Hrvatski Fokus
Kultura

Ranko Ajdinović na Art Zagrebu 2022.

Nedvojbena radost trenutka, svjetlost i toplina, ljubav, ljepota

 

Istaknuti suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Karlovca, Ranko Ajdinović, autor snažnog i izazovnog opusa, čest izlagač na brojnim izložbama, prošlog se tjedna uspješno predstavio s nizom novih slika na Art Zagrebu 2022. u prostorima zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

Promatrajući najnoviji ciklus ulja i akrila na platnu Ranka Ajdinovića, često i u kombinaciji s drugim za tu prigodu pogodnim slikarskim tehnikama, na različitim formatima, autor realizira zamišljeni nefigurativni  koncept, izrazitog kolorizma, kompleksnih motiva, višestrukih izdvojenih obojanih ploha raznovrsnih formi, a u konačnici koji odaju dojam glazbenih stavaka sjedinjenih u jedinstvenoj kompoziciji, iznimnog i uzbuđujućeg ritma, koji se kontinuirano pojačava.

Svaka Ajdinovićeva slika ima svoju osebujnu priču, svoj govor i svoje nadahnute kolore izvedene u tvorbi novih odnosa, u osvitu nastupajućeg svijeta, za koga ne znamo kako će izgledati, kakav će dojam odavati i što će se uopće dogoditi i što će iznjedriti vrtlog boja.

Slikarstvo Ranka Ajdinovića nosi u sebi, ali vidljivo i na vanjštini, bujnu crtu optimizma, vjerovanja u mogućnosti sutrašnjice, povjerenja u sebe.

Naravno, svaki umjetnik prenosi u vanjski prostor, svoju nutrinu, svoje unutarnje ja, često prekriveno debelim slojem misteriozne simbolike, čudesnim šiframa za prepoznavanje, tajnovitim oznakama, samo njemu jasnim i logičnim.

Kod Ajdinovića vidljiv i u svakom se elementu slike vidi se i osjeća, nedvojbena radost trenutka, svjetlost i toplina, ljubav, ljepota.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Oskvrnuti san

HF

Ciklus Kvantne fizike Duška Šibla

hrvatski-fokus

Melankolija svijeta Mladena Žunjića

HF

Pijane noći

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više