Hrvatski Fokus
Gledišta

Ponavljajmo povijesne istine o službenom hrvatskom grbu, hrvatskoj himni i hrvatskom pokliču

Postojeća državna himna se ne smije modernizirati, jer je postojana kao očenaš ili ustav

 

Poštovani gospodine uredniče, 

vjerujem da Vam je poznata, zahvaljujući ovoj demokraciji, pošast prekrajanja povijesnih činjenica i odluka hrvatske vlasti. Budući da pojedinci i političke skupine postaju sve upornije i glasnije javno nastupajući i utječući na opću kulturu i mentalno stanje naroda, potrebno je da se svi odupremo tome po načelu “klin se klinom izbija”. Stoga smatram da bi HF trebao dati svoj doprinos uporno ponavljajući povijesne istine o službenom hrvatskom grbu, hrvatskoj himni i hrvatskom pokliču. 

Budući da i mediji promiču razne nepravilnosti kao i jezikoslovci bez sluha korisno bi bilo dati nekoliko uredničkih stručnih objašnjenja.

Sramotno je i žalosno da se u medijima uvriježilo netočno izgovaranje “Hrvâtska” i “hrvâtski”, iako u svim normativnim rječnicima stoji “Hŕvatska” a ne “Hrvâtska”. To je nacionalna sramota da

zaostali narod i mediji ne znaju kako im se zove Republika Hrvatska, a da brojni jezikoslovci ne reagiraju Takav slučaj ne postoji u Europi! Isto je sa Slavonija, Slovenija, Dalmacija i dr. Ja sam reagirao u mnogim drugim slučajevima… 

Neki dan sam čuo i Plenkovića kako kaže da je hrvatski državni grb “šahovnica”, iako šahovnica ima sasvim drugi izgled s mnogo crno bijelih polja, a hrvatski je grb samo nalik šahovnici. Neki pojedinci i političke skupine otvoreno krivotvore povijesne istine raznim slikama (krov kuće na slici iz davnog stoljeća crjepovi su oslikani kvadratićima koji kao predstavljaju službeni grb)i druge šale.

Iako postoji hrvatska državna himna “Lijepa naša domovino” neki zazivaju stare riječi i koriste proizvoljnu “umjetničku” verziju. Postojeća državna himna se ne smije modernizirati, jer je postojana kao očenaš ili ustav.

Također poplava ustaškog pokliča “Za dom spremni”, iako je povijesno poznata uporaba “Za dom”, a da su ustaše dodali “spremni” što neki proustaški žele slijediti ne prihvaćajući moj uporni prijedlog u HF “za domovinu”, jer nije ustaški. Dom i domovina nisu isti pojmovi.

Gospodine uredniče, za očekivati je da ćete se založiti da se službeno i u javnosti koriste hrvatski službeni izrazi kako se može naći i na svima dostupnom internetu.  

Mislim da čestiti Hrvati moraju djelovati.

S poštovanjem!

Martin Jakšić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Ne može svatko kao biskup Ratko

HF

Ministri ne mijenjaju nazive ulica

HF

Srijemsku frontu branila šačica Nijemaca

HF

Plenković “pobijedio” otimanjem Glasnovićevih glasova

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više