Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Odbor za izbore DC-a tužen zbog čuvanja podataka o glasačima u tajnosti

Okrug Columbia i 31 druga država eksternaliziraju održavanje svojih popisa birača ERIC-u

 

Konzervativna pravna skupina tužila je Okrug Columbia saveznom sudu jer su odbili inspekciju prijevare birača kako bi vidjeli zapise o održavanju kako je propisano zakonom. Odbor za izbore Okruga Columbia rekao je da ne mogu dati dokumente o održavanju popisa birača zbog ugovora s ERIC-om. To je neprofitna organizacija koja svoju misiju opisuje kao “pomoć državama da poboljšaju točnost američkih popisa birača i povećaju pristup registraciji birača za sve građane koji ispunjavaju uvjete”. Odbor je opravdao njihovo odbijanje da daju podatke ugovorom o ERIC-u.

Okrug Columbia i 31 druga država eksternaliziraju (mentalni procesi kod kojih osoba pridodaje unutar. pojave vanjskoj stvarnosti.) održavanje svojih popisa birača ERIC-u, koji okružnom odboru daje izvješća koja pokazuju koji registrirani birači nemaju pravo jer su umrli ili premješteni, izvijestio je Epoch Times. Pravna zaklada od javnog interesa podnijela je tužbu, rekavši da ERIC ima povijest netočnosti u uklanjanju preminulih i drugih podnositelja registracije s biračkih popisa.

“ERIC se koristi za skrivanje odluka o tome tko će glasati, a tko biti uklonjen iz popisa”, rekao je predsjednik PILF-a J. Christian Adams, bivši odvjetnik za građanska prava američkog ministarstva pravosuđa.

“Transparentnost izbora dovodi do povjerenja u rezultate i odgovornosti izbornih dužnosnika. ERIC i njegov sporazum s Distriktom Columbia stoje na putu transparentnosti i krše savezni zakon”, dodao je.

PILF sebe opisuje kao “jedinu odvjetničku tvrtku od javnog interesa u zemlji koja je u cijelosti posvećena integritetu izbora”, rekavši da ona postoji “kako bi pomogla državama i drugima u pomaganju uzroku integriteta izbora i borbi protiv bezakonja na američkim izborima”.

U svojoj pravnoj tužbi PILF kaže da izborni dužnosnici ne mogu koristiti vezu DC-a s ERIC-om kako bi izbjegli obvezu prema saveznom zakonu da provodi izbornu administraciju u transparentnom pitanju.

Prema zakladi, u pritužbi iz 2016. godine “ispitane su politike i prakse registracije birača [Odbora za izbore] i [Agencija za registraciju birača] kako bi se utvrdilo jesu li u skladu s relevantnim saveznim i okružnim zahtjevima za registraciju birača i odražavaju li najbolje prakse u izbornoj administraciji diljem zemlje”.

Revizor je kazao kako izbornom odboru “nedostaju učinkovite politike i procedure, kao i nadzor i provedba kako bi se osiguralo uklanjanje preminulih biračkih zapisa, dupliciranje podataka birača i ispravljanje podataka o biračima s netočnim godinama rođenja iz biračkog dosjea Distrikta, prema potrebi”. PILF već dugi niz godina lovi izbornu prijevaru.

Još u kolovozu skupina je podnijela istraživački sažetak u kojem tvrdi da su zbog pandemije koronavirusa prošle godine razne američke države “žurno gurale tradicionalno osobne birače da šalju glasačke listiće dok su istovremeno pokušavale naučiti kako uopće upravljati takvim scenarijem”.

Gotovo 15 milijuna glasačkih listića putem pošte nestalo je na predsjedničkim izborima 2020., navodi PILF.

U nastavku su navedeni neki od nalaza PILF-a:

–PILF kaže da je upozorio da će izgubljeni listići biti još veći problem u 2020. u usporedbi s prethodnim godinama. Ukupno je na izborima 2012., 2014., 2016., 2018. i 2020. više od 43,1 milijuna osoba nestalo za glasačke listiće poštom.

–Federalne kompilacije podataka pokazuju da je tijekom izbora 2020. bilo 14,7 milijuna glasačkih listića čije su mjesto boravka izborni dužnosnici ocijenili “nepoznatim”, navodi se u izvješću.

–Na izborima 2020. bilo je 14,7 milijuna “nepoznatih” glasačkih listića, zajedno s 1,1 milijunom neisporučivih listića i 560.814 odbijenih glasačkih listića.

–PILF je te brojke stavio u perspektivu napominjući da je predsjednik Joe Biden nosio Arizonu za 10.457 glasova, no okrug Maricopa, najveća državna županija, navodno je poslao glasačke listiće na 110.092 zastarjele ili pogrešne adrese.

–Scenarij se otprilike ponovio u Nevadi, državi u kojoj je Biden pobijedio s 33.596 glasova, iako je okrug Clark “odbio” 93.279 glasačkih listića.

U izvješću se ukazuje kako su mnoge županije diljem zemlje imale velik broj “nepoznatih” glasačkih listića.

–U Kaliforniji je okrug Los Angeles imao 1.491.459 takvih glasačkih listića, a slijede orange county (482.940), okrug Riverside (454.911), okrug San Diego (317.614), okrug San Bernardino (274.937), okrug Santa Clara (251.840) i okrug Sacramento (241.367).

–Okrug Clark, Nevada, imao je 724.708 takvih glasačkih listića. Okrug Essex, New Jersey, imao je 248.290 nepoznatih glasačkih listića, a okrug Maricopa 229.123 glasačka listića u nepoznatoj kategoriji.

“Lekcija je jasna: povećano oslanjanje na masovno glasovanje poštom mora biti u korelaciji s agresivnim održavanjem popisa birača”, zaključujese u sažetku .

Martin Walsh, conservativebrief.com

Povezane objave

Erdoğan širi zonu svoga veličanstva

HF

U Nizozemskoj se ovih dana odvija možda jedan od najvažnijih događaja za budućnost čovječanstva

hrvatski-fokus

SVIJET 2015. – Izranjavan i nervozan – cijeli je svijet na rubu

HF

SAD se kreće k opasnom okršaju s Kinom

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više