Hrvatski Fokus
Kultura

Krijesnice lete i ostavljaju svjetleći trag

Digital Art Mladena Žunjića

 

Zagrebački likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, poznat širokoj likovnoj publici po svojim kolorističkim obojanim apstrakcijama velikih formata platna, u svojem neprekidnom slikarskom istraživanju, otišao je korak naprijed. U svojem najnovijem slikarskom ciklusu nazvanim Digital Art, Žunjić svoja ulja i akrile na platnu pretvara raznim kompjutorskim postupcima i digitalnim oblikovanjem u nove slikarske forme, koje u prostoru slike promatrača dobivaju potpuno drugi vizualni doživljaj. Kompjutorski oblikovani radovi Žunjićevog novog ciklusa apstrakcija, pokazuju njegov sveobuhvatni interes za istraživanje novoga, još ne pokazanog slikarskoj publici.

Žunjićevo istraživanje donosi autoru višestruke koristi, prije svega proširuje vlastiti pristup crtačkom elementu, pa se i može reći za ovaj ciklus kako u njemu dominiraju, mnogolike gibajuće linije, krivulje, na tamnoj ali ne i mračnoj podlozi. Linije ostavljaju dojam prigušenih krijesnica u noći, kada ih svi u netremice gledamo, prateći njihov svjetlucavi trag leta. S druge strane, gledatelji će vjerojatno na ovim slikama vidjeti, opaziti, primijetiti ili osjetiti nazočnost tajanstvenih poruka koje su oblikovane različitim simbolima i porazmještane s tajnovitom nakanom po cijeloj površini slike. Je li se ponekad slikar poigra s bojama, s motivima u trenucima dilema u vezi likovnih rješenja? Zacijelo da. I tada ta igra producira sjajan slikarski rezultat, oslobođen bilo kakvih stega i pravila. Krijesnice lete i ostavljaju svijetleći trag.

Novi ciklus Digital Arta Mladena Žunjića pokazuje njegov nadahnuti i ozbiljan pristup tvorbi likovnog djela, isključivo na temelju vlastitih ideja i svakodnevnih atelijerskih promišljanja. Doista, ne obazirući se na nikoga, ni na što, Žunjić kreira specifičnim rukopisom snažan opus u nizu raznovrsnih ciklusa ulja i akrila i drugih tehnika, kao što je digital art, tražeći i nastojeći doprijeti do svoga unikatnog izraza.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Veliki luster Gorana Štimca

HF

Iz jedrenjaka je sve krenulo

HF

Hodeć po tuđini

HF

U vihoru korone virusa

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...