Hrvatski Fokus
Znanost

Kovidoza – naziv pandemijske bolesti

Zbog učestale upotrebe u svakodnevici i hitnosti uporabe, predlaže se s jezikoslovcima usuglašeni naziv kovidoza

 

Već se dvije godine borimo s posljedicama (pan)demije izazvane SARS-CoV-2 virusom (eng. Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2). No, nema hrvatske riječi koju izazva ovaj virus, a koja bi se umjesto COVID-19 (eng. coronavirus disease 2019) mogla zvati kovidoza.

U Hrvatskoj postoje instituti koji bi trebali stvarati nove hrvatske riječi. Imaju vjerojatno važnija posla. Nema ni poticaja od znanstvene i akademske zajednice. Koju se kažnjava, ako piše na hrvatskom.

Vjerojatno su samo umirovljenici slobodni da rade na razvoju hrvatskog nazivlja. Osnove hrvatskog identiteta, kako je to napisao I. Šola u članku Svaka emancipacija započinje jezičnom emancipacijom (Slobodna Dalmacija, 23. siječnja 2022.).

U članku Dvije polustoljetnice (Hrvatski fokus, 31. prosinca 2021.) pokrenuto je pitanje naziva bolesti povezanih s pravljenjem poliesterskih kipova. Prošireni tekst Poliesterska umjetnost i moguća posljedična bolest postao je u međuvremenu dostupan u časopisu Kemija u industriji (1-2/2022.- http://silverstripe.fkit.hr/kui/assets/Uploads/Misljenja-KUI-2022-01-02-75-76.pdf).

U pripremi je članak koji se bavi s jezičnog motrišta, pretežno bolestima izazvanim proizvodnjom plastike, pravljenjem plastičnih proizvoda i plastičnim. No, predložen je među ostalim i hrvatski naziv bolesti COVID-19, kovi-doza (analogno sa silik-oza). Zbog učestale upotrebe u svakodnevici i hitnosti uporabe, predlaže se s jezikoslovcima usuglašeni naziv kovidoza.

Prof. emeritus Igor Čatić

Povezane objave

Nema ugroze njemačkoj populaciji od bolesti COVID-19

HF

Prošlo je stoljeće i pol od rođenja slavnoga pjesnika

HF

Nadbiskup Carlo Maria Viganò u povodu 450. obljetnice bitke kod Lepanta

hrvatski-fokus

Jakov Pervitić – hrvatski kartograf

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više