Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Hrvati iz sela Rvatska na sjeveru Kosova

I nakon stoljeća osmanske okupacije i stoljeća islamizacije postoje sela koja se zovu Rvatska i Rvati!

 

Znate li da na sjeveru Kosova ima selo koje se zove Rvatska, dakle Hrvatska? Radi se o selu pod nazivom „Rvatska“ naselju u općini Leposavić na Kosovu. Površina katastarske općine Rvatska iznosi 1373 hektara. Pripada mjesnoj zajednici Vračevo. Nalazi se na 13 kilometara sjeverozapadno od Leposavića, s obje strane Vračevske reke. Okružuju ga sela Vračevo, Kamenica (zaselak Trebića), Ibarsko Postenje, Potkomlje, Berberište i selo Odojeviće koje pripada gradu Novi Pazar u Sandžaku, poslije 1946. u Srbiji. Srednja nadmorska visina sela iznosi 546 metara.

Prema Srbijancima prevladava mišljenje da je naziv sela postao od vlaškog imena Hrvatin, s obzirom da i planinski vis kom, koji se uzdiže s južne strane, nosi naziv koji je, nesumnjivo, ilirskog podrijetla, a značenje mu se može objasniti riječima istog korijena – od riječi skompi – širi oblik od kom, a što znači stjenovit vrh koji se zadržava u obliku kupe. Ili s obzirom da naziv sela u osnovi ima riječ rvat znači da su tu od pamtivijeka živjeli Hrvati. Današnji Srbijanci iz Srbije i s Kosova šire tezu i tumačenje da riječ Rvat znači neki naporan posao, odnosno glagol boriti se, (h)rvati se, nositi se s teškoćama.

U selu se na mjestu Ostravica nalaze ostaci stare katoličke crkve i groblja, a u Kljinu nalaze se ostaci hana iz XVII. stoljeća iz razdoblja turske okupacije ovoga sela kojega su od pamtivijeka nastavali Hrvati, kršćani i katolici. Pored tog hana (turski: konačište uz cestu) prolazio je krak povijesnoga karavanskoga trgovačkog puta prema Skoplju, Sofiji i Carigradu prema istoku i prema Dubrovniku na zapadu. Petar Z. Petrović je zabilježio da je u selu Rvatskoj postojala džamija koja je srušena u tijekom Prvoga svjetskog rata, između 1915.-1918. godine. Taj izvjesni Petrović ne spominje ostatke kršćanskih sakralnih objekata koji su izgrađeni do dolaska Turaka – posljednjih barbara s istoka.

Popis stanovništva poslije 1945. godine

  • popis stanovništva 1948.: 561
  • popis stanovništva 1953.: 660
  • popis stanovništva 1961.: 722
  • popis stanovništva 1971.: 683
  • popis stanovništva 1981.: 684
  • popis stanovništva 1991.: 640

U selu 2004. godine živio je 571 stanovnik. Preci današnjih muslimanskih rodova nose ova muslimanska prezimena: Salković, Đerlek, Ajdinović, Ujkanović, Muminovići Bahtijarević, Islamović, Ibrahimović, Ejuković, Smajović, Radenac, Husković, Nezirović. Jeste li zapazili kako još uvijek ti muslimani nose hrvatska prezimena: Ujkanović i Radenac? Od hrvatskih rodova u Rvatskoj žive potomci Hrvata koji nose ova prezimena: Bogdanović, Tomović, Pantović, Čolović, Andrić, Lešević, Đorđević, Vukadinović, Bačani, Sekulić, Radovanović…

»Rvatska je srce Kosova: Čudno naselje još čudnijeg imena koje se krije na sjeveru Kosova – Vjerovali ili ne; u Kosovu postoji naselje koje se zove Rvatska. Nalazi se na samom sjeveru Kosova i Metohije, nedaleko od naselja koje se zove Rvati« pišu i hrvatski razni mediji (Buzzara.hr/ 26 .6. 2019.; https://www.rtl.hr/zivot/zanimljivosti/rvatska-je-srce-kosova-cudno-naselje-koje-se-krije-na-sjeveru-kosova-853e9f52-b9f2-11ec-a5d6-0242ac120049).

Zanimljivo je da se selo Rvatska nalazi nedaleko od srpskog sela Rvati, što još više potvrđuje tezu da su to potomci Hrvata koji su se za turske vladavine islamizirali. Ne postoje nikakvi podatci o stanovnicima osim toga da su većinom muslimanske vjeroispovijesti. Danas su ovi muslimani postali “Bošnjaci”! Dio su bošnjačke manjine u Kosovu koja 30.000 stanovnika. Ovi sjevernokosovski “Bošnjaci” gravitiraju Novom Pazaru.

Marta Kovačić

Povezane objave

Nikola Polić – političar, novinar, izdavač, društveni djelatnik

hrvatski-fokus

Hrvatska škola u Kanadi

HF

Dok Most pregovara, Hrvate preseljavaju

HF

Nacionalna strategija razvitka protiv naroda

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više