Hrvatski Fokus
Kultura

“8. salon crno-bijele fotografije 100+1” u Fotoklubu Split

Dana 25. siječnja 2022. otvorena gostujuća izložba iz Rijeke

 

U Galeriji fotografija Fotokluba Split u utorak, 25. siječnja 2022. otvorena je gostujuća izložba iz Rijeke „8. salon crno-bijele fotografije 100+1“.

Natječaj je raspisao Foto klub Color iz Rijeke 4. studenog 2021., a izložba je otvorena 16. prosinca 2021. u Galeriji Filodrammatica. Na izložbi je zastupljeno do 100 najboljih crno-bijelih fotografija + jedna, koja se estetskim kriterijima izdvaja od drugih, a kojoj se dodjeljuje Grand Prix. Ljubaznošću obitelji Soprano, ustanovljena je nagrada Grand Prix „Fernando Soprano“ koja nosi ime poznatog riječkog i hrvatskog fotografa Fernanda Soprana, a koju dodjeljuje selektor za najbolju fotografiju i izniman uspjeli pristigli autorski rad.

Ove godine na natječaj se prijavilo 89 autora s 520 fotografija. Fotografije je odabrao Branislav Brkić, ugledni beogradski fotograf i predsjednik Foto saveza Srbije. Njegovim izborom na izložbi sudjeluje 49 autora iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Grand Prix „Fernando Soprano“ dobila je fotografija „Paučina“ Hrvoja Mahovića iz Zagreba. Prvu nagradu za pojedinačnu fotografiju „Strogo kontrolisani haos“ dobila je fotografija Milana Živkovića iz Beograda, a prvu nagradu za kolekciju „Mladi glazbenici“ dobila je Maja Prgomet, predsjednica splitskog Fotokluba. Osim Prgomet, na salonu se mogu vidjeti radovi još nekoliko članova Fotokluba Split koji su uvršteni u izložbu – Žakline Antonijević, Andrije Vrcana, Tine O’ Reilly i Antonija Stipinovića.

„Čarolija crno-bijele fotografije, koja traje gotovo dva stoljeća, ne gubi snagu ni u današnjem postkemijskom, digitalnom dobu. Naprotiv, relativno pristupačne tehnike digitalne obrade omogućuju postizanje vrlo učinkovitih rezultata, pri čemu jedinu granicu postavlja kreativnost samog kreatora. Može se reći da danas postoje dvije vrste dobrih autora crno-bijele fotografije: jedni donose bogato iskustvo iz vremena fotolaboratorija, a drugi potpuno novi, mladi istraživači koji razumiju bit ove vrste fotografije, a to je: tonovi između potpuno crne i potpuno bijele.

Sve nagrađene pojedinačne fotografije i fotokolekcije imaju nekoliko elemenata dobre crno-bijele fotografije: sadržaj, ideju, kompoziciju, raspon tonova, odgovarajuće kontraste i sl., a redoslijed sam od prve formirao na temelju svojih dojmova“, napisao je u katalogu selektor Branislav Brkić.

„Naša je želja od samih početaka Salona bila pokušati riječkoj publici prikazati u kojem se pravcu razvija crno-bijela fotografija danas. Selektor Branislav Brkić na najbolji mogući način obavio je odabir fotografija na čemu mu zahvaljujemo. Puno toga smo naučili, a još više je pred nama za savladati. Valja nam se još više potruditi kako bismo razumjeli kako fotografija otežana njezinom ovisnošću o tehnološkim promjenama, djeluje u društvu danas – ideološki, politički, psihološki. Njene različite društvene funkcije ne daju tako jednostavnu odrednicu. No, jedno je nepobitno, fotografiju od samih početaka karakterizira njena mnogostrukost i podatnost. Upravo iz tog razloga, meni kao autoru i teoretičaru, u pristiglim fotografijama možda ipak malo nedostaje iskoraka u igru s nepoznatim, neočekivanim, hrabrost u preispitivanju zadanih kanona, propitivanju mogućeg. To je možda zato što pretežito teoretiziram fotografsku praksu, a ne fotografiju kao predmet, dakle pokušavam razumjeti kreativni psihološki utemeljen čin fotografiranja, istražiti proces njegova nastanka, razvijanja i valorizirati njegovu vrijednost. Kako kaže Edward Steichen „umjetnik u fotografiji daje oblik sadržaju, razradom ideja, misli, iskustva, i razumijevanjem ulazeći u dubinu stvari“. Upravo je crno-bijela fotografija, kao stvorena za to“, rekao je  Ivica Nikolac, predsjednik Foto kluba Color Rijeka.

Neposredno nakon otvorenja izložbe, Ivica Nikolac je održao zanimljivo predavanje o estetici i valorizaciji crno-bijele fotografije – „Magija crno-bijele fotografije, crno-bijela fotografija u kontekstu digitalnog doba“. Riječ je o prvom ovogodišnjem Foto utorku u Fotoklubu Split, novom projektu koji je pokrenut na tragu nekadašnjih Foto utoraka koji su se održavali pedesetih godina prošlog stoljeća. Naime, davne 1956. godine tadašnja uprava Fotokluba Split došla je na ideju održavanja Foto utoraka jednom mjesečno, kada bi na određenu temu gostovali renomirani izlagači i fotografski znalci te na taj način doprinijeli širenju i popularizaciji fotografije, edukaciji i obrazovanju na određene teme. Tragom te ideje, Fotoklub Split će ove godine jednom mjesečno imati gostujuća predavanja na temu fotografije, fotografske teorije i prakse, otvorena za širu javnost i sve zainteresirane.

Izložba u Splitu ostaje otvorena do 7. veljače 2022.

Nives Matijević

Povezane objave

Sjećanja na snove i davne riječi

hrvatski-fokus

Smeđo crveni svijet Mladena Žunjića

HF

Što je i tko nam je Ivo Andrić?

HF

Deklaracija o hrvatskom jeziku

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više