Baštovanović, predsjednik Povjerenstva za praćenje povreda manjinskih prava i međunarodni tajnik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, a istog dana povodom ovog događaja oglasio se na svom twitteru i presjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov uz poruku: „ne ćemo posustati“!

Z.B. je u stalnom kontaktu sa predstavnicima HNV-a i DSHV-a, a slučaj dobija veliku pozornost u medijima i u Republici Srbiji i u Republici Hrvatskoj (i šire).

Međutim, subotička policija demantira navode HNV-a, odnosno Baštovanovića i Žigmanova, i daje priopćenje da je bilo samo verbalnog sukoba oko parking mjesta te je pozvala „sve subjekte da ne šire u javnosti netočne vijesti i tako štete dobrim međunacionalnim odnosima koji se tradicionlno neguju u Subotici“!

Što je istina ne znamo još uvijek, a dvadesetak dana poslije ovoga Tomislav Žigmanov potpuno zaboravlja na Z.B. i na svom twitteru otkriva novi slučaj u Subotici: Ured Dragana Vasiljkovića, pravomoćno osuđene osobe za ratni zločin, u centru ovog „najhrvatskijeg“ grada u Srbiji!

Ovo trenutačno, kao eksplozija, dobiva ogroman publicitet u medijima, ali i oštru polarizaciju! S jedne strane osudu otvaranja ovog ureda od strane hrvatskih medija i, naravno, svih Hrvata, i s druge strane potpuno suprotnu reakciju pojedinih srbijanskih medija. Reagira i Vasiljković zapaljivom retorikom, između ostalog i uvredama u časopisu „ALO“ na račun hrvatskog naroda, ali i predsjednika DSHV-a: „Mora se priznati, Doktor Žigmanov je jako čudna zverka: teško ga je uhvatiti i za glavu i za rep, pa čak i za rogove! Odakle god da krenete, sa koje god strane da mu pristupite: on je barem dvostruka, često trostruka, pa i višestruka ličnost. Čovek se naprosto zapita: da li se radi o slučaju multiple personality disorder, ili o sindromu čoveka bez svojstava?

Pođimo od etničkih metamorfoza Doktora Žigmanova, na kojima bi mu pozavideo i sam Ovidije. Čitamo da „iako predsednik hrvatske nacionalističke stranke, Žigmanov nije hrvatskog porekla, a do dolaska Slobodana Miloševića na vlast izjašnjavao se kao Bunjevac. Za vreme devedesetih, kako bi izbegao diskriminaciju na etničkoj osnovi i mobilizaciju u rat, izjašnjava se kao Srbin i u javnosti govori ekavicom. Nakon pada Miloševićevog režima i poboljšanja prava nacionalnih manjina u Srbiji, Žigmanov se po prvi put deklariše kao Hrvat i priključuje se stranci DSHV čiji je danas predsednik. Iako nekadašnji Bunjevac, sada je postao njihov smrtni neprijatelj…” https://www.alo.rs/vesti/politika/536989/hrvati-bi-i-u-srbiji-da-progone-kepa-njegov-odgovor-im-zapusio-usta-za-mene-kao-srbina-vaze-sasvim-drugacija-pravila-kao-i-za-jevreje-u-hitlerovoj-nemackoj/amp?_twitter_impression=true )

Na sve ovo nije potreban komentar, već samo imperativ da Tomislav Žigmanov, kao službeni (plaćeni) predstavnik svih Hrvata u Republici Srbiji na kulturnom (ravnatelj ZKVH) i političkom polju (predsjednik DSHV-a), Jasna Vojnić, (plaćena) predsjednica HNV-a i Darko Baštovanović, (plaćeni) predsjednik Povjerenstva za praćenje povreda manjinskih prava i međunarodni tajnik HNV-a u Republici Srbiji, oba ova slučaja koje su markirali (kao i sve buduće) isteraju do kraja, odnosno zvanično podnesu odgovarajuće tužbe! U suprotnom će sve izgledati kao dizanje za Hrvate u Srbiji (i sve druge Hrvate) vrlo opasne prašine samo zbog osobne promocije ove trojke, dok je u njih (i Suboticu) uložen ogroman novac da bi štitili ovdašnje Hrvate, a ne izlagali ih novim opasnostima uz osjećaj potpune nemoći!!!

Miroslav Cakić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Čiji je mirgeški pekmez?

hrvatski-fokus

Poglavnik Pavelić nije odnio zlato!

hrvatski-fokus

Kretanje broja birača u Hrvatskoj od 1991. godine

hrvatski-fokus

Korak naprijed – dva koraka natrag

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više