Hrvatski Fokus
Društvo

Misli nacističkoga propagatora Josepha Goebbelsa

Nacija bez religije – to je poput čovjeka bez daha

 

Joseph Goebbels ponešto je znao o propagandi i imao jaku opću kulturu. Njegovo opredjeljenje za zlo ne oduzima mu intelektualnu snagu i moć zapažanja realnosti. Upoznajmo neke od misli toga militarista i šovinista, koji je nažalost otpadnik od vjere.

Doći će dan kada će se sve laži srušiti pod vlastitom težinom, a istina će opet pobijediti.

Kad bi njemački narod položio oružje, Sovjeti bi, prema sporazumu između Roosevelta, Churchilla i Staljina, okupirali cijelu istočnu i jugoistočnu Europu zajedno s većim dijelom Reicha. Željezna zavjesa pala bi nad ovaj ogromni teritorij koji je kontrolirao Sovjetski Savez, iza kojeg bi se vršio pokolj cijelih nacija.

Dajte svoja dobra siromasima: Krist. Imovina je krađa – sve dok nije moja: Marx.

Kršćanstvo nije religija za mase, a kamoli za sve. Uzgajano od nekolicine i pretočeno u djela, to je jedan od najljepših cvjetova koji može rasti u duši dobrog čovjeka.

Ja vjerujem u Boga. Kad se sve uruši, hvatamo se za posljednji oslonac, iz sigurnog utočišta gledamo kako se bezbožno društvo stare, svete Europe raspada. Neka igra počne.

Nacija bez religije – to je poput čovjeka bez daha.

U pravilu ne treba otkrivati ​​svoje tajne, jer ne zna hoće li ih i kada ponovno trebati. Bitna tajna engleskog vodstva ne ovisi o posebnoj inteligenciji. Dapače, ona ovisi o izrazito glupom glavonji debeljku. Englezi slijede načelo da, kad se laže, treba lagati naveliko i toga se držati. Oni nastavljaju sa svojim lažima, čak i uz rizik da izgledaju smiješno.

Biti socijalist znači dopustiti egu da služi bližnjemu, žrtvovati sebe za cjelinu. U svom najdubljem smislu socijalizam je jednak službi. Pojedinac se suzdržava i podređuje zahtjevu zajednice.

(nacisti su točnim imenom nacionalsocijalisti, op.)

Noću sjedim u svojoj odaji i čitam Bibliju. Daleko u daljini huči more. Zatim ležim i dugo razmišljam o mirnom i blijedom čovjeku iz Nazareta.

Majka koja nije sve za svoju djecu: prijateljica, učiteljica, povjerenica, izvor radosti i utemeljenog ponosa, poticaja i umirenja, pomiriteljica, sutkinja i opraštačica, ta je majka očito odabrala pogrešan posao.

Čini se da danas postoji samo jedna apsolutna stvar: relativizam.

Naposljetku svi moramo biti otkupljeni. Svijet nas vuče sa tisuću niti. Griješimo zbog ravnodušnosti i nemara i navlačimo novu krivnju na staru izvornu. Naš je život lanac grijeha i iscjeljenja pod kontrolom sudbine koja se ne može razumjeti.

Dobra propaganda je  ona koja vodi do uspjeha, a loša je koja ne uspijeva postići željeni rezultat. Nije zadatak propagande biti inteligentan, njezin je zadatak dovesti do uspjeha.

Ako  izgovorite dovoljno veliku laž i nastavite je ponavljati, ljudi će na kraju povjerovati. Laž se može održavati samo onoliko dugo koliko država može zaštititi narod od političkih, ekonomskih i/ili vojnih posljedica laži. Stoga za državu postaje od vitalne važnosti da iskoristi sve svoje ovlasti za suzbijanje nesuglasica, jer je istina smrtni neprijatelj laži, pa je stoga i najveći neprijatelj države.

Teo Trostmann

Povezane objave

Je li moderna umjetnost bila oružje CIA-e?

hrvatski-fokus

MUDROSITNICE – Ne slušajmo lažne mijene

HF

MUDROSITNICE – Nova odijela – stara ćud

HF

AFORIZMI – Metro pola

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više