Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Novalić: Bošnjaci su gospodarski i demografski dominantni

“Bošnjacima ne treba više od 30-50 godina da ekonomski ovladaju BiH”

 

Od Novalića zatraženo pojašnjenje skandaloznih izjava o ekonomskoj i demografskoj dominaciji Bošnjaka, zatražen popis svih radnika kojima je sredstvima iz Proračuna Federacije BiH uvezan staž. I tadašnju sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije izaslanici Kluba Hrvata iskoristili su za postavljanje pitanja i podnošenje inicijativa različitog sadržaja. Među ostalim, izaslanik Ilija Nakić od Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije zatražio je da sačini  cjelovitu informaciju o uplaćenom radnom stažu i dostavi je Parlamentu Federacije BIH. „Za koliko radnika je u proteklim godinama uvezan staž iz Proračuna Federacije BiH i u kojim su poduzećima zaposleni“, zapitao se Nakić te dodao da u nekim slučajevima Vlada Federacije BiH reagira promptno, dok u drugim radnici godinama bezuspješno traže da im se uveže staž, iako su i jedna i druga u većinskom vlasništvu Federacije BiH ili su u vlasništvu Javnih poduzeća čiji je vlasnik Federacija BiH.

Kad su u pitanju čelnici Federacije BiH, izaslanik Damir Džeba uputio je pitanje koje se odnosi na nedavna putovanja predsjednika Vlade F BiH Fadila Novalića i izjave koje je davao tom prilikom. Džeba je od Novalića zatražio objašnjenje svih detalja njegova putovanja u Njemačku, Belgiju i Luksemburg, od financiranja do izjava koje je kao predsjednik Vlade Federacije BiH davao tijekom sudjelovanja u stranačkim događajima organiziranim na službenom putu. 

„Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, kao poseban gost, održao je i govor u kojem se pohvalio kako  Bošnjaci drže preko dvije trećine ekonomije BiH te ustvrdio kako citiram: “Bošnjacima ne treba više od 30-50 godina da ekonomski ovladaju BiH“ ali kako kaže i brojem jer ih sada ima 55-60 posto“, stoji u pitanju izaslanika Džebe upućenom predsjedniku Vlade F BiH Fadilu Novaliću uz sljedeću opasku. „Obzirom da ste kao Predsjednik Vlade FBiH, predsjednik  ne samo Bošnjacima već i Srbima Hrvatima i ostalim građanima tražim da  nama izaslanicima kao i cjelokupnoj javnosti prezentirate podatke koje pokazuju da Bošnjaci  drže preko dvije trećine ekonomije BiH, odnosno objasnite iznesene teze o ekonomskoj i demografskoj dominaciji Bošnjaka“, kazao je Džeba koji je Novalićeve izjave ocijenio  skandaloznim jer kako kaže, „pokazuju stvarne nacionalističke i radikalne i unitarističke namjere Fadila Novalića s ciljem izbacivanja Srba i Hrvata iz Federacije pa i iz cijele BiH“, stoji u pitanju izaslanika Džebe koje završava sljedećom konstatacijom. 

„Dok se visokorangirani predstavnici SDA u BiH deklarativno zalažu za tzv. građanski model i brisanje imena naroda u procesu izmjena izbornog zakonodavstva u isto vrijeme radikaliziraju Bošnjake i predstavljaju planove kako izbaciti Srbe i Hrvate iz BiH, u ovom slučaju konkretno kroz ekonomsko djelovanje i demografsku nadmoć“, zaključuje izaslanik Džeba koji je zatražio i podatke tko je financirao Novalićev put na kojem je na skupovima SDA dao sporne izjave.

Dnevnik.ba, https://www.dnevnik.ba/vijesti/dzeba-trazio-od-novalica-da-obrazlozi-iznijete-ideje-o-bosnjackom-ovladavanju-fbih-i-bih-2622529

Povezani članci

Richard Holbrooke – mirnodopski zločinac

HF

Tvorci Novoga svjetskog poretka

HF

Bosanski notturno na Bakirov način

HF

Islam stvorio Srpsku Državnu Agenciju (SDA)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...