Hrvatski Fokus
Povijest

Negdašnji diplomatički slog Turaka

Pismo sultana Mehmeda IV. austrijskom caru Leopoldu

 

Danica horvatska slavonska i dalmatinska 6. siječnja 1844. donosi pismo turskoga sultana Mehmeda IV. austrijskom caru Leopoldu, onomu istom koji je dao pogubiti Petra Zrinskoga i Frana Krstu Frankopana.

“Po milosti velikoga Boga na nebu, Molo Mohamed, Bog na zemlji, slavni i velemoćni car od Babilona i Judeje, od istoka do zapada, kralj svih zemaljskih kraljeva, veliki kralj od sve Arabije i Mauritanije, rođeni slavodobitni kralj od Jeruzalema, junak i vlasnik od groba raspetoga Isukrsta, poručujemo tebi njemačkome caru i tebi poljskom kralju i svim vašim junacima, kao i rimskom papi, kardinalima, biskupima i svim tvojim, sa 1.300.000 vojnika (što) pješaka (što) konjanika, s nečuvenim samosiljem i sa turskom vojskom, koliku ni ti ni tvoji još vidjeli nisu.

Prije svega posjetit ćemo te u tvojem stolnom gradu Beču i tebe, poljskoga kralja i sve tvoje ortake oružanom rukom i vojskom paleći, plijeneć, harajući, ubijajući, na potpunu propast tvoje zemlje i tvojih podanika proganjati tebe i tvoje ljude smrću strahovitom koliko samo budemo mogli izmisliti skončati, pogubiti, zagušiti.

Ja ću tebi koji u maloj nekoj zemlji stoluješ tvoju carevinu i kraljevinu oteti, ognjem i mačem predobiti, te prijestolje rimsko sa njegovom trovrsnom (misli na sv Trojstvo?) krunom i žezlom pogaziti, pobiti i uništiti.

Ovo smo željeli tebi care njemački i tebi kralju poljski i svim vašim privrženicima objaviti, i ove ćemo riječi domalo u djelo pretvoriti i sve ovo dat ćemo ti okusiti, ravnaj se dakle po tome.

Dato u našem golemom gradu Istanbulu koji sadržava: 1659 ulica, 90 bolnica, 1.000 javnih kupatila, 997 zdenaca (bunara), 120 trgova, 115 staja za mazge, 480 svratišta za tuđine, (i danas je 480 hotela puno, svaka čast!), 1.652 velike i male škole, 1.600 mlinova, 4.122 munare i džamije. Ovaj veliki i jaki grad zauzima 4 milje i ima na bedemima 560 kula.

Grad su ovaj “naši”(vladar se izražava sa mi!) roditelji kršćanima oteli, i ovih (kršćana) žene i djeca bijahu im naočigled posječena i zagušena.

Mi ćemo ga u prkos i na pogrdu tvoju i svih kršćana navijeke zadržati.

Dato ondje u 25. godini našega rođenja i 7. (godini) našega vladanja. Molo Mahomed”.

Lijep stil i zanimljiv za mladoga čovjeka, ako želiš ljude razljutiti i natjerati na očajnički otpor tada su ovakva pisma vrlo dragocjen uzor.

Osobno me najviše dojmilo čuti o 115 staja za mazge, kakav je miris to moralo imati!

Teo Trostmann

Povezani članci

Stari dubrovački prostor na Pločama

HF

Komunistički staljinistički zatvori (7)

HF

Pregled povijesnog djela akademika Mirka Vidovića

HF

Armenci u Bizantu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...