Hrvatski Fokus
Kultura

Članovi Zagrebačke filharmonije kao solisti u ovotjednom koncertu

Na programu će se naći Koncert za violinu, violončelo i klavir u C-duru, Ludwig van Beethovena i 6. simfonija u h-molu, Patetična Petra Iljiča Čajkovskog

 

U sklopu Plavog ciklusa, Zagrebačka filharmonija će održati koncert ovog petka, 12. 11. 2021. s početkom u 19:30 u Koncertnoj Dvorani Vatroslava Lisinskog. Na programu će se naći Koncert za violinu, violončelo i klavir u C-duru, Ludwig van Beethovena i 6. simfonija u h-molu, Patetična Petra Iljiča Čajkovskog. Programom će ravnati Jose Maria Moreno, jedan od najenergičnijih i najsvestranijih španjolskih dirigenta svoje generacije koji je od nedavno imenovan glazbenim i umjetničkim direktorom Orquesta Filarmónica de Málaga od sezone 2020-21.

Posjetitelji će uživati u solističkim nastupima  istaknutih članova Zagrebačke filharmonije našeg koncert majstora, Martina Draušnika na violini, svestranog glazbenika čije se polje djelovanja proteže od solističkih nastupa i recitala preko brojnih komornih sastava pa sve do koncert majstora različitih orkestara, Zite Draušnik na violončelu, glazbenice koja je gostovala diljem Hrvatske i inozemstva te je dvaput predstavljala Hrvatsku na koncertima u Moskvi u sklopu Međunarodnog dobrotvornog fonda Vladimira Spivakova te Filipa Faka na klaviru, pijanista i skladatelja koji je nastupao kao solist i komorni muzičar u gotovo svim važnijim hrvatskim kulturnim centrima te u desetak europskih zemalja.

Koncert za violinu, violončelo i klavir u C-duru, poznatiji kao Trojni koncert, sastavljen je 1803. godine, ovaj koncert za klavirski trio je i jedini koncert koji je Beethoven ikad dovršio za više od jednog solo instrumenta. 6. simfonija u h-molu, Patetična, u godini svoje smrti Petar Iljič Čajkovski skladao je nedovršeni “Koncert za klavir i orkestar u Es-duru” i “VI. simfoniju u h-molu “Patetičnu” op. 72″, koju je sam dirigirao na praizvedbi nekoliko dana prije smrti.

Prije koncerta s početkom u 19:00 sati, u predvorju Velike dvorane ne propustite predkoncertni razgovor- upoznajte dirigente, soliste i članove Zagrebačke filharmonije i poslušajte što Vam oni imaju za reći o svom iskustvu glazbe s kojom i za koju žive.

Zagrebačka filharmonija snosi troškove testiranja za sve PRETPLATNIKE  koji nemaju COVID potvrdu. Ostali posjetitelji se mogu testirati o svom trošku po promotivnoj cijeni od 50 kn u predvorju Dvorane/kod blagajni. 

Anđelka Felja

Povezane objave

Zatvaranje kruga Arsena Roje

HF

Bodež je prvo ljudsko oruđe

HF

Tiskan katalog stalnog postava rimske zbirke

HF

Figure glavnih protagonista prizora

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više