Hrvatski Fokus
Hrvatska

HDZ – Svi se boje Plenkovića!

Ljudi iz vrha HDZ-a cinkali Plenkovića medijima: ‘Mogu ga zaustaviti samo EU istražitelji i SAD’

 

”Plenković ne podnosi ni trunku kritike. Sve koji su mu pokušavali ukazati na neke greške, stavio je na led. Kada je izjavio da je Žalac bila izvrsna ministrica, Plenković to nije poručivao javnosti, nego je to bila poruka njoj. Poruka je značila: šuti i bit će sve dobro. On itekako ima razloga strahovati ako ona odluči progovoriti. U velikom broju stvari ispada gori od Sanadera, a bojim se da nas sada čeka ozbiljna situacija, slično kao što je bilo nakon Sanaderova odlaska”, istaknuo je neimenovani izvor iz samog vrha HDZ-a urednici Nacionala te dodao ‘da je ovo najnesposobnija Vlada od uspostave samostalne Hrvatske!’

Mnogi visokopozicionirani HDZ-ovci postali su, čini se, svjesni da bi ih nove istrage EU tužiteljstva (kojega vodi Rumunjka Laura Codruța Kövesi), najavljeni gubitak milijardi kuna za obnovu od potresa te moguća nova uhićenja bivših ministara i ostalih HDZ-ovih dužnosnika, mogli itekako ugroziti. Boje se, kako navodi Nacional, pada Vlade te prijevremenih izbora.

Zanimljivo je da izvori iz Središnjeg odbora vladajuće stranke urednici Nacionala priznaju, de facto, da su u vrhu HDZ-a ostali samo kukavice (nisu to izričito kazali, ali se iz sadržaja tvrdnji neimenovanog člana Središnjeg odbora HDZ-a to lako može zaključiti).

Tvrde, naime, ”da se nitko ništa ne usudi reći, a kamoli kritizirati Plenkovića, da se neki ministri, doslovno tresu od straha pred premijerom, da na sjednicama Predsjedništva i drugih tijela HDZ-a gotovo da nitko ništa i ne govori, jer nitko nema hrabrosti išta reći…”

Htjeli bi da mediji učine ono za što sami nisu sposobni

I umjesto da sami iznutra sve raščiste te da od premijera zatraže da pod hitno mijenja kurs i umjesto poslušnih a nesposobnih u Vladu dovede karakterne i stručne ljude, istaknuti HDZ-ovci potajno su se, prema svemu sudeći, sastali s urednicom Nacionala te ‘cinkali’ Plenkovića s namjerom da mediji učine ono što sami nisu sposobni: da smijene, ili urazume šefa vlastite im stranke?!

Ovdje prenosimo tekst Orhidee Gaura Hodak, zamjenice glavnog urednika Nacionala: ”U samom vrhu HDZ-a počinje se prvi put stvarati ozbiljna opozicija aktualnom predsjedniku stranke i premijeru Andreju Plenkoviću. Ona se, zbog straha da bi ishod različitih istraga u kombinaciji s mogućom širom društvenom krizom mogao dovesti do pada Vlade i prijevremenih izbora, sprema preuzeti vođenje stranke. Nacionalu je to izričito otkrio jedan visokopozicionirani član vodstva HDZ-a, pripadnik jedne od frakcija koja nominalno podržava Plenkovića, ali se boji da bi se stvari uskoro mogle oteti kontroli.

Traže Plenkovićevog nasljednika

Zbog toga ta grupa HDZ-ovaca između sebe već traži nekog tko bi, u slučaju najgoreg scenarija, mogao preuzeti Plenkovićevo mjesto. Članovi te grupe za sada doduše nisu za rušenje Plenkovića, ali su kritični prema Plenkoviću zbog načina na koji vodi i stranku i državu. Oni smatraju da još uvijek može spasiti i sebe i Vladu ako hitno napravi rekonstrukciju u resorima s najviše afera i na ta mjesta postavi stručne i kompetentne ljude, a ne poltrone bez iskustva i bilo kakvog pokrića koji će samo njega slijepo slušati.

Nisu zadovoljni s Plenkovićevim posljednjim izjavama, da državu žele rušiti oni koji ukazuju na kriminal i afere koji proizvode pripadnici državnog establishmenta, jer te izjave ne ulijevaju im nadu da će se išta popraviti. Po svom već običaju, Plenković tvrdi da su problem oni koji objavljuju informacije o kriminalu, umjesto da traži odgovornost i kažnjavanje onih koji proizvode korupciju. Zbog toga su Nacionalovi izvori iz HDZ-a sve više uvjereni da u svemu tome Plenković ima i neku skrivenu agendu koja ih jako podsjeća na ponašanje bivšeg premijera Ive Sanadera. A kad je riječ o arogantnosti i bahatosti, ističu, Plenković je Sanadera već odavno nadmašio.

‘Prešao je na tamnu stranu’

“Ovo što je Plenković izjavio vrlo je opasno, to je sada prelazak na tamnu stranu. Sada je već izvjesno da bi se zbog svih afera koje tresu državu Hrvatskoj mogao zakomplicirati i ulazak u Schengen i u eurozonu, i Plenković očito već sada traži alibi i krivce u svima nama i onima koji su nešto napisali oko Velikog vođe”, tim je riječima ta osoba iz vrha HDZ-a, član Središnjeg odbora stranke, s kojom je Nacional razgovarao prošlog tjedna, prokomentirala izjavu premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića o tome da “neki akteri rade na demontaži države i svih institucija, i to posebnom taktikom”.

Ta je osoba iz vrha HDZ-a za Nacional iznijela ozbiljnu zabrinutost koju sve više članova šireg i užeg rukovodstva stranke dijeli zbog ponašanja premijera Plenkovića i ogromnih afera koje se redaju, a za koje on pokušava optužiti sve druge, od oporbe do medija.

‘Može se spasiti ako smijeni Horvata, Ćorića…’

Taj je član vodstva HDZ-a za Nacional otkrio da se unutar HDZ-a počinje formirati “pokret otpora” Plenkoviću kojem je cilj spas Vlade dok još nije kasno. Otkrio je i da se unutar HDZ-a užurbano traži Plenkovićev nasljednik, kao i da nasljednika traži i sam Plenković te tvrdi da je za tu ulogu Plenković već odredio – mladog ministra rada Josipa Aladrovića.

‘Plenkoviću je jedini spas rekonstrukcija Vlade do lipnja jer ne znam kako će Vlada preživjeti to s vraćanjem novca. Ako želi spasiti Vladu, ali i samog sebe, Plenković bi morao u paketu promijeniti najmanje četvero ministara: Marija Banožića, Mariju Vučković, Darka Horvata i Tomislava Ćorića’, tvrdi visoki stranački izvor. 

Taj je istaknuti član stranke, koji je vrlo otvoreno Nacionalu iznio detalje o odnosima u vrhu HDZ-a, otkrio da se u dijelu HDZ-a počinje buditi ozbiljna sumnja i bojazan da neke od afera koje su u posljednje vrijeme izbile u javnost ozbiljno kompromitiraju i Plenkovića.

Kao ključne tri afere navode aferu s Gabrijelom Žalac, kupnju borbenih aviona od Francuske i zahtjev Europske komisije za povrat 5,1 milijardu eura koji nisu na vrijeme potrošeni za obnovu Zagreba nakon potresa. Tome treba pridodati pritisak koji će nastaviti proizvoditi Ured europskog javnog tužitelja, ali i jasan signal američkog predsjednika Joea Bidena koji će u Hrvatskoj imenovati posebnog savjetnika za borbu protiv korupcije. Istovremeno, raste pritisak bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića za raspletanje afere Borg.

‘Pripremaju se za pad Plenkovićeve vlade’

Zbog toga se ta grupa istovremeno priprema i za najgori mogući scenarij, a to je pad Plenkovićeve vlade. Riječ je o neformalnoj grupi koju čini niz istaknutih članova stranke različitih generacijskih skupina, od kojih ih je većina bezrezervno podržavala i još uvijek podržava Plenkovića, ali su izrazito zabrinuti zbog mogućih scenarija koji bi se mogli razviti već ovog proljeća, a koji bi mogli kulminirati zahtjevom Europske komisije da Hrvatska vrati 5,1 milijardu eura koje Vlada nije uspjela potrošiti za obnovu (javnih zgrada) Zagreba iz Fonda solidarnosti. Taj utjecajni sugovornik iz vrha stranke zato apelira:

“Plenkoviću je jedini spas rekonstrukcija Vlade do lipnja jer ne znam kako će Vlada preživjeti to s vraćanjem novca. Ako želi spasiti Vladu, ali i samog sebe, Plenković bi morao u paketu promijeniti najmanje četiri ministra: Marija Banožića, Mariju Vučković, Darka Horvata i Tomislava Ćorića.

Bilo bi dobro da ode i Nina Obuljen Koržinek koja uz Horvata snosi velik dio krivnje za neiskorištavanje europskih sredstava, a proizvela je i cijeli niz drugih problema. No ovih četvero ministra mora definitivno otići i umjesto njih Plenković treba imenovati sposobne i kapacitirane ljude koji mu mogu pomoći da izvuče mandat do kraja. Da sam na Plenkovićevu mjestu, ne bih čekao lipanj, već bih odmah smijenio ovu četvorku i uzeo četiri ministra koji znaju što rade, ljude koji će mu pomoći da se izvučemo.

HDZ-ovci tvrde: Ovo je najnesposobnija Vlada u povijesti RH!

Malo bi se trebao i posuti pepelom, preuzeti dio odgovornosti za neke promašaje, ali mogli bismo nastaviti i uspješno odraditi mandat do kraja. Vratio bi povjerenje i stranke i građana, ali on to neće htjeti napraviti, odnosno opet će staviti nekompetentne ljude. Ako on planira samo kozmetičke promjene, ako odluči staviti nesposobne ljude i napraviti ponovno izbor po nekom osobnom ključu, onda nam nema spasa i mogli bi nam se dogoditi prijevremeni izbori. Jer ovo je najnesposobnija Vlada od uspostave samostalne Republike Hrvatske.”

Na pitanje koji bi mogli biti razlozi za prijevremene izbore, taj član HDZ-a kaže: “Možda će biti razlog kao što je bilo sa Sanaderom. Veliku ulogu u tome igra kako će proći Macron na skorim izborima u Francuskoj. Ako Macron izgubi, Plenković ostaje u Hrvatskoj, ali onda se priča zbog potencijalnih istraga može početi kotrljati prema njemu. Nemojte zaboraviti da Francuzi imaju običaj svoje bivše predsjednike strpati u zatvor, a da su im u povijesti često i glave skidali. Po meni bi bilo najbolje da Macron pobijedi, a Plenković odmah nastavi svoju priču u Europskoj komisiji. Priča se da je smanjio apetite i da više ne pikira na mjesto šefa Komisije, već na mjesto ministra vanjskih poslova Europske unije.”

Sumnjiva pozadina kupovine aviona od Francuske

Na taj je način ovaj izvor iz vrha HDZ-a samo potvrdio ono za što već dugo i u HDZ-u i u širim političkim krugovima optužuju Plenkovića: da njegova snažno potencirana suradnja s Francuskom u pozadini ima “kupovinu” podrške za njegovu buduću poziciju u Europskoj komisiji, kao i za podršku ulasku Hrvatske u Schengen i eurozonu. O tome se otvoreno govori čak i u nekim utjecajnim veleposlanstvima.

O rekonstrukciji Vlade priča se već dugo, najavilo ju je već više medija, od kojih među prvima još prije nekoliko mjeseci Nacional. Međutim, imena koja se spominju kao potencijalni budući ministri, smatraju Nacionalovi izvori, ne ulijevaju nadu da Plenković shvaća težinu situacije u kojoj se nalazi. Primjerice, kao jedno od imena u budućoj novoj vladi spominje se aktualni glavni tajnik stranke Krunoslav Katičić, koji je na to mjesto došao isključivo kao prijatelj premijera Plenkovića, njegov kolega s fakulteta i čovjek koji s njim dijeli podrijetlo s Hvara i ljubav prema košarci. Pojedinci u stranci ga opisuju kao iznimno korektnog i dragog, ali ujedno i nesposobnog čovjeka bez imalo autoriteta.

Drugo ime koje se spominje, ono Davora Filipovića, HDZ-ovog neuspješnog kandidata za gradonačelnika Zagreba, također među HDZ-ovcima izaziva samo podsmjeh i očajanje jer smatraju da je on svoje domete pokazao u kampanji.

‘Ništa lijepo o Plenkoviću’

Ako Plenković krene takvim ljudima “gasiti požar”, smatraju utjecajni HDZ-ovci, neće dočekati kraj mandata na vlasti. Jedan od njih kaže:

“Ništa lijepo o Plenkoviću nema više za reći čak ni Ante Sanader, iako mu je ovaj dofurao projekt tunela od milijardu kuna koji je doduše bio posve nepotreban, ali igrom slučaja trasa prolazi pored zemljišta u Sanaderovu vlasništvu.”

Baš zato spomenuti utjecajni HDZ-ovci već sada razmišljaju o alternativi Plenkoviću, njegovu potencijalnom nasljedniku. Kako na mjestu predsjednika stranke, tako i na mjestu premijera. Na pitanje bi li takvu funkciju mogao preuzeti donedavni šef Fonda za obnovu Damir Vanđelić, taj izvor odgovara da je Vanđelić profućkao svoju šansu te da su ga još ranije neki HDZ-ovci nagovarali da se učlani u HDZ, ali on to nije učinio. Osim toga, Plenkovićev nasljednik ovaj put po njima mora doći iznutra.

Kao mogućeg nasljednika spominju Jandrokovića?!

“Ne smijemo više dozvoliti da nam neka ekipa ljudi iz sjene kandidira svog čovjeka, kao što se dogodilo s Karamarkom, pa čak na neki način i s Plenkovićem. Plenkovićev nasljednik mora biti čovjek koji dolazi iz stranke, iz našeg sustava, koji je prošao sve stepenice i koji nema iza sebe nikakvih tereta”, kaže taj HDZ-ovac.

Kao čovjek koji bi možda mogao pomiriti sve opcije i preuzeti mjesto predsjednika stranke spominje se već neko vrijeme predsjednik Sabora Gordan Jandroković, iako s njegovim izborom nitko u HDZ-u nije presretan. Moguće je isto tako da neke frakcije unutar HDZ-a kandidiraju neko posve novo i neočekivano ime.

Svi ti scenariji počeli su se razrađivati, tvrde Nacionalovi izvori, isključivo zbog Plenkovićeva ponašanja i načina vladanja koji je, tvrde, postao neodrživ i nepodnošljiv.

“Plenković ne podnosi niti trunku kritike. Sve koji su mu pokušavali ukazati na neke greške koje je radio i dati dobronamjerne savjete, stavio je na led. Među njima je, primjerice, i potpredsjednik Vlade Davor Božinović s kojim on već dugo ima zahlađene odnose, iako je spadao u njegov najuži krug. Nakon Božinovića, s Plenkovićem se razišao i Jandroković i nakon toga je Plenković ostao potpuno sam. Sada imamo situaciju da se nitko ništa više i ne usudi reći, a kamoli kritizirati Plenkovića.

Beskralježnjaci i kukavice u vrhu stranke

Neki ministri, među njima i oni iskusni, doslovno se tresu od straha pred Plenkovićem. Na sjednicama Predsjedništva i drugih tijela gotovo da nitko ništa i ne govori, možete misliti kakva je situacija kad je jedina koja se uopće usuđuje nešto komentirati Zdravka Bušić.

Nitko nema hrabrosti ništa reći, svi šute, svi trpimo štetu i svi znaju da trpimo štetu, a nitko ništa neće reći. Na žalost, dijelom je za to kriv mentalitet HDZ-ovaca koji se uvijek priklanjaju vođi, ali većim dijelom kriv je Plenković koji je razvio svojevrsni kult ličnosti i postao gori od Sanadera. Ali on je u pola mandata Vlade koja u ovom trenutku bez ikakvog problema vlada, a sve dosadašnje afere nekako su uspjele ostati izvan radara, što zbog lošeg tajminga, što zbog pandemije. Plenković zato mora dobiti unutarstranačku oporbu, ali jedino što njega u ovom trenutku zaista može zaustaviti je intervencija izvana, a pritom mislim na američka tijela i na istražitelje Europske unije”, konstatirao je taj visoki stranački dužnosnik.

U tom kontekstu taj HDZ-ovac smatra da afera s bivšom ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac za Plenkovića nije nimalo bezazlena jer pokazuje da je on na neki način štitio jedan neodrživ model ponašanja o kojem je morao u najmanju ruku biti obaviješten. Znakovito je i kako taj izvor tumači izjavu premijera Plenkovića o Gabrijeli Žalac: “Kad je izjavio da je Gabrijela Žalac bila izvrsna ministrica, Plenković to nije poručivao javnosti, nego je to bila poruka njoj. Poruka koja je značila: šuti i bit će sve dobro. Slično kao što je bivša državna tajnica Josipa Rimac, kad je izašla iz zatvora, novinarima izjavila, uz prethodno teatralno skidanje sunčanih naočala: “Zar vam ja izgledam kao netko tko bi nekoga optužio. Ja volim sve ljude, moje prijatelje, stranačke kolege…” Taj put poruku je slala Josipa Rimac, a u slučaju Gabrijele Žalac poruka je išla od Plenkovića. On itekako ima razloga strahovati ako ona odluči progovoriti. Gabrijela Žalac za sada nije ništa priznala i nikoga nije teretila, ali to ne znači da se to neće promijeniti. Ona je bila direktan Plenkovićev izbor i za njega je sve povezano s njom vrlo neugodno. Plenković je jako dobro znao što radi Gabrijela Žalac, a nisam siguran da je afera Softver jedina, da se neće otvoriti još neke puno ozbiljnije afere.”

Teret slučaja Agrokor dolazi na naplatu

Plenković je od početka, od kad je postao predsjednik stranke i Vlade, smatra Nacionalov izvor, napravio niz krivih koraka i odlučio nastaviti surađivati s ljudima za koje je unaprijed, s više strana, dobio upozorenja da su teško kompromitirani pa čak i korumpirani. Nije teško zaključiti na što taj izvor misli. Plenković je radio kompromise gdje nije trebao, a istovremeno u sustav počeo uvoditi ljude koji su njemu osobno bliski, bilo da su s njim išli u školu ili igrali košarku. Počeo im je dodjeljivati razne izravne ili neizravne aranžmane, poput odvjetnika Danijela Klobučara, Plenkovićeva prijatelja iz mladosti o kojem je Nacional nedavno pisao, a dobio je unosni angažman u CERP-u. Nikad nije do kraja razjašnjeno ni je li upravo Plenković u grupu Borg doveo odvjetnika Borisa Šavorića, u čijem je uredu snimao reklamni spot za kampanju za parlamentarne izbore 2016.

Teret slučaja Agrokor tek bi se mogao početi naplaćivati. U tome će presudnu ulogu imati ishod arbitraže u Washingtonu, ali i (ne)sposobnost DORH-a da popravi optužnicu protiv Ivice Todorića, nakon što ju je morao privremeno povući zbog spornog skupocjenog vještačenja.

Umjesto da sam zatraži izvještaj o tome kako je potrošeno čak 11 milijuna kuna na vještačenje KPMG-a Poljska, na čijoj izradi su bili angažirani i vještaci u sukobu interesa, jer je istovremeno KPMG Hrvatska radio i za novu Upravu Agrokora i naplatio od njih čak 116 milijuna kuna, zbog čega je u konačnici optužnica protiv Todorića morala biti privremeno povučena, Plenković je ustvrdio da netko nepoznat želi razoriti institucije hrvatske države, među kojima i DORH.

Plenković je, naime, u svojoj izjavi u Intervjuu tjedna Jasmini Popović na Hrvatskom radiju govorio o tome kako Vlada naporno radi na rješavanju brojnih problema i izgradnji društva i institucija te potom naglasio:

“Paralelno imate aktere koji rade na demontaži države i svih institucija. Nakon Petrinje došlo je do orkestriranog napada i na Crveni križ. Unazad mjesec dana na tapeti su HNB, HRT, Vrhovni sud i DORH. Radi se o sustavnom napadu – oni idu ‘salama taktikom’ i režu ‘feticu po feticu’ svakih mjesec dana. Jedan je cilj ugroziti Schengen, a drugi ‘europodručje’”.

Izvor iz vrha HDZ-a: Ljudi odlaze jer osjećaju nepravdu!

Nacionalov visoki izvor iz HDZ-a bio je zaprepašten tom izjavom kao i veći dio javnosti te smatra da su građani najviše ogorčeni neučinkovitošću pravosuđa:

“Država se raspada onog trenutka kad počne vladati anarhija i nepravda, a nepravda je uzela maha kod nas i ljudi odlaze jer osjećaju tu nepravdu, osjećaju da ovdje nemaju svi istu šansu. Mi nemamo puno više vremena ni kao država ni kao narod, odavno smo izgubili korak i za Bugarskom i Rumunjskom.”

Iako ne pripisuje krivnju za sve Plenkoviću, HDZ-ov visoki dužnosnik smatra da je Plenković u posljednjih pet i pol godina otkako je na vlasti svojim pogrešnim odabirom kadrova, kako na ministarskim pozicijama, tako i u upravama državnih tvrtki te svojim ignoriranjem korupcije koja dolazi upravo s državnog nivoa, uvelike osobno doprinio nepovjerenju građana u institucije države. A nije, ističe, za to dobio mandat niti podršku:

“Bio sam stvarno sretan, kao i mnogi drugi, kad je Plenković preuzeo HDZ. Stvarno sam vjerovao u uspjeh, on je djelovao kompetentno, obrazovan je, govori četiri jezika, europski orijentiran, rekao je da će pomladiti stranku. Međutim, u velikom broju stvari ispada gori od Sanadera, a bojim se da nas sada čeka ozbiljna situacija, slično kao što je bilo nakon Sanaderova odlaska. A to što Plenković sada unaprijed sam sebi stvara alibi za potencijalni neuspjeh ulaska u Schengen i eurozonu, nije dobar znak.”

Htio bi da ga naslijedi Aladrović

Da se Plenković počeo “pakirati” i sam sebi pripremati odstupnicu smatra više izvora iz HDZ-a, a zanimljivo je da smatraju da je Plenković sam sebi već odabrao i nasljednika.

“Aladrović će biti odabir Plenkovića za njegovog nasljednika. Ali neće mu to samo tako proći, nije Aladrović netko tko baš tako može dobiti podršku. Ako Plenković ne bude izuzetno jak, kao što više nije, neće ga moći progurati. Mali je preko noći postao ministar, a sada dobiva medijski prostor kao da on provodi neke mjere, vraća Hrvate iz Irske i slično. Očito je da mu Plenković naštimava priču i priprema javnost na tu kombinaciju, a istovremeno smatra da će dobiti nekog koga može kontrolirati”, tvrdi izvor iz vrha HDZ-a, a prenosi

Nacional, http://promise.hr/ljudi-iz-vrha-hdz-a-cinkali-plenkovica-medijima-mogu-ga-zaustaviti-samo-eu-istrazitelji-i-sad/

Povezane objave

Domovini

HF

POČELO JE, POČELO – Plenković je tašt i narcisoidan. Imponira mu ulagivanje i neizmjerno hvaljenje

hrvatski-fokus

Otkrivamo najveću aferu ministra Paladine u IGH: Kako je došao do 4,7 milijuna kuna?

hrvatski-fokus

Slovenci i dalje brane komunistička ubijanja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više