Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Sedamdeset pet godina Hrvatske zajednice tehničke kulture

Svečana akademija održat će se 4. rujna 2021. u Zagrebu

 

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske u Zagrebu će se 4. rujna 2021. održati Svečana akademija Hrvatske zajednice tehničke kulture u povodu obilježavanja 75 godina organiziranog rada u tehničkoj kulturi. Svečanost će se održati u Tvornici Kulture Šubićeva 2 u Zagrebu. 

Hrvatska zajednica tehničke kulture krovna je organizacija tehničke kulture u Republici Hrvatskoj koja djeluje na razvitku i promicanju tehničke kulture, a po svojoj strukturi i opsegu jedinstvena je u Europi. Uz Tehnički muzej „Nikola Tesla“ u Zagrebu, Zajednica danas okuplja 18 nacionalnih saveza tehničke kulture, 19 županijskih i 35 gradskih zajednica tehničke kulture. U Zajednicu su udruženi sljedeći nacionalni savezi tehničke kulture: Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva, Hrvatski astronautički i raketni savez, Hrvatski astronomski savez, Hrvatski automodelarski savez, Hrvatski filmski savez, Hrvatski fotosavez, Hrvatski jedriličarski savez, Hrvatski kajakaški savez, Hrvatski radioamaterski savez, Hrvatski robotički savez, Hrvatski ronilački savez, Hrvatski savez brodomaketara, Hrvatski savez CB radioklubova, Hrvatski savez informatičara, Savez izviđača Hrvatske, Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture, Hrvatski zrakoplovni savez i Udruga inovatora Hrvatske.

U 2021. godini Hrvatska zajednica tehničke kulture obilježava 75 godina kontinuiranog i organiziranog djelovanja. Povodom 75. godišnjice izrađena je monografija u kojoj je obrađena vrijedna povijesna građa, kontinuitet i najvažnija postignuća od 1946. do 2021. godine. Članice Hrvatske zajednice tehničke kulture predstaviti će svoja postignuća i razmijeniti iskustva na Festivalu tehničke kulture i svečanom zasjedanju Skupštine u Zagrebu. Zajednice tehničke kulture će u gradovima ili županijama u kojima djeluju organizirati javna događanja na kojima će dati svoj doprinos obilježavanju 75. godišnjice i na taj način istaknuti da su dio velike „obitelji“ Hrvatske zajednice tehničke kulture. Značaj Hrvatske zajednice tehničke kulture prepoznala i Hrvatska narodna banka koja će tiskati kovanicu od 25,00 kn sa znakom njezine 75. godišnjice, a koja će biti vjerojatno zadnja kunska kovanica od 25,00 kuna prije prelaska na euro. (d.l.)

Povezane objave

Proračunska transparentnost županija, gradova i općina

HF

Koliko će radnih mjesta koštati elektromobilnost?

HF

Moguć iskorak u prodaji

HF

BREXIT – Pa oni uopće ne žele izaći

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više