Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Američki piloti u Hrvatskoj 1941.-1945.

Tijekom Drugog svjetskog rata, Nezavisna Država Hrvatska postala je nevjerojatan domaćin i zaštitnik gotovo stotinu američkih pilota

 

Hrvatski Filmski Institut predstavlja novi dokumentarni film koji je na međunarodnom filmskom festivalu u SAD-u, WorldFest Houston – 2021, dobio dva Gold Remi Awardaa.

Istina, koja se razotkriva u ovom filmu ne znači samo prokazivanje komunističko jugoslavenskih laži kojima smo izloženi već punih 75 godina već donosi i spoznaju pravednosti našeg naroda koja je još jedan od temelja za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku Državu kroz stoljeća u budućnosti.

Tijekom Drugog svjetskog rata, Nezavisna Država Hrvatska našla se pod utjecajem stranih sila. U uvjetima borbe za opstanak, obrane i očuvanja svog prirodnog teritorijalnog ozemlja, postala je nevjerojatan domaćin i zaštitnik gotovo stotinu američkih pilota koji su se srušili iznad Hrvatskog teritorija i koje su zarobili pripadnici oružanih snaga NDH. 

Preko osobnih iskaza nekoliko ratnih zarobljenika i mladog američkog svećenika kojega su vjera i rat stavili u središte svih tih zbivanja, film svjedoči događaje iz prve ruke i daje nam uvid u pravo stanje povijesnih činjenica. Film se oslanja na istraživanju Charlesa Michaela McAdamsa, povjesničara, američkog marinca i prijatelja hrvatskog naroda. Američki piloti su preživjeli, ne slučajno, već zahvaljujući intervenciji i zaštiti koju je ponudio politički i vojni vrh Nezavisne Države Hrvatske kao i vjerski vođe te i sami građani u Hrvatskoj.  

Iako su se svi američki piloti na kraju rata sigurno vratili kućama, to nije bio slučaj velikog broja Hrvata koji su po planu masovno pobijeni po Titovim partizanima. Hrvatski zrakoplovni poručnik Dubai (Dubac), koji je pokušao pregovarati s partizanima o premještanju američkih pilota u sigurnu zonu, ustrijeljen je na licu mjesta od strane partizana.  

Kao Američki državljani, odajemo priznanje i zahvalu Hrvatskim političkim, vojnim i vjerskim sudionicima kao i pojedinim građanima tog vremena za njihovu odlučnost, hrabrost i humanost, punih 76 godina kasnije.

Dokumentarni film Američki piloti u Hrvatskoj 1941-1945, besplatno možete pogledati na stranicama Hrvatskog Filmskog Instituta, www. hfi.mobi, te ujedno, ako želite i kupiti kopiju filma čime bi u znatnoj mjeri pomogli daljnjem radu i opstojnosti instituta. (n.k.)

Povezane objave

​Ljubljena, ispaćena zemljo

hrvatski-fokus

Laži o hrvatskom narodu

HF

O vjeri i društvenom zdravlju hrvatskih pastoralnih djelatnika iz Zapadne Europe

HF

Farsa u Osijeku

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više