Hrvatski Fokus
Kultura

Sjećanja na snove i davne riječi

Peko bilježi stvarni osjećaj doživljaja susreta s okolinom, s pojedinim motivom, dograđujući ga sjećanjima otetim zaboravu i protoku vremena

 

Akademski slikar, Dubrovčanin Lukša Peko, ostvario je u proteklim desetljećima značajan likovni opus, sačinjen od niza ciklusa ulja na platnu i kartonu, različitih formata, od velikih do malih i manjih uz tretiranje raznolikih kompleksnih motiva.

Peko je predstavio svoje slikarstvo na brojnim uspješnim samostalnim izložbama, dobijajući iznimne i laskave ocjene od kritike ali i javnosti.

Može se slobodno reći kako opus Lukše Peke pripada najužem odabiru vrhunskog suvremenog hrvatskog slikarstva.

I danas Peko radoznalo i predano nastavlja svoje neumorno putovanje klasičnim slikarskim postupkom po uzburkanim i nepredvidljivim oceanima kolora, motiva i ostvarenja svake pojedinačne zamisli.

U posljednje vrijeme realizirao je niz impresivnih ciklusa s izbuđujućom lepezom motiva u ulju na prepariranom kartonu raznih manjih dimenzija.

U prvom su planu motivi mora, magični krajobrazi ali i tajanstvene plave uzvisine koje izviru iz tla poput magičnih gora.

Slikar je rođen u mediteranskom okruženju, u kojem živi i slika cijeli život, u neposrednom je kontaktu s prirodom, u dosluhu s pričama i  mitovima iz prohujale prošlosti, očuvanim u davno izgovorenim riječima sjećanja.

Na svojim osebujnim uljima Peko bilježi stvarni osjećaj doživljaja susreta s okolinom, s pojedinim motivom, dograđujući ga sjećanjima otetim zaboravu i protoku vremena.

Pred nama je niz stvarno nestvarnih krajobraza, koloristički bujni i vitalni, fragmenti mora ili uzvisine, usamljeno drvo pored puta, toplina, ljeto.

Ponekad imam dojam kako je riječ o novostvorenom svijetu, paralelnom svijetu, koji u mnogome sliči onom stvarnom, svakodnevnom, ali je ovaj , naslikani jednostavno ljepši, privlačniji, životniji na svoj čudesan način.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Mediji kojima se Jakopanec služi su slika i zvuk

hrvatski-fokus

Povodom 20. obljetnice smrti Ivana Boškovića predstavljena vrijedna zbirka usmene književnosti

hrvatski-fokus

Nedoživljeni rođendan

HF

Lišće na slikama

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više