Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Još jedna prepreka za plinovod EastMed

Turski predsjednik smatra da i SAD ne podržava plinovod ispod Sredozemlja

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan je u razgovoru za turske medije izjavio kako ni SAD ne podržava projekt plinovoda EastMed. Riječ je o plinovodu koji bi po dnu Sredozemnog mora trebao dovoditi plin s izraelskih, ciparskih pa i egipatskih polja do potrošača u Europi, zaobilazeći Tursku. Turski predsjednik naglasio je kako SAD taj projekt smatra i ekonomski i ekološki neisplativim i ponovno se i sam usprotivio projektu, naglasivši da bi takav plinovod morao svakako prolaziti kroz Tursku.

S druge strane, o tom projektu još ne postoji sporazum Grčke, Cipra i Izraela. Turska ima dva očita razloga za protivljenje projektu i oba su (geo)politička. Prvi je, naravno, činjenica da se ciparska plinska polja nalaze pod kontrolom međunarodno priznate Republike Cipar, a ne njezinog sjevernog dijela, a drugi je jednostavno to što Turska od tog plinovoda neće imati nikakve koristi. Zbog toga je turski predsjednik već najavio kako će o transportu plina iz istočnog Sredozemlja do Europe razgovarati s predstavnicima Izraela, izvijestila je talijanska novinska agencija ANSAmed. (www.energetika-net.com)

Povezane objave

Potpora za očuvanje radnih mjesta

HF

Voda i kava najčešće namirnice

HF

Hrvatska NE u eurozonu!

HF

Hrvati i dalje žive od iseljenika

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više