Hrvatski Fokus
Znanost

Umro akademik Vladimir Bermanec

Istaknuti hrvatski geolog i mineralog

 

U ponedjeljak 13. rujna 2021. u Ohridu je u 67. godini života umro istaknuti hrvatski geolog i mineralog akademik Vladimir Bermanec, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Rodio se 8. kolovoza 1955. u Zagrebu gdje je 1979. diplomirao mineralogiju na Geološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, 1987. magistrirao i 1992. doktorirao. Od 1978. radio je u Mineraloško-petrografskom zavodu PMF-a gdje je prošao sve akademske stupnjeve od asistenta do redovnog profesora u trajnom zvanju (2005.). Obnašao je dužnosti predstojnika Mineraloško-petrografskoga zavoda (1997.−1999.), pročelnika Geološkog odsjeka (2001.−2003.) te prodekana PMF-a (2004.−2006.). Proveo je oko godinu dana na specijalizacijama od po nekoliko mjeseci u Bernu u Švicarskoj i u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu.

Za redovitog člana HAZU-a, u Razredu za prirodne znanosti, izabran je 2012., a od 2006. bio je član suradnik. Bio je predsjednik Odbora za geokemiju i aktivan član Hrvatske kristalografske zajednice.

U znanstvenom radu bavio se ispitivanjem kristalokemijskih svojstava minerala i mineralnih grupa kao što su plagioklasi, mikroklin, zeoliti, tinjci, amfiboli, granati, hematiti, halit, tetraedrit i još više od 30 minerala i mineralnih grupa. Pritom je opisao i desetak novih (do tada nepoznatih) minerala. Sudjelovao je u izradi nove enciklopedije minerala pod uredništvom J. A Mandarina iz Kanade. Vodio je više magistarskih i doktorskih radova, od čega i jedan doktorat na Sveučilištu u Belo Horizonteu u Brazilu.

Akademik Vladimir Bermanec objavio je više od 40 članaka, uglavnom u suautorstvu s uglednim inozemnim stručnjacima, u časopisima koje registrira Current Contents, desetak članaka u drugim časopisima s međunarodnom recenzijom i još toliko u domaćim znanstvenim časopisima. Radovi su mu citirani 240 puta, pri čemu h-indeks citiranosti iznosi 10.

Autor je i dvaju sveučilišnih udžbenika (jednoga u suautorstvu) iz specijalne mineralogije, od kojih je za jedan nagrađen Nagradom Josip Juraj Strossmayer za znanstveno djelo iz prirodnih znanosti za 2003. Aktivno je sudjelovao na više od 100 svjetskih i drugih međunarodnih kongresa i skupova te na dvadesetak domaćih. Bio je član mnogih međunarodnih, inozemnih i domaćih strukovnih društava i komisija (Komisija za nove minerale i mineralna imena – CNMMN, Komisija za klasifikaciju minerala – CCM, Međunarodna mineraloška asocijacija – IMA i dr.). Bio je i recenzent za mnoge domaće i inozemne časopise (European Journal of Mineralogy, The Canadian Mineralogist, u kojemu je bio i član uredništva). Bio je predsjednik Odbora za znanost i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu i Povjerenstva za rektorovu nagradu.

Aktivan je bio i u Družbi Braća hrvatskog zmaja gdje je, s titulom Zmaj od Veternice, od 2011. do 2021. bio u dva mandata član Meštarskog zbora, a od srpnja 2021. pročelnik Nadzornog odbora.

Marijan Lipovac

Povezani članci

Riba – divlja ili iz uzgoja?

HF

Višedesetljetni znanstveni podatci dokazuju da cjepivo nije iskorijenilo ospice

HF

Bruxelles se nada da će TTIP biti dogovoren do ljeta

HF

Truvia sladilo

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...