Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Osnažit ćemo pravo roditelja da odgajaju djecu prema svojim uvjerenjima

Svjedočimo u društvu preranoj seksualizaciji djece i izloženosti takvim sadržajima

 

Na početku jesenskog zasjedanja Sabora, s Mostovim zastupnikom Nikolom Grmojom razgovaramo o Zakonu protiv pedofilije i protiv LGBT propagande među djecom, kojeg je ta stranka najavila još prije ljetne stanke.

  • U intervjuu za Narod.hr prije ljetne stanke razgovarali smo o antipedofilskom zakonu kojeg Most priprema te ste najavili da ćete tijekom ljeta pripremiti glavne konture zakona kako biste ga najesen stavili u saborsku proceduru. U kojoj fazi je priprema zakona i kada možemo očekivati da će biti u Saboru?

– Preko ljeta sam odradio pripreme u smislu komparativne analize zakonskih prijedloga i onoga kako je tretirano kazneno djelo pedofilije i s kakvim bi se kaznama tu moglo ići. Razradio sam i svoj prijedlog da strože kazne budu za one kojima je povjeren odgoj djece, tu mislim na učitelje, nastavnike, voditelje određenih organizacija, svećenike… Isto tako, pokušat ću, unutar zakona ili zakonskog paketa osnažiti pravo roditelja da odgajaju djecu sukladno svojim uvjerenjima.

  • O temi pedofilije i antipedofilskog zakona imala sam priliku prije nekoliko godina razgovarati s članicom udruge Lavice, udruge koja se bavi žrtvama pedofilije. To je bilo u lipnju 2018., kada je ona spomenula da HDZ priprema zakon koji bi donio strože kazne za pedofile. Je li taj HDZ-ov zakon donesen?

– Od 2018. godine su u nekoliko navrata pooštravali kazne za pedofile, ali ja smatram da ova problematika zaslužuje jedno zakonsko rješenje koje će na pravi način riješiti te probleme. Vidjeli smo sada i nedavni slučaj u Dubrovniku gdje se uzimaju olakotne okolnosti za takva kaznena djela, to želim sve izanalizirati i predložiti jedan zakonski paket ili zakon koji će riješiti te probleme.

  • Najavili ste i zabranu LGBT propagande među djecom. Na što se točno misli kada se govori o tome?

– Osnažit ću, iako to imamo već u nekoliko zakona, pravo roditelja da njihova djeca ne budu izložena bilo kakvim sadržajima ili vrijednostima koja su suprotna njihovim uvjerenjima. Isto tako, razmišljamo o tome da pojačamo kazne za izlaganje djece seksualnim sadržajima, a svjedočimo u društvu preranoj seksualizaciji djece i izloženosti takvim sadržajima. Tako da će ovo novo zakonsko rješenje i to strože tretirati, iako je to već sada kazneno djelo, ali nastojat ćemo to još pooštriti.

  • Stranka Most nedavno je, upravo zbog pripreme ovog zakona, bila izrijekom spomenuta u Europskom parlamentu te je napadnuta i ušla u rezoluciju kojom se osuđuje Mađarska zbog sličnog zakona. Kako to komentirate?

– To pokazuje kako funkcionira Europski parlament. Oni su, na temelju jednog amandmana europskih Zelenih, kojima su vjerojatno tu informaciju proslijedili naši zeleni denuncijatori, osudili g, Petrova i mene. Pretpostavljam da se onda glasalo za taj amandman bez znanja što se zapravo u Hrvatskoj događa i što sam ja zapravo govorio. Tako smo g. Petrov i ja tim amandmanom osuđeni na način da nas zapravo nitko nije ni pitao da iznesemo svoje argumente. Ja sam to usporedio sa sudovima u bivšoj komunističkoj državi. Ne bih volio da se Europa kojoj pripadamo, Europska unija, gdje želimo s ostalim europskim narodima biti u zajednici od koje ćemo svi imati koristi, ali i gdje nećemo dopustiti da se našoj zemlji i našim ljudima nameću vrijednosti koje oni ne baštine, pretvori upravo u to. Osuđeni smo g. Petrov i ja, ali za to previše ne marim.

Mihaela Tikvica, https://narod.hr/hrvatska/grmoja-za-narod-hr-osnazit-cemo-pravo-roditelja-da-odgajaju-djecu-prema-svojim-uvjerenjima

Povezane objave

Vrijeme je za vladu nacionalnog spasa

HF

Beriva na HRT-u

HF

Nevjerodostojni SABA-ovci protiv odluka EU-a

HF

Ivo Lolo Ribar je bio ozbiljna prijetnja Titi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više