Hrvatski Fokus
Hrvatska

Politika SPC-a prožeta je manipulacijama i lažima

Bl. kardinal Alojzije Stepinac za nas Hrvate je svetac, bez obzira što se SPC zlonamjerno uplela u tu kanonizaciju

 

I da nastavim, jer je kao što vidite bilo 03:57 ujutro, pa je ipak bilo vrijeme za počinak, raščlambu vašeg članka. I da napomenem, ukoliko želite argumentirano raspravljati, možete slobodno komentirati na mom blogu, ima puno tekstova na temu SPC-a. Primitivan način komunikacije mi je u potpunosti stran, koristim se isključivo argumentima u raspravi, tako da u tom tonu možemo nastaviti.

Bl. kardinal Alojzije Stepinac za nas Hrvate je svetac, bez obzira što se SPC zlonamjerno uplela u tu kanonizaciju, kao što se između ostalog upliće u sve što čini katolički hrvatski narod.

Postavljam vam veoma jednostavno pitanje: Jeli se Hrvatska Katolička crkva ikada uplela u proglašavanje svetaca SPC-a? Nije!

I tu ste se prepredeno izvukli, da SPC ne snosi krivicu već da se obratimo Papi , opet citiram. ”Zar je SPC vezala ruke papi, okovala ga u lance, okupirala Vatikan? Ako netko ima problem s ovime, tada je prava adresa za njega isključivo Rim, a ne beogradska patrijaršija.”

Samo ću dati primjer licemjerstva SPC-a u odnosu na kriterije proglašavanja svetima svojih svetaca i katoličkih u koji se izravno upleli Patrijarsi SPC-a,

a proglašeni su svecima ubojice i koljači vlastitog naroda:

-Nikolaj Velimirović Žički , duhovni otac Dimitrija Ljotića i njegovog fašističkog „Zbora“, proglašen svetim 2003.godine

“-Milorad Vukojičić (1917-1945), zvani pop Maca (deminutiv od “macola”) ili pop Koljač, je bio crnogorski sveštenik SPC, vođa četničke crne trojke u drugom svetskom ratu. Nakon rata je osuđen na smrt i pogubljen. Proglašen je za sveca Srpske pravoslavne crkve 2005. godine.”

-Joanikije Lipovac, mitropolit crnogorsko primorski (1940-45.) bio je aktivni suradnik njemačkog i talijanskog okupatora, odgovoran za stradanje tisuća ljudi, Srpska pravoslavna crkva ga kanonizirala 1999. godine.

-Pop Slobodan Šiljak, poznati četnički koljač, pripadnik četničke trojke, klao i silovao, kanoniziran skupa sa svojim suborcem Miloradom Vukojičićem Macom u manastiru Žitomislić 2005. godine. U dokumentarnom filmu „Sveci i zločinci“ detaljno su opisana zlodjela koja su činili i to od živih svjedoka čije su članove obitelji i rodbinu okrutno pobili. (Vidi: https://www.youtube.com/watch?v=b5TQmEIaQ3s)

Moram citirati, da me opet ne upitate, gdje ste vi to napisali:

“zašto Hrvati misle da se hrvatska interpretacija mora silom nametnuti Srbima kontra njihovog iskustva?”

Da vas ponovno parafraziram, zašto Srbi misle da svoju interpretaciju moraju silom nametati nama Hrvatima kontra našeg iskustva? Objektivnosti radi!

Opet vas citiram: ”Krajnja računica: Stepinac svetošću opran od svake ljage, jer je spašavao pojedince i grupe ljudi, a to što je podupirao NDH izgladit će se tako što će se ovu rehabilitirati i amnestirati od svakog zla, Srbi nisu uopće stradavali, ako i jesu, radilo se pojedinačnim incidentima, i – pojeo vuk magare. Shvaćate li koje je to sipanje soli na ranu obiteljima koje u svojoj obiteljskoj memoriji nose traume iz tog razdoblja?”

I naravno opet parafraziram SPC oprana “svetošću” od svake ljage što je podupirala holokaust u Nedićevoj Srbiji, što je proglasila četnike koljače svecima, misli da je rehabilitirana i amnestirana od svakog zla, pitam koliko je soli na ranama i obiteljskoj memoriji hrvatskog naroda nakon četničkih pokolja u 2.svjetskom ratu koji je SPC nazvala “Đurđev danak”, a komunisti Dan Ustanka i ne tako davno u obrambenom Domovinskom ratu 1991-1995.godine, koji su bili zdušno podržani od strane SPC-a?

I šlag dolazi na kraju, nije pojeo vuk magare, već je SPC pravomoćno osuđena u Parizu da je podržala genocid u Srebrenici!!!

Presuda SPC u Parizu, koju SPC krije kao “zmija noge“ da je SPC podržala genocid u Srebrenici

„Patrijarha Pavla odveli su 1995.godine u spaljenu Foču, nazvali su je tada Srbinje, i raspisala se evropska štampa – posebno Le Mond, Figaro i Liberation u Parizu – da SPC u Bosni podržava etničko čišćenje. Navedeno je bilo i ime patrijarhovo, pa je SPC podnela tužbu u Parizu protiv tih listova. Mučno i tužno. Na suđenju u Parizu svedočili su mnogi, među njima istoričar Paul Garde i srpski vizantolog Ivan Đurić. Branio je SPC vladika Atanasije Jevtić i to tako „dobro“ da se suđenje završilo sudskom osudom SPC. Ne, kazao je sudija, fakta su fakta, a francuska se istina ne može ućutkati. I tu je gorku čašu ispio pokojni patrijarh – a da li smo i svi mi sa njim, o tome je rano suditi. Jeste, stigao je da kaže i da ponovi kako neće ne veliku, nego ni najmanju Srbiju, po cenu zločina – i to će mu biti s pravom zapisano – ali ga sabraća arhijereji slušali nisu, još manje pak raspomamljene ratovođe! „ Mirko Đorđević:https://pescanik.net/kisobran-patrijarha-pavla-kritika… (Mirko Đorđević, Kišobran patrijarha Pavla, Beograd, 2010.; str. 129.; dostupno na: https://www.scribd.com/…/Mirko-Djordjevic-kisobran…

Tek toliko sa kojim se obrazom i kojom ” istinom” SPC uplela suditi Bl. Kardinalu Alojziju Stepincu i njegovoj svetosti? I ne pomaže vam obrisati moje komentare. Javnosti je sve to poznato!

Pravoslavlje Hrvatska

  1. SIJEČNJA 2022. U 13:21

Napisao sam: “žestoko su stradali Srbi, njih nešto višem od dva milijuna po procjeni SPC”. Nisam napisao da je “ubijeno” preko dva milijuna Srba, zato mi nemojte stavljati riječi u usta. Da, preko dva milijuna pravoslavnih Srba u NDH je stradalo, na razne načine – jedan dio je ubijen, jedan dio je protjeran, jedan dio prevjeren, bilo na nepravoslavlje, bilo u lažnu HPC, jedan dio je protjeran, jedan dio je živio po zbjegovima, jedan dio kao građani drugog reda u gradovima. Sve je to stradanje, i sve je to pokušaj uništenja jednog naroda, jedne dvomilijunske populacije. Nije genocid samo fizički likvidirati nekoga. Genocid također znači i pokušati promijeniti identitet nekome, uništiti nečiju kulturu, tradiciju, način života.

Drugo, tema ovog članka nije Nedićeva Srbija ni SPC u njoj, nego Stepinac i polemika oko njega, i ja stvarno ne vidim razloga da u ovom članku pišem o svim mogućim temama vezanima uz WW2. Ipak, kada već inzistirate na toj temi, uzmite u obzir, da je srpska patrijaršija već prvih dana rata iseljena iz svojih zgrada u Beogradu, uz pljačku imovine i uništavanje arhiva, tamo je smještena njemačka vojarna, sam patrijarh i viđeniji episkopi završili su u njemačkom zarobljeništvu, stotitne svećenika su ubijene, dok je infrastruktura SPC izvan uže Srbije praktički uništena. Vama je to suradnja s fašistima, okupatorima? Koliko je katoličkih biskupija u NDH uništeno od strane nacista? Nikakve povlastice SPC nije imala. SPC se u užoj Srbiji toleriralo, u onoj mjeri u kojoj je bila poslušna, a određenu razinu suradnje je morala pokazati – što je trebala, ostatak srpskog naroda pustiti niz vodu, pozvati na ustanak, pa da ih Nijemci satru? Uopće je bezobrazno, da netko iz kruga KC uopće proziva SPC za bilo kakvu suradnju s okupatorom za vrijeme WW2, kada se usporede život i stradanja jedne i druge Crkve u to vrijeme, kao i okolnosti života tih dviju Crkava. No, o tome ćemo napisati jedan iscrpniji članak.

Što se tiče Draže Mihajlovića, zbog čega se sada vi služite jugokomunističkom i titoističkom historiografijom, kada je on u pitanju? SPC se nikada nije svrstala uz taj pokret, no isto tako treba reći da je dotični veći dio rata imao status službene regularne vojske Kraljevine Jugoslavije. Mihailović je bio ministar te vlade, vlade koju je priznavao i vaš Vatikan i zapadne demokratske sile, zašto njima ne idete prosvjedovati zbog njihove potpore Draži?

Što se tiče Vukojičića i Šiljka: https://orthodoxhr.wordpress.com/2017/09/12/sporne-kanonizacije-u-spc-sv-milorad-vukojicic-i-sv-slobodan-siljak/

Velimirović: https://orthodoxhr.wordpress.com/2017/07/25/je-li-pravoslavni-svetac-nikolaj-velimirovic-velicao-hitlera-i-bio-antisemit/

I ovo: https://orthodoxhr.wordpress.com/2019/05/04/iz-zivota-svetog-vladike-nikolaja-iz-logora-dachau/

O “popu” Đujiću: https://orthodoxhr.wordpress.com/2017/07/26/je-li-pravoslavni-svecenik-momcilo-dujic-zapovijedao-cetnickom-divizijom/

Niste baš uspješno demantirali svoje svece. Zločini zamotani u celofan nepriznatih svjedočanstva i partizanskih presuda. I još nešto što je izrazito neobjektivno i ne vrijedi kao dokaz, dokazujete svojim tekstovima, a ne neovisnim tekstovima drugih pisaca i drugih portala. To vam ne vrijedi!

Lijepo vam je odgovoreno u komentaru, da proglašavanje ovakvih svetaca šteti ugledu i poslanju Crkve. Zato je ljudi i napuštaju.

Komentar:

Ostin A

„Znači podržavao je nacizam do trenutka kada je napadnuta Srbija. A onda je podržavao samo ideologiju. 1935. Jevreje su već počeli da hapse i zaplenjuju im imovinu. Već su proglasili 1 država, 1 nacija, 1 religija. Pored pokreta Dimitrija Ljotića, na prostoru kraljevine Jugoslavije je još samo jedan pokret podržavao tu ideologiju, a to su bile ustaše. Ovakav stav crkve je i kriv za dolazak komunista. Po meni Nikolaj Velimirović će uvek biti osoba koja je srozala i obrukala crkvu, izazvala da je narod mrzi i gnuša se njenih predstavnika. Ni Patrijarhu Pavlu nije padalo na pamet tog uništitelja crkve da proglasi svecem, ali kad je ostario i bio gotovo na samrti, nije imao više uticaja u saboru. Svako ko misli pozitivno o patrijarhu Pavlu, treba da kritikuje Nikolaja Velimirovića.“

To je neovisno mišljenje, a ne ono što vi napišete!

Uvijek uzimate dvostruke kriterije, ono što vrijedi za vas to ne vrijedi za druge u ovom slučaju za Stepinca. SPC-u se nikada Katolička crkva nije miješala u svece, ali se zato SPC duboko uplela u Stepinčev slučaj. A zašto? Iz jednostavnog razloga što padaju u vodu teze o genocidu u NDH, kada bi Stepinac bio proglašen svetim!

Ih što ne idem prosvjedovati, gluposti, pa Srbija je rehabilitirala Dražu Mihailovića, na opću rezignaciju demokratskih snaga:

Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. „I to je završetak jednog procesa koji zapravo vodi reviziji čitavog Drugog svjetskog rata, tako da se Srbija odrekla svega što je bila neka europska vrijednost – mislim tu na antifašizam i tu tradiciju koji su sada potpuno poništeni. Ono što zapravo zabrinjava je to što Europa na to nije reagirala, a mi smo na to puno puta skretali pažnju. U Srbiji će to izazvati dosta reakcija manjina, prije svega muslimana i drugih koji su bili na udaru četničkih odmazdi za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali i samih Srba. Tu je također vrlo duboko sjećanje na zločine protiv Srba koji su imali drugačija uvjerenja. A to će naravno imati odjeka i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, jer su se i ratovi devedesetih vodili pod četničkim zastavama i to će dosta komplicirati odnose među zemljama u regiji“

. „Znači, Srbija ide sve dalje u prošlost jer nije sposobna da se suoči s realnošću, pogotovu s onom iz devedesetih godina. U tom smislu ta revizija je ponikla odatle. I najgore od svega je što je to osnova na kojoj se danas podižu mladi ljudi“

„Zato mislim da na ovim premisama nema pomirenja, ni unutar Srbije, a ni u regiji“, smatra Sonja Biserko. „To je pogrešan potez Srbije i on ide na štetu same Srbije. To će stvarati tenzije i u samoj Srbiji, jer postoji jak otpor rehabilitaciji Mihailovića i u samoj Srbiji.“

A što se tiče genocida opet naravno vaše teze i vaši dvostruki kriteriji:

“Da, preko dva milijuna pravoslavnih Srba u NDH je stradalo, na razne načine – jedan dio je ubijen, jedan dio je protjeran, jedan dio prevjeren, bilo na nepravoslavlje, bilo u lažnu HPC, jedan dio je protjeran, jedan dio je živio po zbjegovima, jedan dio kao građani drugog reda u gradovima. Sve je to stradanje, i sve je to pokušaj uništenja jednog naroda, jedne dvomilijunske populacije. Nije genocid samo fizički likvidirati nekoga. Genocid također znači i pokušati promijeniti identitet nekome, uništiti nečiju kulturu, tradiciju, način života.”

A za druge narode to ne vrijedi, samo za Srbe, je li?

Onda je bio genocid i srpska agresija na Hrvatsku, što je jednim djelom Međunarodni Sud i potvrdio:

“Sud zaključuje da je utvrdio djela genocida (actus reus genocida) “na nizu lokacija u istočnoj Slavoniji, zapadnoj Slavoniji, Kordunu, Lici, Banovini, Dalmaciji”. Odnosno, da je Hrvatska dokazala da su “JNA i srpske snage” počinile zločine koji jesu actus reus genocida.”

Genocid je počinjen i u Srebrenici! To znači i prema Muslimanima i prema Hrvatima, napravili ste upravo ono za što Srbe smatrate žrtvom.

Opet vas parafraziram: protjerali ste i Hrvate i Muslimane iz njihovih domova, jedan dio ste pobili, jedan dio je živio u izbjeglištvu:

Krajem 1991., u vrijeme kad je cijela Hrvatska bila izložena agresiji, Vlada RH osnovala je Ured za prognanike i izbjeglice, s ciljem organizacije skrbi za prognanike. Tad je u Hrvatskoj već bilo oko 536 000 prognanika, uglavnom Hrvata, protjeranih iz svojih domova u napadima srpskih snaga.

Sredinom siječnja 1992. u Hrvatskoj je bilo oko 700 000 prognanika i osoba izbjeglih s područja zahvaćenih ratom (od tog je broja približno 150.000 privremeno utočište pronašlo u inozemstvu), a nakon početka rata u Bosni i Hercegovini više od 600 000 izbjeglica iz BiH (425 000 Muslimana, 170 000 Hrvata i 5000 osoba drugih narodnosti).

A jedan dio bili su građani drugog reda u okupiranim područjima Hrvatske. Sve to stradanje i Hrvata i Muslimana je dio genocida koje su počinili Srbi, a SPC ih je podržavala. i zato bila osuđena u Parizu.

Protekao je cijeli dan bez vašeg odgovora i potvrđivanja mojih komentara! Zaključak je da niste spremni na argumentiranu raspravu, već vam je bitno samo optuživanje i vaša promidžba, iako ste velikodušno napisali, opet citiram: ”Treba dozvoliti i drugome da kaže što ima, i da iznese svoje povijesno iskustvo. A ovakvi tekstovi sigurno ne doprinose uzajamnom razumijevanju.”

Moje argumente niste mogli osporiti, pa se vidi kolika je vaša spremnost za iskrenost i uzajamno razumijevanje!

Drugačije ponašanje iskreno nisam ni očekivala!

Pravoslavlje Hrvatska

Ne, nitko nema obavezu odgovarati vam isti čas kada se vama sprdne, pogotovo u vrijeme kada većina ljudi spava. Ako želite raspravljati, strpljivo čekajte odgovor. I smanjite malo s tim emotivnim napadima, podbadanjima i podmetanjima, jer ću vam stvarno ograničiti komentare, ne zbog “neimanja argumenata”, već zbog vašeg ponašanja.

Ohoho koji rječnik. Brzo vam je nestalo kulturne komunikacije (sprdne). Moje ponašanje je izrazito kulturno i korektno. Nema prostačkih izraza, emotivnih napada, podmetanja ili podbadanja, već izričito nabrajanje činjenica. Nemate čime osporiti činjenice, pa ste se postavili arogantno, ljutito i prijeteći.

Vrijeme mojih komentara je prvi u 07,08 sati, drugi u 03,57 sati, treći u 11,03 sata i četvrti u 8,47 sati, dakle jedan kada većina ljudi spava.

Evo i noćas su napisani kada većina ljudi spava, a ja očito ne spadam u tu većinu.

Komentari vas čekaju kad se naspavate. Lijep vam pozdrav! Bilo je poučno sa vama raspravljati!

Lili Benčik

Povezane objave

AFORIZMI – Plaćeni i preplaćeni

HF

Pupovac od srpstva napravio biznis

HF

Izdajnicima smeta Domovinska sigurnost

HF

Gdje su 1991. bili članovi SDP-a i HNS-a!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više