Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba grafika Ede Murtića otvorena u MUO-u

Velika završnica izložbene sezone u Muzeju za umjetnost i obrt

 

Muzej za umjetnost i obrt u organizaciji s Fondacijom Murtić otvorio je izložbu grafika Ede Murtića, jednog od najznačajnijih predstavnika hrvatske umjetnosti druge polovice 20. stoljeća koja će se moći razgledati do kraja godine. Fondacija Murtić ovime obilježava završetak 100. godišnjice rođenja velikana hrvatskog slikarstva Ede Murtića. Izložba je ujedno prikaz djelovanja i aktivnosti Fondacije koja čuva njegovu ostavštinu.

Riječ je o premijernoj prezentaciji grafika izvedenih po gvaševima velikih dimenzija iz Murtićeva ciklusa Nove apstrakcije. Na samom je ciklusu Edo Murtić radio u razdoblju između 1998. i 2004. godine, a Nove apstrakcije je ime kojeg mu je dao proslavljeni francuski likovni kritičar Pierre Restany. Riječ je o Murtićevom povratku apstraktnom slikarskom idiomu nakon osamdesetih godina kad je u kontekstu međunarodnoga pokreta transavangarde ili Nove slike, kako je nazvana njegova domaća inačica, izveo niz antologijskih pejzažnih kompozicija i veduta. Formalne specifičnosti Nove apstrakcije Murtić je razvio devedesetih godina slikajući ciklus nadahnut lokalitetom kamenoloma Montraker u blizini Vrsara u Istri. Fondacija je za izvedbu grafika izabrala dvadeset motiva izvedenih tehnikom gvaša na papiru srednjih i monumentalnih dimenzija. S obzirom na to da je prijenos rađen u stvarnoj veličini, grafike su, kao i gvaševi, nesvakidašnje velikih formata, pa u domaćoj likovnoj produkciji predstavljaju pravu rijetkost i osvježenje. Za izvedbu je odabran jedan od najsuvremenijih digitalnih postupaka koji po preciznim protokolima i potencijalu svoje Digigraphie state-of-art tehnologije na arhivskom papiru i s arhivskim bojama tiska smije izvoditi samo certificirani ovlašteni izvođač. Svaki grafički list ovjeren je suhim žigom Digigraphie i suhim žigom Fondacije Murtić. Osnivači Fondacije članovi su uže Murtićeve obitelji objedinjeni nastojanjem prikupljanja, istraživanja i predstavljanja umjetnikove materijalne i zaštite njegove nematerijalne ostavštine.

Za završetak ove velike obljetnice MUO nije odabran slučajno. Naime, davne 1963. Edo Murtić je u MUO-u predstavio svoje nove radove na emajlu. Godine 1990. MUO je pripremio, dotad, zasigurno najveću retrospektivnu izložbu jednom živućem umjetniku Edi Murtiću – čak 636 radova na sve četiri etaže Muzeja. Deset godina nakon umjetnikova odlaska, 2015. godine Fondacija Murtić i MUO producirali su izložbu niza Murtićevih skica i radova izvedenih u keramici. Izložba je otkrila jedan važan segment njegova djela koji do tada nije bio pokazan kao cjelina. Kustos izložbe je Branko Franceschi.

Izložba je otvorena do 31. prosinca 2021. i dio je programa Advent u Zagrebu uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba.

Anđelka Felja

Povezane objave

Izložba “Istanbul” fotografa Hrvoja Filipovića

HF

Krajobrazi u malom formatu Mladena Žunjića

HF

Motiv lica u opusu Petera Weisza

hrvatski-fokus

Novi ciklus slika Stjepka Mamića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više