Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Sjeverna Irska prvi put ima više katolika nego protestanata

Jon Tonge: Dugoročnije stvari ne izgledaju dobro za mjesto Sjeverne Irske unutar Velike Britanije

 

Sjeverna Irska prvi put ima više katolika nego protestanata, pokazali su u četvrtak rezultati popisa stanovništva, povijesni zaokret za koji neki smatraju da će pomoći u poticanju potpore regiji da se odvoji od Britanije i pridruži ujedinjenoj Irskoj. Promjena dolazi stoljeće nakon uspostave države Sjeverne Irske s ciljem održavanja pro-britanske, protestantske “unionističke” većine kao protuteže novoj neovisnoj, pretežno katoličkoj, irskoj državi na jugu.

U to je vrijeme podjela stanovništva bila otprilike dvije trećine protestanata na trećinu katolika. Podaci popisa stanovništva iz 2021. pokazali su da je 45,7 % ispitanika identificirano kao katolika ili su odgajani kao katolici, u usporedbi s 43,5 % koji su se identificirali kao protestanti. Prethodni popis stanovništva iz 2011. pokazao je da su protestanti brojčano nadjačali katolike 48 % prema 45 %.

“Današnji rezultati još su jedan jasan pokazatelj da se povijesne promjene događaju na ovom otoku”, rekla je Michelle O’Neill, regionalna čelnica irskih nacionalista Sinn Fein, koji je ove godine prvi put postao najveća stranka u razvlašćenom parlamentu Sjeverne Irske, šokirajući mnoge sindikalce.

Sinn Fein je kazao kako je taj pomak dodatni razlog zbog kojeg bi trebalo započeti planiranje referenduma o ujedinjenoj Irskoj. Stranka je povećala pozive na glasovanje od britanske odluke o izlasku iz EU-a 2016., čemu se usprotivilo 56 posto sjevernoirskih birača.

“Moglo bi doći do referenduma brže nego što mislimo”, rekao je 50-godišnji Mark Kelly, taksist iz nacionalističkog dijela Belfasta čiji su razgovori s WhatsApp grupom brujali s prijateljima koji su razgovarali o rezultatima. Glasanje o ujedinjenju Irske po vlastitom je nahođenju britanske vlade, a ispitivanja javnog mnijenja dosljedno pokazuju jasnu većinu koja se zalaže za ostanak dijela Ujedinjenog Kraljevstva.

Sindikalizam je ‘protiv toga’

Sektaške podjele Sjeverne Irske mogu se pratiti još iz XVII. stoljeća, kada su protestantski doseljenici iz Škotske i Engleske “posađeni” u sjeveroistočnom dijelu otoka kako bi ojačali autoritet engleske krune.

Prije mirovnog sporazuma iz 1998., više od 3000 poginulo je tijekom tri desetljeća borbe između uglavnom katoličkih irskih nacionalističkih militanata koji su tražili ujedinjenu Irsku za koju su vjerovali da će jamčiti njihova prava, uglavnom protestantskih pro-britanskih lojalista i britanske vojske.

Demografi već dugo predviđaju da bi katolici, koji su obično mlađi i imaju veću stopu nataliteta, mogli postati većina birača unutar jedne generacije.

No, iako katolici obično glasaju za irske nacionalističke stranke i podržavaju ujedinjenu Irsku, povećanje katoličkog stanovništva ne povećava automatski potporu ni za jedno ni za drugo. Značajna manjina katoličkih i protestantskih birača podupire međusektorsku Stranku saveza, koja je udvostručila broj svojih mjesta na svibanjskim izborima. Skidajući vjerski odgoj, udio ljudi bez religije skočio je na 17 % s 10 %.

“Zapravo se ne obazirem na to”, rekao je Jason Yeo, hodajući protestantskom cestom Shankill u Belfastu. Ovaj 45-godišnjak, koji svira u pro-britanskom limenom bendu, izjavio je kako ne misli da će se ujedinjena Irska dogoditi za njegova života.

Drugo pitanje popisa stanovništva pokazalo je da se 32 % ispitanika identificiralo isključivo kao Britanci, što je pad u odnosu na 40 % u 2011. godini, a 29 % ih se smatra Ircima, u odnosu na 25 %. Dodatnih 20 posto reklo je da su sjevernoirski.

“Na temelju svih demografskih pokazatelja i doista političkih pokazatelja, sindikalizam je protiv toga i dugoročnije stvari ne izgledaju dobro za mjesto Sjeverne Irske unutar Velike Britanije”, rekao je Jon Tonge, profesor politike na Sveučilištu u Liverpoolu.

Amanda Ferguson i Padraic Halpin, https://www.reuters.com/world/uk/northern-ireland-has-more-catholics-than-protestants-first-time-census-2022-09-22/

Povezane objave

Kako pomoći mladima i sebi

HF

Teorijski razvoj u području pravoslavlja

hrvatski-fokus

Ukradeni izbori

hrvatski-fokus

Moguće opasnosti tvrdoga stava

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više