Hrvatski Fokus
Kultura

Magični motivi Josipa Pine Trostmanna

U njegovu se opusu mogu često vidjeti i fragilne vaze bogato urešene sa cvjetovima i voćem, mrtve prirode, otmjeni produkti davnih vremena, nekako sačuvani, poput nijemih svjedoka i u ovom vremenu

 

Dubrovčanin, akademski slikar Josip Pino Trostmann, istaknuti je hrvatski likovni umjetnik. Autor je s impozantnom karijerom i respektabilnim opusom s nizom samosvojnih ciklusa, uspješni izlagač na brojnim izložbama, na raznim stranama svijeta i danas predano i marljivo slika, dotjerujući svoje slike, ulja na platnu vrlo različitih formata (od manjih do vrlo velikih, ništa mu nije strano), nastojeći umiriti, odobrovoljiti svoj neumorni stvaralački nerv, u kontinuiranoj potrazi za najboljom slikom svoga života.

Trostmann slika svijet u kojem živi, koji ga okružuje i koga on vidi i osjeća. To je ponajprije Dubrovnik, promatran i doživljen (doživljavan u dugom razdoblju) iz daljine, pogled klizi preko mora do čvrstih i otpornih zidina Grada, kroz lišće i grane drva s ove strane, ali i iz blizine, do bedema koji još uvijek stežu u svoj kameni zagrljaj zagrljaj i kuće i ljude, more je, poput ulja, možda tek malo laganog vjetra, da se čuje šumorenje, život.

Trostmann voli i sjenovite vrtove, poluskrivene ispod krovova i zidova, ispod prozora i dimnjaka, mjesta potpune tišine s razbuktalim grmovima i lijepim cvijećem, mjesta uspomena i mnogih tajni, neizgovorenih riječi, prešućenih odgovora.

U njegovu se opusu mogu često vidjeti i fragilne vaze bogato urešene sa cvjetovima i voćem, mrtve prirode, otmjeni produkti davnih vremena, nekako sačuvani, poput nijemih svjedoka i u ovom vremenu.

Slikar je izgradio osobnu paletu čudesnih, magičnih motiva, bruseći je s novim slikama svakodnevno, istražujući i dograđujući svijet tema, koje ga nadahnjuju svojim izazovnim oblicima, tvorbama lijepoga.

Da, Trostmann je i slikar trenutaka koji odišu divljenjem lijepom, od prirode do arhitekture, od mora do otočja i obale,njegove su boje topline, boje života, ustreptalog krvotoka, čežnje i strasti. Uza sve, na Trostmannovim slikama, uvijek fino i odmjereno dozirana raskriljuje se svjetlost, natkriljujući sve.

Josip Pino Trostmann kreirao je zasebni, izdvojeni, paralelni svijet uz ovaj svijet koji postoji kao jedina stvarnost i jedina forma, svijet svakodnevnih magičnih motiva.

Taj čudesni svijet raznolikih motiva živi svoj cjeloviti i složeni život na mnogim slikama ovoga jedinstvenog i neponovljivog umjetnika,slikara iznimne vještine i nadahnuća, Josipa Pine Trostmanna.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Izabrani pjesnici na pjesničkoj manifestaciji

HF

Istražuje nazočnost, odsutnost, vidljivo i nevidljivo

HF

Izložbena suradnja Galerije umjetnina Split i Muzeja likovnih umjetnosti Osijek u Splitu

hrvatski-fokus

Sve bio je ritam

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više