Hrvatski Fokus
Znanost

Nastavak dopunskih doza predstavlja rizik od preopterećenja imunološkog sustava

Regulatori EU-a, SZO pozivaju na prestanak docijepljivanja protiv COVID-a, pozivajući se na dokaze da je strategija neuspješna

 

„Regulatori za lijekove u Europskoj Uniji (EMA), stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije i bivši predsjednik britanske radne skupine za COVID-19 citirali su sve više dokaza da docijepljivanje (tzv. booster doze) mRNK cjepivom protiv COVID-a nije učinkovito i da od strategije treba odustati.“

Regulatori za lijekove u Europskoj uniji (Europska agencija za lijekove, EMA) upozorili su u utorak da bi česta docijepljivanja protiv COVID-a mogla negativno utjecati na imunološki sustav i rekli su da trenutno nema podataka koji bi poduprli ponavljanje doza cjepiva. To dolazi mjesec dana nakon što su ti isti regulatori EU-a za lijekove (EMA) izjavili da ima smisla „davati dodatna cjepiva protiv COVID-19 (tzv. ‘booster’ doze) već tri mjeseca nakon početnog režima s dvije injekcije,“ zbog zabrinutosti oko varijante omikron (Omicron).

Prema Europskoj agenciji za lijekove (EMA), nastavak dopunskih doza svaka četiri mjeseca mogao bi predstavljati rizik od preopterećenja imunološkog sustava ljudi i dovesti do umora (Reuters; www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/eu-drug-regulator-says-more-data-needed-impact-omicron-vaccines-2022-01-11/). Međutim, agencija je preporučila državama da razmaknu intervale između dodatnih tzv.“booster“ doza i koordiniraju svoje programe s početkom hladne sezone na svakoj hemisferi – slijedeći nacrte strategija cijepljenja protiv gripe.

„Dok korištenje dodatnih stimulativnih doza (cjepiva) može biti dio planova za nepredviđene situacije, ponovljena cijepljenja u kratkim intervalima ne bi predstavljala održivu dugoročnu strategiju,“ rekao je u utorak voditelj EMA-ine strategije za cjepiva Marco Cavaleri tijekom brifinga za novinare.

‘Boosteri’ se „mogu napraviti jednom, ili možda dvaput, ali to nije nešto za što možemo misliti da se treba stalno ponavljati“, rekao je Cavaleri. „Moramo razmisliti o tome kako možemo prijeći iz trenutne pandemijske situacije u više endemičnu sredinu.“ Cavaleri je rekao da je potrebno više podataka o utjecaju varijante ‘omikron’ na cjepiva i bolje razumijevanje evolucije trenutnog vala kako bi se odlučilo je li potrebno specifično cjepivo za novu varijantu koronavirusa SARS-CoV-2, uzročnika COVID-19.

„Preliminarni rezultati nedavno objavljenih studija pokazuju da je učinkovitost cjepiva protiv simptomatske bolesti značajno smanjena za varijantu omikron i da s vremenom slabi,“ rekao je Cavaleri.

„Važno je da postoji dobra rasprava oko izbora sastava cjepiva kako bismo bili sigurni da imamo strategiju koja nije samo reaktivna… i da pokušamo osmisliti pristup koji će biti prikladan kako bismo spriječili buduću varijantu,“ dodao je.

Upravo prošlog mjeseca, Cavaleri je, govoreći u ime EMA-e, rekao da ima smisla davati dodatne doze cjepiva protiv COVID-a već tri mjeseca nakon početnog režima s dvije doze zbog „izuzetno zabrinjavajućeg“ broja infekcija (Reuters; www.reuters.com/world/europe/eu-drugs-regulator-says-data-supports-vaccine-boosters-after-three-months-2021-12-9/).

„Iako je trenutna preporuka da se dodatne „booster“ doze cjepiva primjenjuju po mogućnosti nakon šest mjeseci, podatci koji su trenutno dostupni podržavaju sigurnu i učinkovitu primjenu dodatne doze već nakon tri mjeseca od prethodne doze cjepiva“, rekao je Cavaleri novinarima u prosincu 2021.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da ponavljanje dodatnih tzv. booster doza nije održiva strategija protiv novih varijanti koronavirusa

Tehnička savjetodavna skupina Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o sastavu cjepiva protiv COVID-19 (TAG-CO-VAC) 11. siječnja 2022. upozorila je: „strategija cijepljenja koja se temelji na ponovljenim dozama izvornog sastava cjepiva vjerojatno neće biti prikladna ili održiva.” (WHO: „Interim Statement on COVID-19 vaccines in the context of the circulation of the Omicron SARS-CoV-2 Variant from the WHO Technical Advisory Group on COVID-19 Vaccine Composition (TAG-CO-VAC)“ 11.01.2022.; www.who.int/news/item/).

 Stručna skupina, koju je u rujnu 2021. osnovala Svjetska zdravstvena organizacija za procjenu učinkovitosti cjepiva protiv COVID-a, rekla je da ‘osiguravanje novih/svježih doza već postojećih cjepiva protiv COVID-a s pojavljivanjem novih sojeva virusa nije najbolji način za borbu protiv pandemije.’

TAG-CO-VAC je rekao da su cjepiva protiv COVID-a koja mogu spriječiti infekciju i prijenos, uz prevenciju teških bolesti i smrti, potrebna i treba ih razviti.

Dok takva cjepiva ne budu dostupna i kako se virus SARS-CoV-2 razvija, sastav trenutnih cjepiva protiv COVID-a možda će se morati ažurirati, rekla je skupina.

Cjepiva protiv COVID-a moraju biti genetski i antigeno bliska cirkulirajućim varijantama virusa SARS-CoV-2, biti učinkovitija u zaštiti od infekcije i trebala bi izazvati širok, snažan i dugotrajan imunološki odgovor kako bi se smanjila potreba za uzastopnim dodatnim („booster“) dozama, rekao je TAG-CO-VAC.

„Gotovo je, ljudi“, napisao je Alex Berenson, bivši novinar ‘New York Timesa’ i autor bestselera. „Osim nekoliko nesretnih Izraelaca, nitko neće primiti četvrtu dozu originalnog cjepiva.“ Berenson je napisao: „Svatko tko ima oči može vidjeti da (ovo cjepivo) ne djeluje protiv omikrona — a ako u ovom trenutku niste dobili treću dozu, zašto biste? Dobivate više tjedana neznatno poboljšane zaštite za potencijalno ozbiljne nuspojave.

„Umjesto toga SZO sada obećava/zahtijeva cjepiva na temelju bilo kojeg dominantnog soja SARS-CoV-2 u ovom trenutku. To obećanje je jednako prazno kao i sva ostala koja su dali zdravstveni birokrati i proizvođači cjepiva.“

Berenson je primijetio da je samo u prošloj godini bilo najmanje pet velikih „zabrinjavajućih varijanti,“ od kojih su dvije postale globalno dominantne.

„Čak se ni mRNK (eng. mRNA) cjepiva ne mogu ‘skuhati’ i isporučiti dovoljno brzo da odgovaraju bilo kojem soju virusa koji postane dominantan,“ napisao je Berenson. “COVID je brži od znanstvenika.”

(Alex Berenson; https://alexberenson.substack.com/p/boosters-are-over/comments).

Britanski stručnjak traži da se COVID tretira kao endemski virus sličan gripi

„COVID bi se trebao tretirati kao endemski virus sličan gripi, a masovno cijepljenje trebalo bi prestati nakon kampanje za dodatnim tzv. „booster“ dozama,“ rekao je dr. Clive Dix, bivši predsjednik britanske radne skupine za cjepivo (Dr. Clive Dix: „End mass jabs and live with Covid, says ex-head of vaccine taskforce“, The Guardian, 8. 1. 2022.).

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, endemija se odnosi na „stalnu prisutnost i/ili uobičajenu pojavu bolesti ili infektivnog uzročnika u populaciji unutar određenog geografskog područja,“ dok je pandemija nadaleko proširena i koja je „izvan kontrole“ i proširi se na nekoliko zemalja ili kontinenata, obično pogađajući veliki broj ljudi.

„Moramo analizirati koristimo li trenutnu kampanju za dodatne tzv. ‘booster’ doze kako bismo osigurali zaštitu ranjivih ako se to smatra potrebnim“, rekao je dr. Dix te dodao: “Masovno cijepljenje stanovništva u Ujedinjenom Kraljevstvu sada bi trebalo završiti.”

Pozivajući na „veliko preispitivanje“ britanske strategije COVID-19, dr. Dix je potaknuo ministre da „hitno podrže istraživanje imuniteta na COVID-19 osim antitijela“ kako bi uključili B-stanice i bijele krvne stanice, zvane T-stanice (limfociti).

Dr. Dix je rekao da bi se trebalo prijeći na upravljanje bolestima od širenja virusa, a „zaustavljanje progresije do teškog oblika bolesti u ranjivim skupinama“ trebao bi biti budući cilj.

Izvor:

  1. Megan Redshaw: „EU Regulators, WHO Call for End to COVID Boosters, Citing Evidence Strategy Is Failing“ Children’s Health Defense/The Defender, 12. 1. 2022.

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Znanstveni centar izvrsnosti za znanost

HF

Hrvatska nema dobru poljoprivrednu politiku

HF

Biomedicinska istraživanja u Hrvatskoj

HF

Vrijeme je za velike sinteze

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više