Hrvatski Fokus
Kultura

Velika svjetska turneja opere Orfej Antonija Porpore izvest će se prvi put nakon 300 godina

Kontratenor Raffaele Pe u pratnji nagrađivanog orkestra La Lira di Orfeo nastupit će 24. siječnja u HNK-u u Zagrebu

 

Zvijezda talijanskog baroka, kontratenor Raffaele Pe u pratnji nagrađivanog orkestra La Lira di Orfeo nastupit će 24. siječnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u sklopu svjetske turneje s operom Orfej. Gostovanje ove izvanredne barokne opere skladatelja Antonia Porpore nastalo je u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu. Koncertnom izvedbom opere ravnat će koncertna majstorica Anais Chen a upravo ova opera izvest će se u zagrebačkom HNK prvi put nakon skoro 300 godina od njezina nastanka.

Porporin Orfej prvi put je izveden 1736. kada jedan od najvećih pjevača 18 stoljeća ali i svih vremena – Farinelli, odlučuje privesti kraju svoju glazbenu karijeru u Londonu uz posljednju svečanu izvedbu. Farinelli  je za tu prigodu pozvao svog prijatelja skladatelja Porporu koji je trebao u djelo namijenjeno toj izvedbi, uz svoju originalnu glazbu, uključiti njegove najdraže skladbe iz opera koje je kroz karijeru izvodio. Bila je to njegova oproštajna opera nakon koje se Farinelli povlači s pozornice na vrhuncu slave te nastavlja pjevati ekskluzivno za španjolskog kralja Filipa V.

Farinelli je bio najpoznatiji pjevač svojega stoljeća i jedan od najvećih pjevača svih vremena. Njegove reputacija i slava trajale su bez obzira na nestanak kastratskih pjevača. Zabilježeno je da je raspon njegova glasa pokrivao više od tri i pol oktave a tvrdi se i da je mogao proizvesti 250 tonova na jednom dahu i zadržati ton više od jedne minute.

Svjetska praizvedba opere Orfej bit će izvedena u Beču 22. siječnja te će druga izvedba koncerta biti upravo u Zagrebu nakon kojeg Raffaele Pe & La Lira di Orfeo odlaze u druge gradove na svjetsku turneju.

Uloge:
Raffaele Pe – Orfeo
Marie Lys – Euridice
Raffaella Lupinacci – Autonoe
Filippo Mineccia – Aristeo
Giuseppina Bridelli – Proserpina
Christian Senn – Plutone

Anđelka Felja

Povezane objave

Između crteža i skulpture je reljef

HF

Imaginarni svijet sreće

HF

Proljećem te zovem

hrvatski-fokus

Izložba “Istanbul” fotografa Hrvoja Filipovića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više