Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Ministarstvo za izmišljanje radnih mjesta

Što je proizvelo porast zaposlenosti u Bungurundiji?

 

MINISTARSTVO ZA IZMIŠLJANJE RADNIH MJESTA (Priča tiskana u knjizi “Uvrnute priče”, Književni klub HKUPD “Stanislav Peprek”, Novi Sad, 2018.)

U Bungurundiji je stopa rasta produktivnosti nekontrolirano rasla, ali je još više rasla brojnost članova vladajuće stranke „Meljemo bungur za narod Bungurundije“, MEBUZANABU, i došlo je do uskog grla u upošljavanju lojalnih im Bunguraša. Poseban problem je bio što je većina takvih Bunguraša bila sa niskim koeficijentom inteligencije i malom količinom moždane mase (vrlo popularni “bezmozgaši”), nije imala nikakve kvalifikacije, nikakvog radnog iskustva i praktički nije znala ništa raditi. Ali patriotska lojalnost Bunguraša bezmozgaša prema Bungurundiji, osobito prema predsjedniku stranke MEBUZANABU, Glavnom Bungurašu, koji je i predsjednik Bungurundije, morala se nagraditi. A nagrada je morala biti adekvatna, ne nešto sitno i bez veze.

U maloj koalicijskoj stranci „Meljemo bungur za bebe Bungurundije“, MEBUZABEBU, došli su na ideju da treba osnovati Fakultet za Bunguraše bezmozgaše, FAKUZABUBEZ, odnosno pristalice stranke MEBUZANABU, i odmah su istakli cjenovnik usluga.

Diploma za obično radno mjesto stajala je samo tri bungura (1 bungur je 0,0003 eura) i mogla se dobiti odmah u pisarnici fakulteta, uredno potpisana od dekana, uredno zapečaćena i uredno spakirana u tobolac. A tobolac je već bio prepoznatljivo dizajniran tako da njegov vlasnik pri upošljavanju diplomu nije morao ni vaditi iz njega. No, cijena diplome prof. dr. sci., recimo, vrijedela je tri vreće bungura, a kandidat je morao i tri puta obići oko zgrade fakulteta najkasnije u trećem jesenjem šetačkom roku. 

Ideja o osnivanju FAKUZABUBEZ je jednoglasno prihvaćena na Narodnoj Skupćini Bungurundije i za gradnju zgrade fakulteta nađen je strani investitor, šeik Bub ali Zajeb, kojem su u trajno vlasništvo ustupljena tri najplodnija kvadratna kilometra Bungurundije. Odmah je angažirana građevinska operativa iz daleke prijateljske zemlje Pingpongnezije i kamen temeljac za fakultetsku zgradu je udario s tri lopate betona osobno Glabu, kako je od milja narod Bungurundije zvao svog predsjednika Glavnog Bunguraša.

Uz neviđenu svečanost događaj su prenosile sve domaće televizije obojene bojom stranke MEBUZANABU, uz statistički podatak da će izgradnjom samo ove zgrade produktivnost Bungurundije porasti za tri prsta. Televizije stranih plaćenika objavile su samo šturu vijest o tome.

Zgrada je izgrađena sa zakašnjenjem od samo tri godine, na čega je Glabu bio jako ponosan, a već na samome fakultetu je odmah uposleno šest tisuća profesora, asistenata, administrativnog osoblja, higijeničara, objezbjeđenjivača i drugih kadrova, što je proizvelo porast zaposlenosti u Bungurundiji za čitava tri prsta.

Skočila je i proizvodnja papira (od toaletpapira do onog za fotokopiranje), proizvodnja školskog namještaja, školskog pribora, kemijskih olovaka, kemijskih sredstava za čišćenje podova i još štošta, što je prouzročilo porast produktivnosti u Bungurundiji za tri prsta.

Hitno je sazvana vanredna sjednica NASKUBU, Narodne Skupćine Bungurundije, jer je već prvog dana rada FAKUZABUBEZ-a prodano preko šesnaest tisuća diploma i ove ljude je trebalo uposliti. Odbor za brze pruge, brzu hranu i sve što je brzo u Bungurundiji brzo je predložio NASKUBU da se osnuje Ministarstvo za izmišljanje radnih mjesta, što je još brže i usvojeno.

Tako je, uz novog ministra, posao dobilo još tri stotine Glabuu lojalnih Bunguraša, što je izazvalo novi val zaposlenosti u Bungurundiji za još tri prsta. 

S obzirom na broj diplomanata Ministarsvo za izmišljanje radnih mjesta moralo je svaka tri munuta izbaciti jedno novo radno mjesto, s popisom i opisom poslova. U brzini se našlo toliko propusta da je Glabu bio vrlo ponosan, no bilo je dobrih i zanimljivih rešenja, pa i genijalnih.

Poslije godinu dana o rezultatima ovog povjesnog privrednog giga zahvata bilo je govora na Prvom naučnom simpoziju o novouposlenima na novoizmišljenim radnim mjestima.

Simpozij je otvorio Glabu osobno, a ovu  neviđenu svečanost prenosile su sve domaće televizije obojene bojom stranke MEBUZANABU, dok su televizije stranih plaćenika objavile samo šturu vijest o tome.

Glabu je osobno uručio i tri nagrade za najgenijalnije izmišljeno radno mjesto, odnosno uspješan rad na tom mjestu.

Treće mjesto zauzeo je brat dekana FAKUZABUBEZ-a, koji je kao predsjednik Komisije za ravnomeran raspored oblaka, uspio (ne zna ni on kako) nakon teške suše u Bungurundiju dovesti kišu. Malo je pretjerao, pa je dva puta bila provala oblaka sa poplavama, ali mu je Glabu osobno izrazio zahvalnost i opet bio vrlo ponosan, jer je time Bungurundija postala faktor stabilnosti padavina u regionu i šire.

Drugo mjesto zauzeo je brat ministra u Ministarstvu za izmišljanje radnih mjesta, koji je kao glavni kontrolor stupnja svetosti svete vodice pronašao u Bungurundiji prirodni izvor sa stoprocentnom svetošću svete vodice, jedini u regionu i šire, na čega je Glabu opet bio vrlo ponosan.

A prvo mjesto zauzeo je Glabuov rođeni brat na mjestu ravnatelja krivog tunela,  jedinog u Bungurundiji, koji je kao glavni čovjek u tunelu, kada bi nailazio vlak sa narodom svaki put palio svjetlo na kraju krivog tunelu. Nezna se kako mu je to uspjelo ali je narod Bungurundije uvijek vidio svjetlost na kraju krivog tunela.

Branimir Miroslav Tomlekin

Povezane objave

Povratak – stvarnost ili utopija

HF

ZAKON O AZILU – Bitan dojam građana! (7)

HF

Zašto mi nisu dozvolili glasovanje?

HF

Hrvatska knjižnica u Karlsruheu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više