Hrvatski Fokus
Kolumne

Nova velika plinska afera nesposobne Vlade

Na primjeru Mađarske vidi se kako se dugoročno vodi energetska politika

 

Mađarski premijer Viktor Orbán je u razgovorima s ruskim predsjednikom, Vladimirom Putinom, pokušao dogovoriti veću opskrbu plinom. Mađarska je u kolovozu (sporazum je stupio na snagu u listopadu prošle godine) s ruskim “Gazprom” sklopila novi dugoročni ugovor o opskrbi plinom koji joj u idućih petnaest godina jamči isporuku 4,5 milijardi kubnih metara plina godišnje. “Želio bih u našim razgovorima postići da se u aktualnoj teškoj situaciji, opterećenoj višim cijenama energije… poveća količina plina koja nam je dostupna na dulji rok”, dodao je mađarski premijer.

Slušamo Plenkovića, Ćorića, Marića, mnoge političare, komentatore i duge, na temu energetike, pogotovo plina. I sada dolazi klasična hrvatska priča. Predstavlja se mnoštvu tobože nekakvih analiza, izračuna itd. U Hrvatskoj jedino Ćorić i društvo znaju nešto više, a u stvari niti oni ne znaju najvažnije: cijenu koja će se formirati na tržištu 1. 4. 2022. godine.

Plenković se već predstavlja kao spasitelj. On će o nas kao „zaštiti“. Međutim prvo bi Plenković morao znati:

  1. Da su to sredstva, novac hrvatskih građana
  2. Da taj novac stvara realni sektor, gospodarstvo koje je već ovih dana opteretio s novom cijenom plina nekoliko put većom od dosadašnjih. Takvi troškovi jedino će se moći nadoknaditi povećanjem cijena ili proglašenjem bankrota.

A što je prava suština, pokušat ću, kroz nekoliko pitanja pojasniti;

  1. Po kojoj cijeni Mađarska plaća ruski plin po kubnom metru franko Mađarska? Koji je UGOVORILA DIREKTNO s Gazprom-om, ali još važnije s predsjednikom Ruske Federacije gospodinom Putinom, a realizirao Gazprom?
  2. Po kojoj cijeni Italija i ostali koji su nam nudili zajedničku nabavu plina plaćaju kubni metar plina franko njihove države?
  3. Po kojoj cijeni Republika Hrvatska plaća kubni metar plina franko RH?
  4. S kime je Republika Hrvatska ugovorila isporuku plina i kada?
  5. Budući da cijene imaju snažan rast jesu li ugovorene fiksne cijene i do kada? Po kojoj se osnovici plaća marža dobavljaču i sl.?
  6. Je li hrvatski potrošač u tim ugovorima dovoljno zaštićen? Ugovore treba objaviti.
  7. Je li Republika Hrvatska koristi LNG Hrvatska? Uvozi li Republika Hrvatska plin preko LNG Hrvatska?
  8. Je li se pregovaralo s Katarom i dr. kao mogucim dobavljacem za opskrba plina?
  9. Tko iz Republike Hrvatske Gazpromu ili nekom drugom dobavljaču plaća uvezen plin?
  10. Kome potrošači u Republici Hrvatskoj plaća plin, dali državi ili dobavljaču plin? Dali je cijena prema svima kupcima jednaka? Tko akumulira eventualnu razliku?
  11. Kolike su Republici Hrvatskoj rezerve plina? Po kojim cijenama? Jesu li skladišta puna?

Ivica Todorić

Povezane objave

Plenković i Njonjo ogadili javni diskurs kao nitko prije

hrvatski-fokus

Imamo Hrvatsku, imamo i elitu!

HF

Problem s klimatskim izbjeglicama

HF

Mala povijest jugoslavenskih tajnih službi

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više