Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Manifestacija hrvatskoga jezika u Beču

Gradišćanski hrvatski i standardni hrvatski jezik predstavljeni su na Europskom danu jezika

 
 
Gradišćanski hrvatski i standardni hrvatski jezik predstavljeni su na Europskom danu jezika u Beču. Tijekom održavanja manifestacije predstavnici veleposlanstava i kulturnih instituta čitali su odabrani ulomak iz dječjeg romana 'Pipi Duga Čarapa' švedske spisateljice Astrid Lindgren na nacionalnim jezicima. Uvodno je domaćin Achim Braun istaknuo kako se u Predstavništvu EU-a u Beču Dan jezika obilježava od samog početka (2001.) te kako je višejezičnost jedan od temeljnih postulata Europske unije ali i Vijeća Europe.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/11/3-m.jpg
Ukupno je na središnjem dijelu događanja predstavljeno 35 europskih jezika. Prof. dr. Eva Vetter s Bečkog sveučilišta govorila je o ulozi romana 'Pipi Duga Čarapa' u svjetskoj književnosti. Jedan od najpoznatijih dječjih romana je nastao 1945. i po svojoj je tematici revolucionaran i danas. Ove je godine na središnjem djelu manifestacije uz standardni hrvatski jezik bio predstavljen i gradišćanski hrvatski. Ulomak na standardnom hrvatskom jeziku pročitao je Domagoj Marić II.  tajnik Hrvatskoga veleposlanstva u Beču i mjerodavan za kulturu, a na gradišćanskohrvatskom idiomu gradišćansko-hrvatska književnica Ana Šoretić.
 
U sklopu  programa Europskog dana jezika Predstavništvo Europske komisije je za djecu priredilo četiri različite radionice, od kojih je jednu vodila članica hrvatske zajednice u Beču Tatjana Šehić. Obilježavanje Europskog dana jezika bila je jedna od manifestacija Godine kulture Hrvatska-Austrija 2017.
 

Melita Novak

Povezane objave

Nasilje nelegitimne saborske većine POKRO u Hrvatskom saboru

hrvatski-fokus

Sve o Hrvatima u Srbiji

HF

Kao da se sramimo biti Hrvati, kao da se stidimo ljubiti svoju Bokeljsku mornaricu!?

hrvatski-fokus

Uspješno održan Drugi HIK

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više