Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

HNV i dalje krije podatke o visini primanja Jasne Vojnić

HNV odbija objaviti koliko se Jasni Vojnić isplaćuje po osnovi ugovora o radu

 

Upozoravam javnost da Hrvatsko nacionalno vijeće i dalje ne dopušta slobodan pristup podacima o visini isplaćenih sredstava po bilo kojoj osnovi predsjednici tog tijela Jasni Vojnić. I pored toga što je Povjerenik za informacije od javnog značaja naložio davanje informacija, HNV odbija objaviti koliko se Jasni Vojnić isplaćuje po osnovi ugovora o radu, ugovora o djelu, ugovora o autorskom djelu, ugovora o privremeno-povremenim poslovima i svih drugih vrsta ugovora, troškova službenog puta, dnevnica u zemlji i inozemstvu, keša i svega drugog.

Posljednji pokušaj da se odugovlači sa davanjem podataka je odluka predsjednice HNV-a da se za izdavanje informacije od javnog značaja od podnositelja zahtjeva traži novac. Koji će onda, misle oni vjerojatno, isto tako netragom nestati.

Naime, 26. siječnja 2022. u službenom odgovoru HNV-a meni kao podnositelju zahtjeva, koji je potpisala Jasna Vojnić, navodi se da za informaciju o tome kome je sve u hrvatskoj zajednici odobrena mogućnost besplatnog doktorskog studija „drušvenih i humanističkih znanosti koje su od osobitog značaja za očuvanje i razvoj nacionalnog identiteta“, kao i za dokumenta iz kojih se može saznati visina isplaćenih sredstava po bilo kojoj osnovi Jasni Vojnić u 2018., 2019. i 2020. moram platiti 11.748,00 dinara.

Budući je prespavala, uvidjela je da joj iznos nije dovoljan, pa mi je sutradan 27. siječnja 2022. dostavila drugi odgovor, u kome kaže da samo za informaciju o njenim primanjima u 2021. moram platiti još 15.114,00 dinara. Kada sam zatražio specifikaciju ovih troškova, HNV nije odgovorio.

Dakle, građani Republike Srbije i Republike Hrvatske, ako ste spremni platiti 26.862,00 dinara možete (možda) saznati koliko Jasna Vojnić uzima našeg novca. Kao u crtanom filmu. A upravo tako i funkcionira ovaj sastav vodstva HNV-a. Novac namijenjen svim Hrvatima slijeva se u milijunskim iznosima na račun HNV-a, a onda pred zakonom odgovorna osoba sama sa svojim „šefom“, daleko od očiju javnosti, troši kako i gdje poželi.

Netransparentnost i korupcija su duboko ukorijenjeni u tijelo HNV-a i ostalih profesionalnih hrvatskih institucija u Republici Srbiji, novac se nemilice ubrizgava u fiktivne ili beskorisne projekte i poslije odatle izvlači, a Hrvati i dalje svoje živote žive svjetlosnim godinama udaljeni od pomoći bilo domicilne bilo matične domovine.

Problem je samo u tome što dvojac na čelu hrvatske zajednice, bez ikakvog pravnog ili ekonomskog obrazovanja, nije svjestan da je trag novca nemoguće sakriti. Kako vrijeme odmiče, posljedice bi po njih mogle biti sve teže. I to ne samo političke.  

Zvonimir Perušić

Povezane objave

Stuttgart – izbori

HF

Nužno Ministarstvo povratka i iseljeništva

HF

Svoje aktivnosti usmjerit ćemo na još bolju suradnju s Hrvatima u Srbiji

HF

Što se sve ne zna o Hrvatima u SAD-u

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više